Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?

Тя е била засечена от гръцки хеликоптер
15 авг 2020 17:44, Нели Христова
141
Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?
Снимка: БГНЕС

Турска подводница се е приближала до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, навлизайки в гръцки териториални води, съобщи днес гръцкият специализиран сайт във военна проблематика armyvoice.gr, предаде ТАСС.

По данни на сайта турска подводница тип 209 е била засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс между островите Евбея и Андрос, и се приближила към област Атика. Фрегатата "Саламис" е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в района на остров Карпатос.

Сайтът посочва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е обявена тревога, а от днес сутринта хеликоптери "претърсват" с хидролокатори за подводници Егейско море.

Гръцкият портал съобщава, че в Егейско и в Средиземно море, далеч от границите на зоната, обявена от Турция с международно навигационно съобщение Навтекс, се намират между 6 и 8 турски подводници, "които участват в операции, опитвайки се да достигнат бреговата линия на Гърция", отбелязва БТА.

Официално потвърждение на тази информация няма, посочва ТАСС.

Според изданието Турция се опитва да създаде условия за военен инцидент с Гърция, за да принуди Атина да преговаря за морските зони при турски условия. "Напрежението в Егейско море става опасно, след като съюзниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган", посочва Armyvoice.gr и отбелязва, че под натиск на Германия дори не е било прието решение за осъждане на турските провокации на вчерашния извънреден Съвет на ЕС по външни работи.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, който и двете страни смятат за свой континентален шелф. В понеделник Турция издаде Навтекс /навигационно съобщение за морска безопасност, което се счита за предупредителна нота в морската практика/ за кораба "Оруч Реис". Според съобщението корабът ще извършва сеизмични проучвания в средиземноморската акватория на Турция до 23 август.

Турция се разгневи на споразумение, подписано на 6 август между Гърция и Египет, с което се определят изключителните икономически зони на двете страни. Съдейки по карта, която се появи в гръцките медии, зоните, определени със споразумението за демаркация между Гърция и Египет, се пресичат със зоните, които Турция и Либия обявиха за свои с меморандум за разграничаване миналата година. Атина смята, че този меморандум няма юридическа сила.
 


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
може пък да се споразумеем с турците да ни върнат беломорска тракия
116
1
 
3
 
! Отговори
Хасан Ефенди преди 1 месец
Седим с другите ефендита на миндерлъците в бирхането и докато чакаме да донесат чорбата, коментираме международната обстановка. Коментираме и дума по дума пророчеството на гръцкия старец Свети Паисий Светогорец. Всички тук са единодушни, че това което е казал този свят човек, сега се сбъдва. И ние нищо не можем да направим. Щом това е волята на Всевишния, ще я приемем.
115
11
 
4
 
! Отговори
Тюрк Домуз преди 1 месец
На нас не ни трябва война с Гърция. Гърците сега са по-силни от нас и по-мотивирани. Ако се стигне до война не дай Боже, ние ще сме жив зян. Много от аскера и заптиетата ще хвърлят оръжията и ще се предадат без да се бият. Вай, вай, вай... Лошо, много лошо.
114
5
 
9
 
! Отговори
Хасмикар преди 1 месец
Предстои мощно окастряне на Гърция откъм територии и мащабно отлюспване откъм острови с невиждана ярост.
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Гърция вече няма спокойствие, за жалост ще треперят всеки ден.
Да си вдигнат главите към небето, защото от там Турция ги следи 24 часа.
Сама нищо не може да направи, все още търси повече поткрепа от други държави. Много жалко за тях.
112
14
 
9
 
! Отговори
Бачо преди 1 месец
До Туркиня
Така е, къзъм! Няма да се притесняваш, ние сме насреща. Ще ви направим хубави, високи, бели, едри момчета и красиви момичета. Винаги сме ви оправяли джинса. Вашите ниски *** нека да си гонят овцете и кочовете. И това е работа и все някой трябва да я върши.
111
15
 
6
 
! Отговори
Гръцки граничари преди 1 месец
Лесно забелязахме турската подводница, защото за турските подводници е характерно това, че като се потопят, задната им част остава над водата. По формата определихме, че подводницата е клас "Денис Гьот".
110
4
 
7
 
! Отговори
DUNAV RUSE преди 1 месец
до 117:аз съм Будист Будизма и Хиндуизма са Арийски религии от древна Индия!!!!!
109
3
 
10
 
! Отговори
ьььь преди 1 месец
До Анонимен
Не знам дали ще останат "сами" , на този етап лирата "покорява" нови върхове а идва зима трябва и да се яде.
108
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-голямата част от България днес робува на една африканска религия, дадена им от едни нашественици (гърци). Тежко е да си фашиcт закърмен от майка си с омраза, да мразиш всички различни, да робуваш на расата, да си въобразяваш, че превъзхождаш останалите само защото си бял, а всъщност в един момент по-умни от теб да ти отворят очите, че религията ти е африканска, измислена от мyргави семити. Не е лесно да си TЪъъп!!!
107
19
 
17
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 1 месец
Грък войник! ХАХАХАХА
Ако на палячовците с помпоните пред гръцкия парламент им сложат по един червен нос и вземат по едно евро на всеки който иска да гледа тая циркова клоунада, Гърция ще си изплати външния дълг от 350 млрд. евро само за шест месеца.
106
9
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
А тръцките подводници стоят в пристанището на пирея и не могат да излязат в открито море от страх да не потънат... защото са немско производство.
105
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро гърците ще останат сами в банята с турците,после ще е тежко и горко.Имат два варианта или ще седнат на масата кротичко,или ще се самоунищожат!
104
18
 
19
 
! Отговори
Истинс преди 1 месец
Турците са уникално тъпо и необразовано племе. Нямат чувство за самосъхранение и вожда им ги вхърля в боя за щяло и нещяло. Това с многохилядните армии вече не е актуален ход, само ги хранят и плющят.
103
4
 
6
 
! Отговори
МАРКС ХАЛАПЕНЬО преди 1 месец
Оди се скрий, "приятелю" ... Лелин
102
19
 
26
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 1 месец
"Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?"

Днес подводница във водите, утре аскер в Атина.....животът е радост и тъга. За гърците започва фазата на тъгата.....
Заслужено.
101
12
 
21
 
! Отговори
До ЛЕНИН МОРЕНО преди 1 месец
Приятелю и така да е, важното е, че гърците са корави бойци и никога няма да се дадат на османлийте-ердоганлии! По времето на соца големият наш дипломат Иван Башев успя да предотврати войната между Турция и Гърция! Европейска класа дипломат! Сега имаме рой калинки, негодни, без достойнство, послушни, разни Захариева и Георг! Остава ни да се снишаваме, защото зад нас вече не е Русия! Турските адмирали опразниха Черно море, когато се появиха Самум и Бора (105 км/час) и 6 тихи
подводници с Калибр!
100
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2023 год. Изтича 100год. От лозанския договор!!!
99
11
 
18
 
! Отговори
БългАрия преди 1 месец
"фашизоидните Ганчовци си мислят, че българите идват от Луната"

Само две държави в света окончават на Ария, но седнал накакъв си Ципурас Зарганис и Сафридас с интелект еквивалентен на споменатите риби да обяснява на нас арийците как някой си друг етиопски "интелект" пробягал 42 километра и умрял щото не му е стигнал акъла да си опитоми кон, а вроденият му хроничен мързел му пречел да се грижи за нещо друго освен собственият си газ с ъ. Смееех до откат.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изторик, щото из Тората. Ама те шефовете ти си знаят. Ти разбира се си проозд и надъхан.