През 2023 Турция може да е друга, а какво ще прави Ердоган?

Партията му може да се свие до малка политическа формация
91
През 2023 Турция може да е друга, а какво ще прави Ердоган?
Снимка: Reuters, архив

Загубите на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на местните избори миналата неделя показват ясно едно: апогеят ѝ вече е далеч в миналото. Няма я вече онази лекота, с която ПСР печелеше почти всички избори от създаването си през 2001 година насам. В изборната битка този път нямаше и следа от страстта, с която нейните функционери и кандидати се бореха в миналото, пише Райнер Херман от ФАЦ, цитиран от Дойче веле.



Сериозно предупреждение за Ердоган

След изборите Ердоган държа традиционната си реч от балкона на партийната централа. По негово желание до него застанаха единствено съпругата му Емине и говорителя му Алтун. При посещението си в партийната централа в Истанбул на следващия ден Ердоган не поздрави нито един партиен функциинер. Дори и само заради това тези функционери трябваше да обжалват изборите в Истанбул. За да се спасят.

Всичко това не означава, че е настъпил краят на ПСР и нейния председател Реджеп Тайип Ердоган. Защото местните избори не променят разпределението на властта в Анкара. През последните пет години турците гласуваха шест пъти. А следващите избори ще се проведат чак след четири години. Следователно Ердоган има още четири години време, за да стори това, което очакват турците. Парламентът също не представлява някаква опасност: в него ПСР има стабилно мнозинство - благодарение на съюза с националистическата Партия на националното действие.

И все пак: изборите бяха силен предупредителен изстрел, който дълго няма да отзвучи. Ердоган трябва да промени политиката си, а партията му е длъжна да се обнови и да се завърне към реформаторските си идеали от основаването си. В противен случай на следващите избори тя най-вероятно ще се провали. Те ще се проведат през 2023 година, когато Турската република става на 100 години.

Ако ПСР не се промени...

Четири опасности грозят Ердоган и партията му. Първо: партията загуби предишната си жизненост. Тя вече не се бори, няма цел и не знае накъде иска да води Турция. Второ: по тази причина вътрешнопартийните дисиденти около бившия министър на икономиката Али Бабаджан и бившия президент Абдуллах Гюл искат да създадат нова партия, която да се опира на принципите на старата ПСР. Трето: най-голямата опозиционна партия - Републиканската народна партия - получи силен тласък с успехите си на местните избори. В очите на много турци тя отново се превръща в алтернатива на ПСР. Четвърто: с досегашната си политика ПСР ще жъне все по-малко успехи. Защото за последните десет години турската младеж се промени. Особено в градовете.

Групата на турците между 15 и 29 години стана по-модерна и светска в сравнение със същата възрастова група отпреди едно десетилетие. Младите турци днес познават само Ердоган и партията му. И ги отхвърлят все повече и повече. Защото политиката на ПСР не отговаря на жизнения стил на младото поколение.

Ако Партията на справедливостта и развитието не се преоткрие, скоро ще престане да бъде народна партия и ще се превърне в малка политическа формация в консервативния Централен Анадол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: избориТурцияЕрдоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
5
 
! Отговори
101% турчин преди 5 години
Турската икономика може само да расте,.. е понякога и надолу.Всяка година заплатите в Турция растат, а инфлацията даже още повече. Всяка година милионерите в турски лири растат, а тези в ? намаляват.А във Венецуела даже са трилионери, затова ердо подкрепя Мадуро и следва светлия му пример.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да говору тука петата колона, турция дълго и мъчително ще задълбава все по-надолу и като икономика и като имидж и като демокрация. Миналата година същите твърдяха как турция просперирала икономически и ставала тигър, а тя се оказа едно жалко коте. Тръмп му каза "бау" и то се изпонаака икономически. Всяка година докато ердо е на власт лирата ще пада с 50%. Турците да си изберат колко години.
73
0
 
1
 
! Отговори
Втора легия преди 5 години
Загуба за хората, печалба за ско.то.ло.зи.те.!.
72
4
 
3
 
! Отговори
FSM1453 преди 5 години
Ердоган спечели с 52%Опозицията 38%Каква загуба хахах
71
1
 
4
 
! Отговори
От бореца преди 5 години
50% в колиби и землянки, 20% кюрди и 20% в чужбина, прогресира.!.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изгони интелегенцията, но явно са останали мислещи хора.
69
9
 
4
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
Първо: партията загуби предишната си жизненост. Тя вече не се бори, няма цел и не знае накъде иска да води Турция.Какви са тия дъпотии...?Ердоган си осъществява плановете един по един. А на завиждачи като гюбреджията от (уж) Германия, един съвет....Нека прочете малко история. Какво е било преди Ердоган, който и какво след него. Брано лозе беше Турция едно време.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го самоубият.
67
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради Ердоган и неговото желание да се възроди ислямска турция , сега Турция е в криза , изпокара се с Америка , което има видими последици , загуби мястото си в Европейския съюз и ще продължават загубите да валят , и то само заради един човек , наш боико не е навредил и на половина на България колкото Ердоган на турция , тази негова жажда да възроди Османската империя е гибелна , толкова мрази Ататюрк че дори и летището което беше на негово име закри за да избледнее унищожит, на османската имп
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой запитвал ли се е какво ще прави Меркел?А дали Владимир Путин няма да добави още две Републики към Федерацията?Е, зависи колко ще слушкат жендарите...Хихихихихихихххххииииии!!!
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната турска сапунка
64
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган какво е направил за Турция в рамките на16г.Кемалистите не могат да го сънуват !!!
63
8
 
26
 
! Отговори
Abdullah преди 5 години
Да живеят новите кметове на Анкара и Истанбул!Свободният дух на Ататюрк ще въздигне Турция отново!
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
привет от Германия дуписе офис ли отвори там ,че само плюеш вьрху гюктурке..
61
6
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До ТурчинаВърви на лекар братко / доктора гит кардешим !
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, за новите две придобивки нито дума..А иначе се пишат за кемалисти.Бил ли е Ататрк националист.Бил ли е Ататюрк вярващ.Да и да... Но не и глобалист.За това че са узурпирали веруюто му, и сьс воени преврати и затвори не успяхте от как го отрровихте донмета..Малииий какви крокодилски зьлзи от *** .Аланколууу и Ердоган да изчезне, посятото остава с здрави корени
59
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аллах сиксин сизи!
58
4
 
6
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Гюбреджия, защо не ни разправяш колко добре е била Турция преди Ердоган?
57
6
 
22
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До До привет от германиГолеми смешници сте като започнете да се правите на османлии и не знам си какви още извратеняци ! Какво значение има дали Ататюрк е турчин или дьонме ?! Най-важното е ,че е направил Турция светска държава ! Най-важното е ,че сам успя да спаси Турция от англичаните и други врагове при битката в Чанаккале ! Да , донякъде беше диктатор , но диктатурата му беше в това ,че насила се помъчи да направи от диваците хора , да ги направи мислещи същества, а не религиозни фанатиц
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До привет от германиdyonme si ti maykati sled kato ne priznava6 nay golemiq .imenno Ataturk.coveka preobrazil edna srednovekovna imperiq v svetska republika.