Захариева: В учебниците на Северна Македония българите все още са фашисти

Съседите трябва да приемат и да се съгласят с тази преговорна рамка
11 дек 2020 11:00, Нели Христова
294
Захариева: В учебниците на Северна Македония българите все още са фашисти
Снимка: БГНЕС

Решаващият фактор, довел българското правителство до решението да откаже да приеме старт на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония, е липсата на "гаранции за добросъседски отношения и прилагане на двустранни споразумения". Това казва българският външен министър Екатерина Захариева пред студиото на АРД за Югоизточна Европа.

Ръководителят на българската дипломация се позовава на подписания през 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство между София и Скопие. В него, наред с други неща, е договорено създаването на съвместна комисия от историци, която да разреши с консенсус съществуващите спорни исторически въпроси между двете страни. Задача, при която историческата комисия се провали.

Още по темата
"България иска да се признае историческата истина. Това не представляваше проблем за Северна Македония, когато подписваше договора – съвместната история, която да ни обединява, а не да ни разделя. Това е целта. Ние не казваме "Тези герои са само наши", а "Тези герои са общи". Това е модерното мислене на две държави, особено ако искат да бъдат заедно в Европейския съюз. Няма как всеки път, когато някой в Северна Македония обяви публично, че някой от тези герои е бил българин, да бъде подлаган на публичен линч. Не може 30 години след падането на тоталитарния режим тоталитарните методи и подходи да бъдат държавна политика", каза Захариева.

В България е широко разпространено мнението, че езикът на съседната държава е български диалект, а не самостоятелен език. Той е бил развит едва след създаването на Югославия през 1945 г. и включването на днешната територия на Северна Македония в новата държава Югославия под влиянието на тогавашното комунистическо ръководство. Освен това България отказва определения като "македонски" и "северномакедонски" и настоява да се говори за "официалния език на Република Северна Македония". Това от своя страна среща силен отпор от страна на Северна Македония, особено след като двата милиона жители на балканската държава – кандидат за членство в ЕС от 2005 г., само преди две години смениха името на държавата си на "Северна Македония", за да избегнат ветото на Атина за присъединяване към ЕС заради спора за името с Гърция, се казва в репортажа.

България настоява и за промени в учебниците в Северна Македония. В интервюто си за АРД външният министър Захариева даде следния пример: "В учебниците по история в Република Северна Македония българите все още биват представяни като фашисти. Как бихте се почувствали, ако 75 г. след края на войната някой ви описва като фашисти?"

Българското правителство ще настоява неговите опасения да намерят своето място в рамката за преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Северна Македония трябва да приеме и да се съгласи с тази преговорна рамка:

"Аз не искам да спираме Република Северна Македония. Но ако в преговорната рамка нямаме гаранции, ще бъде невъзможно да кажем "Да". Така че независимо дали при сегашното или при следващото председателство, ако нашите предложения бъдат включени за обсъждане в преговорната рамка, България ще може да каже „да“.“ На въпрос за съгласието на България през пролетта на тази година Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС, които вече бяха отлагани няколко пъти, Екатерина Захариева отново се позова на Договора за приятелство и добросъседство, който трябва да бъде изпълняван: "Очевидно Северна Македония не е съгласна да се наблюдава изпълнението на договорите за приятелство, добросъседство и сътрудничество и да бъдат част от преговорната рамка. Ако се каже (в Северна Македония), че договорът (с България) трябва да бъде спазван, независимо, че сега не се спазва, защо е проблем добросъседството, което е хоризонтален критерий от Маастрихт, да бъде вкарано в преговорната рамка? Такива текстове имаше в преговорната рамка на Хърватия. Това не е прецедент“, каза Захариева.

В началото на репортажа се казва, че споровете между двете държави са за идентичност и език, история и суверенитет – един спор, който спря процеса на разширяване на ЕС.

Езикът, който два милиона жители на Северна Македония говорят, бил български диалект и не може да бъде наречен „македонски“ или „северномакедонски“, а „официалният език на Република Северна Македония“. Северна Македония трябва да признае това, преди България да се съгласи с рамковото споразумение за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Във вторник германският държавен министър на външните работи Михаел Рот заяви след обсъждане с министрите по европейските въпроси на ЕС, че поради тази причина преговорите за присъединяване със Северна Македония (и Албания) няма да могат да бъдат одобрени тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 191Не е окупация само ако признаем, че Германия ни окупира на практика след 1941 г. и цар Борис е подчинен на Хитлер. Но това не се признава от ГЕРБ и СДС, защото ще излезе че СССР ни особождава в 1944 г. и това ще расърди НАТО. За НАТО България е победена фашистка държава във ВСВ от техните бонби.
164
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се че са били фашисти и окупатори заедно с нацистите там и в истинската гръцката Македония
163
3
 
