Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!

Той се е борил за независима Македония, заяви Пендаровски
21 юни 2019 16:30, Елка Василева
184
Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!
Кадър: YouTube

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви в интервю за телевизия Алсат, което ще бъде излъчено довечера, че е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин и се е борел за независима Македония.

Още по темата

 „Безспорна историческа истина е, всички, които поне малко познават този исторически период, че Гоце Делчев се самоопределя като българин. Но дали не е историческа истина, стопроцентова, че Гоце Делчев се е борел за македонска държава – автономия, независима държава, дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма нито един документ, според който Гоце Делчев да се е борел за Велика България, или за Санстефанска България, или изказване или позиция, преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борел за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България", каза Пендаровски.

„Значи, ако ви интересува, както казват някои политици, истината и само истината – добре. Безспорна историческа истина е, че се самоопределя като българин в този исторически контекст, както е безспорна историческа истина и факт, че се е борел за македонска държава“, заявява Пендаровски.

„Ето ви формулировка, подпишете я и дайте да не създаваме проблем там, където не трябва да го има. Значи ние не можем като държава да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък сме се събудили една сутрин и казваме: Сега наистина сме македонци, дайте оттук нататък да преговаряме, защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде“, казва македонският президент.

Няма съмнение: Гоце Делчев е бил българин, историята не се променя!

Дали с това официално изявление на Пендаровски идеята, че Гоце Делчев е българин, става официална държавна политика, питат се медиите в Северна Македония.

Дали пък това изявление на президента Пендаровски представлява приемане на българския ултиматум, че ако Македония не признае, че Гоце Делчев е бил българин, София ще се оттегли от преговорите в съвместната комисия, сформирана съгласно Договора за добросъседство, подписан от двете страни, чудят се в съседната ни държава.

Миналата седмица външният министър Екатерина Захариева заяви, че „ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин“. Захариева каза това по повод поредния спор между България и Северна Македония относно личността на войводата и опитите за разбирателство за съвместното му честване.

Дни по-рано стана ясно, че македонската делегация в двустранната комисия, която трябва да разреши спорни исторически въпроси между двете страни, е предложила датата 7 октомври за такова честване. Това е денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическа София на Скопие.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов реагира остро на това предложение и заплаши, че няма да допусне Северна Македония да се присъедини към ЕС, ако продължат спекулациите по линия на общата ни история.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
20
 
! Отговори
"makedonska sal преди 4 години
Makedonia e oblast ot darjavata Balgaria ! Roditelite im balgari ,praroditelite im balgari vsichkite s balgarski imena ,ezika im balgarski (ama izcheknat v dialect )ama te bili ot darjava Makedonia ?!?? Chudiat se ot kade da otkradnat i izvartiat istoria ...za da si opravdaiat lajite i da se identifitsirat ...ama ne im se poluchava !!!
119
1
 
34
 
! Отговори
До MAKEDON преди 4 години
Гоце Делчев е бил учител в Българското училище, научи си историята!И нали и Кирил и Методий са македонци ти за това пишеш на латиница - истината е, че в македонско са заселени много сърби като теб!
118
10
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Анонимен.....Гоце си е македонец. Това е македонско име......Аман от долни руски-атакистки лъжи!!!Георги Николов Делчев какво име е?
117
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах този какъв е - югозападен българин, северен македонец или нещо трето?
116
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гоце си е македонец. Това е македонско име. По времето на Гоце Делчев е нямало официално нито България и нито Македония. Ние се появяваме на картата отново преди сто и няколко години.
115
1
 
24
 
! Отговори
Хитре Петревски преди 4 години
Сите мАкедонци су............БЪЛГАРЕ.
114
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що е изкъпан македонец - ами чист българин?!
113
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако може въпреки това да се нарече нация ,или държава .това са най ограничените и прости хора от българската общност ,имам предвид от тази област...Баба ми беше от Ресен ,близо до Битола и никога не нарече себе си нищо друго освен българка...
112
4
 
10
 
! Отговори
do 123 преди 4 години
да, до тито българите водим родолюбиви битки за нашите близки в Западна България,докато накрая титовци окончателно ги облъчват и присъединяват към тях, последна сделка на тито с америка да вземе западна българия срещу откъсване от ссср. ами видяхме го какъв диктатор и манипулатор е бил . 2-ра световна запада и сащ окончателно даде всичко българско на тито..ссталин не може да направи нищо, принуден е и скъсва с тито.
111
8
 
