Захариева: В учебниците на Северна Македония българите все още са фашисти

Съседите трябва да приемат и да се съгласят с тази преговорна рамка
11 дек 2020 11:00, Нели Христова
294
Захариева: В учебниците на Северна Македония българите все още са фашисти
Снимка: БГНЕС

Решаващият фактор, довел българското правителство до решението да откаже да приеме старт на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония, е липсата на "гаранции за добросъседски отношения и прилагане на двустранни споразумения". Това казва българският външен министър Екатерина Захариева пред студиото на АРД за Югоизточна Европа.

Ръководителят на българската дипломация се позовава на подписания през 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство между София и Скопие. В него, наред с други неща, е договорено създаването на съвместна комисия от историци, която да разреши с консенсус съществуващите спорни исторически въпроси между двете страни. Задача, при която историческата комисия се провали.

Още по темата
"България иска да се признае историческата истина. Това не представляваше проблем за Северна Македония, когато подписваше договора – съвместната история, която да ни обединява, а не да ни разделя. Това е целта. Ние не казваме "Тези герои са само наши", а "Тези герои са общи". Това е модерното мислене на две държави, особено ако искат да бъдат заедно в Европейския съюз. Няма как всеки път, когато някой в Северна Македония обяви публично, че някой от тези герои е бил българин, да бъде подлаган на публичен линч. Не може 30 години след падането на тоталитарния режим тоталитарните методи и подходи да бъдат държавна политика", каза Захариева.

В България е широко разпространено мнението, че езикът на съседната държава е български диалект, а не самостоятелен език. Той е бил развит едва след създаването на Югославия през 1945 г. и включването на днешната територия на Северна Македония в новата държава Югославия под влиянието на тогавашното комунистическо ръководство. Освен това България отказва определения като "македонски" и "северномакедонски" и настоява да се говори за "официалния език на Република Северна Македония". Това от своя страна среща силен отпор от страна на Северна Македония, особено след като двата милиона жители на балканската държава – кандидат за членство в ЕС от 2005 г., само преди две години смениха името на държавата си на "Северна Македония", за да избегнат ветото на Атина за присъединяване към ЕС заради спора за името с Гърция, се казва в репортажа.

България настоява и за промени в учебниците в Северна Македония. В интервюто си за АРД външният министър Захариева даде следния пример: "В учебниците по история в Република Северна Македония българите все още биват представяни като фашисти. Как бихте се почувствали, ако 75 г. след края на войната някой ви описва като фашисти?"

Българското правителство ще настоява неговите опасения да намерят своето място в рамката за преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Северна Македония трябва да приеме и да се съгласи с тази преговорна рамка:

"Аз не искам да спираме Република Северна Македония. Но ако в преговорната рамка нямаме гаранции, ще бъде невъзможно да кажем "Да". Така че независимо дали при сегашното или при следващото председателство, ако нашите предложения бъдат включени за обсъждане в преговорната рамка, България ще може да каже „да“.“ На въпрос за съгласието на България през пролетта на тази година Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС, които вече бяха отлагани няколко пъти, Екатерина Захариева отново се позова на Договора за приятелство и добросъседство, който трябва да бъде изпълняван: "Очевидно Северна Македония не е съгласна да се наблюдава изпълнението на договорите за приятелство, добросъседство и сътрудничество и да бъдат част от преговорната рамка. Ако се каже (в Северна Македония), че договорът (с България) трябва да бъде спазван, независимо, че сега не се спазва, защо е проблем добросъседството, което е хоризонтален критерий от Маастрихт, да бъде вкарано в преговорната рамка? Такива текстове имаше в преговорната рамка на Хърватия. Това не е прецедент“, каза Захариева.

В началото на репортажа се казва, че споровете между двете държави са за идентичност и език, история и суверенитет – един спор, който спря процеса на разширяване на ЕС.

Езикът, който два милиона жители на Северна Македония говорят, бил български диалект и не може да бъде наречен „македонски“ или „северномакедонски“, а „официалният език на Република Северна Македония“. Северна Македония трябва да признае това, преди България да се съгласи с рамковото споразумение за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Във вторник германският държавен министър на външните работи Михаел Рот заяви след обсъждане с министрите по европейските въпроси на ЕС, че поради тази причина преговорите за присъединяване със Северна Македония (и Албания) няма да могат да бъдат одобрени тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
12
 
! Отговори
До Госпжо 240 преди 3 години
А Втората СВ още ли продължава ?
204
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да бъде, за да си фашист се иска акъл. :))))))))))))))))))))))))
203
6
 
12
 
! Отговори
ся преди 3 години
ТРЯБВА ВСЕ АК МЕРКЕЛИЦА ДА СЕ СЕЩА, ЧЕ АКО НИ НАСИЛИ И НАРУШИ ОСНОВЕН ЕВРОПЕЙСКИ ПРИНЦИП, ТОВА ЩЕ Е НЕГАТИВ ЗА ЦЕЛИЯ ЕС- ВКАРВАНЕТО НА ТРОЯНСКИ РУСКИ КОН, КОЙТО СЕЕ РАЗДОРИ ЕДВА ЛИ Е ПОЛЕЗЕН ЗА ЕС!ВЕЧЕ Я СЪРБА ПОПАРАТА С УНГАРИЯ...
202
5
 
6
 
! Отговори
До 18: лъжеш! преди 3 години
Децата от Ястребино са разстреляни по заповед на царския офицер Константин Йорданов.
201
21
 
14
 
! Отговори
Госпжо преди 3 години
Госпожо Захариева , може да прочетете какво пише в учебниците в Англия , Франция , Русия, Германия и Италия за нас в периода от втората световна война.Според мен ще се скарате и на тях и може да изгоните посланиците им от нас.
200
21
 