5
 
! Отговори
до 184 преди 3 години
Престани с тия глупости като "македонският е по-различен от българския". Това е български диалект и точка. Край. Да не те забухат някъде с родопско-български речник някъде по умната главица. Наречие на шопски говор от западните български диалекти е ако ще си играем на лингвисти. И в старобългарския е имало 7 падежа - колко от тях знаеш?
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 177Не е коминтерна а Югославия от края на ПСВ в 1919 г. Коминтерна не управлява в Югославия до 1940 г. а след 1945 г. Тито става хамелеон от комунист на социалдемократ и сръбски нацист и то с финансова помощ плана Маршал от запада тероризира не само българите, но и албанците и турците в Югославия. Албанците вдигат няколко въстания през 70-те и са смазани от Тито с мълчаливо съгласие на НАТО. Тито има и военни договори с Гърция и Турция за помощ при война с България.
161
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ чисто технически не може да признае някаква "окупация" на МК, защото присъствието ни там през ВСВ, не попада под дефиницията за от международноправна гледна точка. Разберете, бе, НЕ-ПО-ПА-ДА! В правото има обекти, субекти, причинно - следствени връзки, резултат, правни действия и т.н. Няма как БГ да признае такова нещо, но ако го направи, това веднага става аргумент в подкрепа твърденията за отделна МК народност и език.
160
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е само това!Трябва да се обяви,че македонизма като държавна политика след 1944 г.е тоталитарен едноличен комунистически режим който е отнел правото на самопределение на стотици хиляди македонски българи лишил от техния език принудително с декрет.Няма оправдания с " антифашистка борба " да лишиш местните българи от произход и език ,насилствено да се пишат македонци,с жестокости,лагери ,убийства.Затова не искат да се включи в преговорната рамка защото нямат намерение да променят нищо.
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизма е роден от ПСВ като реакиция срещу рязането на България и Германия------Глупости. Фашизмът е закономерно явление, произтичащо от техническия прогрес и изсипването на големи маси *** от село в града.
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изначално договора от 2017 беше една голяма грешка от страна на Баце, още по-голяма грешка беше подкрепата за членство в НАТО
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нещата са многосложни, Северна Македония продължава да си се управлява от юго номенклатурата, всички ключови позиции се заемат от тях и техните наследници, това са едни 50-60 хиляди човека, напрактика всеки. който каже че е българин или има български произход бива изолиран и няма никакъв шанс за каквато и да е реализация, и в тази посока трябва да се работи, така че тази юго номенклатура лека полека да бъде отстранена от ключовите позиции, върху това трябва и да се акцентира в ЕС
156
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е все едно Астрийците да не признават че говорят на Deutsch--------Македонският е много по-различен от българският.
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И "кръволока"Цанков, и "фашиста"Мусолини са били първо СОЦИАЛИСТИ!!!!!
154
0
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Стамболийски е бил елементарен аграр-фашист.
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Убита от фашистиТи виждал ли си й снимката на тази? Ами то диагнозата и е изписана на лицето. Чужда държава ще те финансира да убиваш български генерали по улиците, взривяваш църкви пълни с хора, обираш мандри и рушиш инфраструктурата. Кой извърши"подвига"при Жабокрек. Да избие невъоражени, лекуващи се германски войници и изнасили малолетната дъщеря на докаралия електричеството в България австриец? За безчинствата на "антоивановци"какво да говорим? Ремсист разстрелва ястребинчетата!
152
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 163Няма нищо тайно как е създаден езикът.Македонският е създаден като всички други езици.Събира се група езиковеди и създават книжовен език,който не се говори от простолюдието,тъй като диалектите са повсеместни навсякъде.Решили са техният книжовен да е по-близък до сърбо-хърватския защото са в една държава.Стига с тая мантра ,че е изкуствен език.Всички книжовни езици са изкуствено създадени.
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В учебника по история на макетата още от първа страница трябва да пише с едър шрифт, че измислената им държава се е пръкнала през 1944 г. по заповед на коминтерна всичко останало е алабализми.
150
0
 
1
 
! Отговори
До 166 преди 3 години
Това не е било тръгване срещу Русия, а по други причини.
149
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Това е все едно Астрийците да не признават че говорят на Deutsch
148
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 154Преди църквата царя и ВМРО фашисти убиват зверски Стамболийски законно избран премиер на България. Отмъщението ражда ново отмъщение и е трябвало още тогава цар Борис и ВМРО да влязат в затвора или екзекутирани като убийци.
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къф фашизъм, бе?Македонците показаха за поредан път, че са побъркани.Фашизмът в сравнение са комунизма на Тито, който им беше натресен си е направо демокрация.Да вземат да публикуват колко хора са избити от фашистите и колко от сръбските комунисти и македонските съромани. Само за 1 ден 6ти януари 45та година са убити 1500 македонски българи.Макетата пак оплескаха всичко.
146
4
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Българските управляващи,с изключение на княз Батенберг и Стамболов,винаги са предпочитали интересите на Русия пред тези на България. Ако тези въпроси бяха толкова съществени за България,защо се поставиха ребром два месеца преди подписване на акта за присъединяване.защо се чака 30г. и сега се заби нож в гърба на хора,които наричаме братя. Нито македонците са ни братя,нито ние имаме интерес да ги изнудваме. Само Русия има интерес от спорове,защото така мужикът не може да проумее в какъв ад живее.