18
 
! Отговори
До istinata преди 4 години
Тогава Русия не освобождава България. На всичкото отгоре Княжество България плаща ДАНЪК, КАКТО НА РУСИЯ, ТАКА И НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. НЕ Е ЗЛЕ ДА ПОПТРОЧЕТЕШ МАЛКО И ДА РАЗСЪЖДАВАШ ПО ВЪПРОСА - ПРЕЗ 19 ВЕК, КОЛКО ПЪТИ РУСИЯ Е НАВЛИЗАЛА В ТЕРТОРИЯТА НА "ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ" И КАТО КАК ТАКА ТЯ Е БИЛА В ДРУЖЕСКИ ОТНОШЕНИЯ С ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ВОЙНАТА 1877-1878 - ОБЯВЕНА, НО РУСИЯ НЕ Е ИСКАЛА ДА Я ВОДИ. ПРИКАЗКИТЕ - ДА ОСВОБОДИМ БРАТСКИЯ БЪЛГАРСКИ СЛАВЯНСКИ НАРОД СА ЧИСТА ЛЪЖА!!!
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До istinataДо Тито България има 2 световни войни и 3 балкански (сръбска +2 балкански) за Македония. След ВСВ САЩ имат вече ядрено оръжие и Тито им става приятел.
109
1
 
26
 
! Отговори
не минава преди 4 години
Този се прави на хитър като признава една истина и иска да създаде една неистина.
108
2
 
14
 
! Отговори
yes преди 4 години
а ние досега сме го смятали че се бори да се освободи този район от османците а той се бил борел да се освободи от османците но в друга държава, и предпочел да отане в османската империя отколко да се освободи в БГ държавата.И сме им помагали от родолюбиви идеи и сме дали толко жертви за тях а те дори се криели че са сепаратисти и са казвали само че искат да махнат турското робство.Ами това е - сепаратистката борба на населението(смес от различни етноси) в Западна България И отцепване от БГ, това е истината.Македонски етнос по това време няма и не е имало.
107
5
 
28
 
! Отговори
istinata преди 4 години
Руско турската война не освобождава западна България т.нар пиринска македония, тя остава под турско робство и всички българи се включват в освобождаване на тези български земи. Гоце и всички говорят за независима Македония - независима от турция държава и никъде не говори за "независима" от България и за откъсване на български земи за да се присъедини към сърбия. Това после коминтерновските комунисти титовци им го набиват в *** глави, за да ударят БГ, да я остават малка и безгласна и те да командват Балканите, мечтата на тито,ама видяхме докъде докара югославия.
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората признаха, но какво следва сега от великите ни патриоти с герб. Те имат проблем с интеграцията на албанците, а ние не можем да интегрираме роми и турци и изчезваме та сега ще интегрираме и македонци които са били българи.
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Milen Stefanov100 години етническо прочистване
104
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека полека ледът се пропуква и всичко ще си дойде на мястото. За каквито искат да се смятат македонците - дори за марсианци - нямам претенции.Обаче да не си присвояват нашата история. Историята на Македония като отделна държава започва 1946. Няма какво да ровят из историята преди тази година
103
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са Томас Джеферсън и Вашингтон ?Англичани борещи се за нова нация -американската.
102
13
 
3
 
! Отговори
ТЮРК преди 4 години
ВСИЧКАТА Я ОПРАВИХТЕ И ВЕЧЕ ЦЪФТИТЕ И ВРЪЗВАТЕ КАТО ЕДИН ОТДАВНА ЗАМИНАЛ СИ ЧОВЕК НЕ ГО ОСТАВИХТЕ НА МИРА.....О,БОЖЕЕ БОЖЕ.....КОЛКО СТЕ ЗЛЕ БЪЛГАРИТЕ И МАКЕТАТА.....МЪКАТА ВИ НЯМА КРАЙ
101
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е ДОБРО НАЧАЛО!!!СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЗНАЕ И АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ ЗА БЪЛГАРИН, ЗАЩОТО ТОЙ Е НАПИЧАН ВАРВАРИН!!!НЕ ЗНАМ ДАЛИ ВАРВАРИН ЗНАЧИ САМО БЪЛГАРИН НО АКО ЗНАЧИ С МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЯ КАКВАТО Е В УЧЕБНИЦИТЕ ИМ Е СВЪРШЕНО!