Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!

Това безплодно отмъщение на мен, стареца, не може да стори нищо!
Обновена: 21 мар 2019 11:30 | 21 мар 2019 11:29, Елка Василева
136
Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!
Радован Караджич. Снимка: БТА

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага обяви вчера доживотна присъда на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич. Тази новина е водеща за сръбските издания днес.

Караджич бе осъден за геноцид и престъпления против човечеството в Босна и Херцеговина, пише вестник "Данас". С това решение бе променена първостепенната присъда на трибунала в Хага, с която през март 2016 г. той бе осъден на 40 години затвор.

Още по темата

73-годишният Караджич не показа почти никаква реакция, когато съдия Ван Йонсен от Дания прочете осъдителната присъда. Йонсен каза, че съдът е сгрешил, когато е осъдил Караджич на 40 години затвор, имайки предвид обема и систематичната жестокост на неговите престъпления, посочва изданието.

Присъдата бе приветствана гласно от хората, които следяха процеса в галерията на съда. Преди произнасянето на присъдата пред сградата на съда в Хага се бяха събрали роднини на жертви от войната в Босна и Херцеговина, както и хора, които подкрепят Караджич, отбелязва вестник "Данас", цитиран от БТА.

Вестник "Блиц" пише, че с доживотната си присъда Радован Караджич става седмият сърбин, който получава това наказание от трибунала в Хага.

"Вечерне новости" публикува послание към сръбския народ на Радован Караджич, прочетено от неговия адвокат Марко Сладоевич пред телевизията на Република Сръбска. В него Караджич наред с останалото казва: "Сръбският народ и аз, заедно с него вече победихме. Създадена е Република Сръбска, а сръбският народ е свободен в собствената си държава. Жертвата, която правя, е по-малка от другите. Хиляди младежи със своите животи изградиха Република Сръбска. Мнозина станаха военни инвалиди... Най-голямата жертва понесоха майките, чиито синове, често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви".

"Това безплодно отмъщение на Хагския трибунал, на мен, стареца, не може да стори нищо", казва още Караджич, цитиран от в. "Вечерне новости".

Доверието в трибунала в Хага окончателно беше загубено, заяви междувременно по националната телевизия на Република Сръбска председателят на босненското председателство Милорад Додик, цитиран от ТАСС. Той нарече обявената вчера присъда "доживотен затвор" на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич "нагла и цинична".

 


136
Още от Балкани
Над 23 000 гърци са си купили е-винетка у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мястото ти е в затвора.Заслужаваш си съдбата заради престъпления срещу човечеството и геноцид срещу цивилно население.Вместо да се извиниш преди да си отидеш от този свят ти си нагъл до последно.
Лудоста се вижда в очите ти!
115
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този е бил ненормален.Манталитетъм му е като на Хитлер.Искренно се радвам,че справедливоста възтържествува и си получи заслуженото!
114
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кремълските тролове нямат почивен ден.
Защитавате убиец на жени и деца.
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До бай х

За свободата да пазят федерацията на Тито, създадена с помощта на Сталин.
Но, останалите народи не искаха сръбски комунист=шовинист да ги управлява и си поеха по своя път.
В момента и Хърватия и Словения и ЧЕрна гора са далече пред Сърбия.
Но...според местните форумци...сърбите са победители...защото са горди и се биели срещу американците.
112
3
 
5
 
! Отговори
бай х преди 4 седмици
нещо не разбрах , от какво са се освободили сърбите ??
за каква свобода са се борили ???
111
3
 
9
 
! Отговори
СПОНДЖ БОБ преди 4 седмици
Убиец и садист! Тази присъда е твърде хуманна за човек като него! Някой по-долу беше писал за престъпленията на т.н.запад в Сирия! Да, такива бяха извършени, но за съжаление за САЩ съд няма!...., както и за Блеър, Саркози, Чейни и Килъри!
110
10
 
7
 
! Отговори
Морски преди 4 седмици
Един истински човек защитавал народа си и родината си!!!Слава на героя!!!
109
10
 
6
 
! Отговори
kenef преди 4 седмици
Вай вай колко много сълзи и сополи за има няма 20 000 парчета ислямски отпадък. Що не съдите краварите за 200 000 цивилни преки жертви жени и деца от атомните бомбандировки, и още 500 000 умрели в последствие заради радиацията. Пикая връз тоя съд. Един ден като почнат нашите *** да ви колят жените, паметник ще му вдигате на Радован!
108
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До аз-ът

Много милитаристи-путинисти в този форум, бих казал аз.
107
8
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 4 седмици
ХВАЛА !
106
1
 
1
 
! Отговори
Менто преди 4 седмици
Ала-бала, ми говорите редник!
105
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво,че си в затвора!
104
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мюсюлманите също вършиха зверства по време на войната! Избити бяха хиляди цивилни сърби. Факта че няма нито един мюсюлмански водач осъден говори колко справедлив е този съд!
103
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Напротив!Сърбите са правили каквото си искат.
Обаче вие руски тролове няма как да го признаете.
102
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво си победил?
Оставете муслиманите по света , да правят каквото си искат!
101
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво си победил?
Объркахте света.
Всеки,който подкрепя човек като този е виновен за състоянието на света в момента.
Оставете хората да живеят в мир и разбирателство.
100
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Убиец на жени и деца!
99
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Българите, сърбите и руснаците ще изчезнете като народи. На вас славяните най-добре ви е било по време на византийско и турско владение. Особено при турците сте били най-добре. Обеднения уран вече върши работа и в България и Сърбия има стотици хиляди болни от рак.
98
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В правото като една присъда влезе в сила, не може да се изменя повече. Обаче при фашистките съдилища, водещи монтирани политически процеси, правото не съществува.
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
да