Заев: Мое право е да съм македонец, да говоря македонски

Така македонският премиер отговори на вицепремиера Каракачанов
Обновена: 10 дек 2018 19:41 | 10 дек 2018 19:39,
298
Заев: Мое право е да съм македонец, да говоря македонски
Снимка: Архив, Reuters

С България вече е постигнат Договор за приятелство, а с подадената ръка двете държави си признават, че част от историята е и обща. Но и самият Договор дава възможности за взаимно уважение на двете страни, заяви македонският премиер Зоран Заев днес на дебати в Щип за конституционните промени, запитан от гражданите за изказването на лидера на българската националистическа партия Красимир Каракачанов за оспорване на членството на Македония в ЕС, предаде агенция МИА.

Още по темата

Заев каза, че очаква европейските ценности да бъдат приети от всички, предаде БТА.

"Мое право е да съм македонец, да говоря македонски език. Това е европейска ценност. Очаквам наистина европейските ценности да бъдат приети от всички така, както подадох ръка и приех, че споделяме обща история. Ще продължа да говоря в духа на приятелството и ще продължа да градя приятелство, без разлика по какви причини някой базира свои изявления или подобно. Вярвам, че и господин Каракачанов, и министър Захариева, и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски на нашия народ", каза Заев.

Той отбеляаза, че Европа му позволи да се да се обърне на македонски в Европейския парламент и с това потвърди македонския език.

"Достатъчно сме затънали в миналото, трябва да се върви напред към бъдещето", каза македонският премиер.

"Оставам поборник за изграждане на приятелство с Гърция и България, макар този път да не е лесен, тъй като ще се появяват различни пречки. Но трябва да градим приятелство, защото с тези договори то не е дадено веднъж завинаги, а трябва да се грижим за него, да го защитаваме и да гледаме напред, защото това същевременно е и в интерес на гражданите на Македония и на гражданите на България", подчерта Зоран Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Македонскиот азик е многу различен од бугарскиот азик. Бугарите не можат да го разберат ово непознат азик."Ахахаха добра гавра с макепитека.
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84. Бесарабските българи говорят български. Уникален български.....като в " Под игото"
104
0
 
4
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
До 98. Чадо малко си чел а и дедо ти май само под полата на баба ти се е завирал!!!!
103
2
 
5
 
! Отговори
dido преди 5 години
До Анонимен: За неосведомените, този ход на този президент всъщност е гениален, както и че успява да убеди и президента на Русия /мисля, че по това време Горбачов/ да признае Македония, защото сега македонците нямаше да бъдат народ, който вече започва малко по малко да се осъзнава, а щяха да бъдат сърби и сега нямаше да пишеше тук против тях. За съжаление и щяха да бъдат много, много по-далеч от самоосъзнаването си, тъй като до сега щяха да са с тотално промити мозъци.
102
0
 
16
 
! Отговори
до СатаНАТО преди 5 години
Сигурен съм, че изпитваш удоволствие и когато Скопие краде историята ни. В кръвта ви е на такива като тебе.
101
0
 
6
 
! Отговори
XXX преди 5 години
Е на това му се вика - дърво у главо!
100
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
98, всички ръководители на въстанието са служили в българската армия и по документи са били българи. Когато излязаха македонците да празнуват в Скопие и Заем се хвалеше, че въстанието е само македонско, носеха снимките на тия български офицери. И въпреки това продължава да лъже и манипулира. Точно затова Българската държава отпуска оръжието, защото българските офицери се свързват с Фердинанд и го молят да даде оръжие от българските казарми. Изнасяно е оръжие с обози.
99
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 98Официално и неофициално почти всички воейводи са български офицери ,а някой и свързани с военното разузнаване!Официалният език на които са писали и кореспондирали комитетите на въстаниците е КНИЖОВНИЯ български език.Оръжието е предимно от Българската армия!Знамената които се развяват са български,има книга издадена за това ,и то сърбин от гр.Охрид !
98
0
 
12
 
! Отговори
12345 преди 5 години
Стамболов е казал - Македониа и на тепсия да ми я носат, не я искам
97
10
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Изпитвам удоволствие и ми е драго, когато слушам радио Скопие. Чужда държава, а толкова близка. Както искат да се пишат, по-близки от тях НЯМАМЕ.
96
13
 
8
 
! Отговори
Зоран Заев преди 5 години
Македонскиот азик е многу различен од бугарскиот азик. Бугарите не можат да го разберат ово непознат азик.
95
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не мога да разбера защо след всичко, което изтърпяхме от тях продължаваме да се занимаваме с тоя и с цялата им `нация`
94
31
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Официалната Българска държава няма нищо общо с Илинденското въстание. Български офицери в това си качество не са участвали. Македонският език и маледонската нация са ФАКТ. Всичко останало е злобна руска пропаганда за скарване на двата братски народа.
93
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А наше право е да не ги подкрепим за ЕС.Дори е за тяхно добро.
92
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В този ред на мисли, България е първата страна признала независимостта на Македония, знаеш ли защо?\Защото имаше един оли*го*френ за президент, мязащ на жаба.
91
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зайо вместо да говори измислици и лъжи като ортака си Борисов да каже защо излъга за пореден път, че България няма нищо общо с Илинденското въстание. Като е известно, че организаторите на въстанието са български офицери, оръжието е доставяно от България и много български чети отиват да помагат на братята. Много от тях загиват. И да каже колко сърби, гърци, шиптъри и каквито се сети са загинали за Македония?
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македоналд Тръмп ги е спечелил изборите во америчкиот дел на Македония
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наше право е да не признаваме македонската разновидност на българскиия език.Веднъж показахме добра воля. Време е да втвърдим позицията.Например да контактуваме повече с опозицията на тоя русопат.
88
3
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Отново предлагам решение-делим македония между българия, гърция и албания и да се приключва тази драма!!
87
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща и син македонци си говорят. Синът вика:- Тато бе, ке студирам.- Шо ке студираш бе, сине?- Абе, тато, ке студирам економия во Бугария?- Ее, браво бе, сине бе, економия. А шо ке ги правиш бугарките?- Ке ги фукам, тато.- Ке ги фукаш, ама немой да им лижеш пичинята.- Зощо бе, тато?- Оти, сине, не ни го признават езикот...