13
 
! Отговори
Уважаема Захариева преди 3 години
Уважаема Захариева, извикайте историци от ЕС. По този начин няма как Македоците да изкривяват историята, но тогава и ние няма как а изкриваяваме историята. Предлагам освен Македонските , да прегледате учебниците в Турция,Гърция, Сърбия, Черна Гора,Хърватска, Словения,Унгария,Румъния и още множество други ,ще се взривите като разберете какво пише за нас там.Може да блокирате всички ,но може и да изкарате някои от страните от ЕС.
199
1
 
18
 
! Отговори
Заю Юнак цака преди 3 години
Самуил е бил ... македонец, а брат му Аарон - българин. Гаврил-Радомир е бил македонец, а братовчед му Иван-Владислав - българин. А Ленин си е в Полша.
198
14
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Фашисткия режим в България все още изтезава хора в частен Концлагер в Перник със знанието на правителството!Слагайте минуси колкото искате утре може да сте вие, аз съм обикновен човече като вас!
197
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Продължението 183Покойният ми баща имал съученик,на когото червената власт не разрешавала да кандидатства висше,защото неговият баща работил като шофьор в дирекция на полицията в гр.София,и превозвал арестуваните червени тер.рористи.Баща ми,въпреки че беше комунист,никога не спестяваше минусите на тогавашното власт,а той беше обиколил Европа като шофьор,и беше видял кое е добро,и кое не.От членството в Партията не спечели нищо,просто вярваше в идеята,не в реализацията й.Та така..
196
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами това е проблема,лишили са местните от самопределение и език, още ги тормозят,като " фашисти",защото това е докрината на македонизма- безправие и саморазправа и основно антибългаризъм.Ако ги пуснат с тези постановки в ЕС,един ден може да осъмнем без средновековна българска държава.Дори българите не са вкючени в Конституцията,съвсем преднамерено като застраховка в бъдеще!Работят ни тънко и подмолно и чрез лобисти.Нищо не е случайно,почнали са отдалече,затова 3 години тупат топката
195
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименповечето да не кажа всички са виждали подправените надгробни плочи от сръбските власти на дедите си и знаят за какво иде реч, но просто власта там е обсебена от титовската номенклатура и техните наследници, които бранят завоеванието си със зъби и нокти, ако приемеме закон забраняващ двойното гражданство със страни извън ЕС и улеснена процедура за получаване на българско при отказ от предходното, ще видиш как в тая държава за 2-3 години ще останат не повече от 150-200 хиляди македони
194
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СРМ защо не крадът история от албания,сърбия или гърциязащото са част Българската общност.СРМ и повече култура в изказванията
193
1
 
6
 
! Отговори
Ей! преди 3 години
Колко мъка има по тая зема Боже -виздъхна Моканина :)
192
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
повечето хора там много добре знаят какви са били дедовците им, обаче нещата са такива, че ако някой каже истината моментално бива изолиран от управленската шайка------Това е грешка.Повечето хора там са такива, каквито са ги научили в училище. Повечето даже не знаят подробности за Гоце Делчев, но знаят, че е бил македонец по националност.
191
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До али 220Това пич го искат една група юго номенклатурчици обсебили власта в Скопие, нещата са много сложни, цялата им идеология се базира на некакъв македонски идентитет и омраза към България, повечето хора там много добре знаят какви са били дедовците им, обаче нещата са такива, че ако някой каже истината моментално бива изолиран от управленската шайка без никакви възможности за реализация, това е истината, просто едни криминали са решили да си градят своя измислена държава и нация
190
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер и Сталин сключват споразумение за подялба на Полша. Руснаците убиват около 100 000 поляци.Как ли ги наричат в полските учебници руснаците? Наполеон ограбва многократно Италия.Даже в Лувъра е имало изложба на откраднатите неща.Дали италианците наричат французите крадци - не вярвам...Вместо това правят магистрала Италия -Франция, която е връх в инженерното строителство.Ние тука на Балканите - така омраза до край.....
189
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днешната" македонска" азбука е караджицата на сърбите ,пак открадната.Основата е кирилицата,но отделни букви са премахнати,както при сърбите,заменени с други от сърбите и пак се изговаря същото с други букви.Нямат право да празнуват 24 май с нас като общ празник,защото са омаскарили азбуката на Климент,нито да ходят или ходим във Ватикана заедно.Сърбите също не празнуват 24 май и изобщо кирилицата.Тези които изучават " македонски" по света сигурно мислят че е езика на Александър,а то бутафория
188
3
 
7
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Наистина, че днешният македонски е безобразно осакатен от московските лингвисти и контаминиран със сърбизми, но това не променя факта, че е официализиран и тамошните македонци са се научили да си кълчат езика според него. Сега вече не могат без глупости като стварно, уствари, саобрачай, надворешни работи и още купища, които стоят като кръпки на официален костюм. Бай ви Тошо да не е спал, а да е провеждал някаква кампания навремето.
187
2
 
14
 
! Отговори
ВСИЧКИ СА ФАШИСТИ! преди 3 години
Не се чудете на македонистите , защото нарицанието "фашисти" е от Сталин, за него, който не подкрепя кремълските тирани е фашист. И сега българските комунисти определят като "фашист" всеки несъгласен с руската колониална политика. Иначе, както на българските комунисти, така и на скопските коминтерновци никога няма да им стане ясно, че по времето на фашизма, който е бил единствено в Италия на Мусолини, по това време в България има парламентарна монархия с много политически партии в парламента.
186
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонският прблем решава вътрешн проблеми на днешните ни политици. А те са мафиоти. Стига с тия македонски простотии , а гледайте България, че изгинаааме...