Заев: Мое право е да съм македонец, да говоря македонски

Така македонският премиер отговори на вицепремиера Каракачанов
Обновена: 10 дек 2018 19:41 | 10 дек 2018 19:39,
298
Заев: Мое право е да съм македонец, да говоря македонски
Снимка: Архив, Reuters

С България вече е постигнат Договор за приятелство, а с подадената ръка двете държави си признават, че част от историята е и обща. Но и самият Договор дава възможности за взаимно уважение на двете страни, заяви македонският премиер Зоран Заев днес на дебати в Щип за конституционните промени, запитан от гражданите за изказването на лидера на българската националистическа партия Красимир Каракачанов за оспорване на членството на Македония в ЕС, предаде агенция МИА.

Още по темата

Заев каза, че очаква европейските ценности да бъдат приети от всички, предаде БТА.

"Мое право е да съм македонец, да говоря македонски език. Това е европейска ценност. Очаквам наистина европейските ценности да бъдат приети от всички така, както подадох ръка и приех, че споделяме обща история. Ще продължа да говоря в духа на приятелството и ще продължа да градя приятелство, без разлика по какви причини някой базира свои изявления или подобно. Вярвам, че и господин Каракачанов, и министър Захариева, и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски на нашия народ", каза Заев.

Той отбеляаза, че Европа му позволи да се да се обърне на македонски в Европейския парламент и с това потвърди македонския език.

"Достатъчно сме затънали в миналото, трябва да се върви напред към бъдещето", каза македонският премиер.

"Оставам поборник за изграждане на приятелство с Гърция и България, макар този път да не е лесен, тъй като ще се появяват различни пречки. Но трябва да градим приятелство, защото с тези договори то не е дадено веднъж завинаги, а трябва да се грижим за него, да го защитаваме и да гледаме напред, защото това същевременно е и в интерес на гражданите на Македония и на гражданите на България", подчерта Зоран Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
5
 
7
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Ami.... Makedoncite i Bolgarite se braka i NIKOJ nema da ne skara. Nie Makedoncite nemame poblizok narod od Bolgarite, prvi ni priznaa drzavata i ...AFERIM na Bojko Borisov.. i GERB a i prviot demkratski izbran pretsedatel. Zelju Zeljev..
125
10
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Български офицери в качеството си на такива, в Илинденското въстание не са участвали. Може преди и след въстанието да са били всякакви. Макар че реално и такива случаи са малко.
124
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подарявам мишки!
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продавам кисело зеле
122
1
 
6
 
! Отговори
Сакам да факам преди 5 години
Твое задължение е да не лъжеш, подлецо!
121
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте ли сега клина, идващ от "македонските земи", който успя да забие кримският тиранин, до какво доведе, видяхте ли! Ботоксовото джудже даде криле на зайо-байо и може би тове ще е новият троянски кон на paCCия в Ес и Нато!А мога да прогнозирам, че нас няма да ни бръснат за слива! свършИсе вече, с прибързаният "договор" вече България не е в хора!Прогнозирам пълзящо влошаване на отношенията с т.н. област македония!
120
1
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Гледайте Биг Брадър мощно.
119
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонец бие сина си: Абе, двойка по математика, дека е голема наука разумем. Ама двойка по македонска история дека е две страници не разумем.
118
9
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Само ГЕРБ и Бойко Борисов.
117
4
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Продавам пчелен мед.
116
1
 
7
 
! Отговори
до 114 преди 5 години
Там е работата, че редовно си пие хаповете, ама от онези без лекарско предписание, дето ги носи кварталния дилър.
115
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Биг Брадър е страхотно предаване. Само ГЕРБ.
114
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен: И между другото, осъзнавам, че си платено руско ***, което се опитва да насажда обществено мнение чрез коментари, но само да поясня, че съм съгласен, че македонците са българи, но в наш интерес е изграждане на добросъседски отношения и влизането им в НАТО и ЕС. Каква е алтернативата иначе? Отдалечаване от България, поредни конфликти на балканите, които Русия подтиква, за да запази влияние в региона. Не е в наш интерес.
113
4
 
17
 
! Отговори
ами преди 5 години
Македонски език.....смях в залата...Божеееее
112
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя трябва да му се даде да разбере, че ако иска да се има и за ескимос. НО да не ни пипа историята! Техната история ако иска да си я смучат от пръстите, но българската да не пипа!
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 84. Бесарабските българи говорят български. Уникален български.....като в " Под игото"/Не се впрягай, бе, това е само виц.
110
0
 
19
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Заев ти ако си македонец аз съм марсианец. Продажна сръбска подлого.
109
2
 
5
 
! Отговори
до Сата Нато преди 5 години
пълни чашата с вода и пий хаповете
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе, какво искате от македонци. Те друго освен да ти забият нож в гърба, друго н правят.
107
0
 
13
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
Аз искам да се отдели Тракия и да съм Тракиец! Искам да си говоря на Миек тракийски диалект и да си тропам тракийско оро! За свободна Република Тракия ! Може и Северна или Източна Тракия, няма проблем!