В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България

Това показва липса на плурализъм, коментира Захариева пред "Ди Велт"
15 дек 2020 14:55, Нели Христова
275
В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България
Снимка: БГНЕС

България остава един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник "Ди Велт".

„Оставаме един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Но искаме наистина конструктивни и сериозни дискусии между нас. Трябва да направим равносметка къде сме. Омразата трябва да спре. Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 негативни публикации за България в македонските медии и само четири неутрални. В България, от друга страна, имаше 450 положителни съобщения за Северна Македония в медиите през същия период“, подчерта първият дипломат на София, цитира думите й Фокус.

„Това показва липса на плурализъм. Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да изразя липсата си на разбиране, когато празнуваха четиридесетгодишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 милиона души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие е партиен приятел на Заев. След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, направи сравнение Захариева.

„Нека се опитаме да успокоим емоциите... Нека се съсредоточим върху рамката за преговори и да работим по двустранен протокол за допълване на договора. Надявам се, че когато емоциите от двете страни се успокоят, ще имаме по-конструктивни дискусии“, подчерта Захариева.

По повод дали преговорите все пак ще бъдат стартирани в рамките на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината, Захариева отговори: „Ще цитирам френския президент: качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
5
 
24
 
! Отговори
Бундеснахтендойчланд преди 3 години
Альоууу...макетатааа..та значи мразите Хитлер и фашиститеее???Значи мразите и германците,защото ние сме техни синове и дъщери...ХМ..тцъ..тцъ...та значи искате да влезете в ЕС...?Г-жа Захариева добре ви е отговорила:"Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо.
129
9
 
8
 
! Отговори
ГЕРП и ОП маке каша преди 3 години
Тито е австро-унгарски офицер, избягал от затвор в Сибир и после награден от Англия и Франция с ордени и милярди долари финансова помощ от САЩ. На кой да вярваме? И днес Германия упреква България, а САЩ също че България дестабилизира Скопие. Нали Желев призна Македония през 1991 г. като отделна държава, а сега пък се сещаме, че били българи, но преди комунистите ги били създали, защото демократите и царя не можаха да ги окупират.
128
34
 
9
 
! Отговори
Какъв срам!!!!!!!!! преди 3 години
Фриг-идната Пазарджишка Ку-чка /ФПК/ Захариева сравнява в това интервю героят от антифашистката съпротива и създател на просперищата следвоенна Югославия генерал Йосип Броз Тито с Хитлер. Това не е гаф, а профашистко изстъпление на тая, която след Северна Македония ще ни доразвали и двустранните отношения със Сърбия, Хърватия, Словения, БИХ и Косово, тачещи паметта на героя от втората световна война - легендарния партизански командир Тито.
127
5
 
21
 
! Отговори
Но пасаран Зайо Байо преди 3 години
Дръж си ИНТЕНЗИТЕТО...грухти на развален български език...и рупай зеле нейде край Вардаро....ЕС не е лъжица за твойта заешка уста!!!
126
4
 
4
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Ох, Захарчееее !!!
125
5
 
31
 
! Отговори
Много е дипломатична преди 3 години
Я се поставете на местото на Захариева и да ви нарекат ФРИ.Г.ИДНА КУ.Ч.КА пред цял свят как ще реагирате???Най ме кефи последното изречение...:"Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо...Честито на пИИИчелившите!!!
124
12
 
8
 
! Отговори
оказа се , че : преди 3 години
Македонският въпрос е по-важен от КОРУПЦИЯТА в България , да не говорим че нямаме и здравеопазване и всеки 2-ри в Бг е неграмотен !*** нямаме , гайда искаме , вече 30г.
123
4
 
8
 
! Отговори
Брюкселски неволи преди 3 години
На нас народ с ИНТЕНЗИТЕТ не ни трябва!!! Още повече ако той е по-по-най ДРЕВЕН/извънземен/ и АНТИЧЕН от нас!!!Тъй ,че балъците от РСМ да духат супатаааа....!!!
122
9
 
6
 
! Отговори
до 138 преди 3 години
До АнонименАлоо , гърците имат да връщат 320 млрд . на ЕС , НО НЯМА И ДА ГИ ВЪРНАТ , И ПО-БЕДНИ ЛИ СА ОТ НАС ? Е прав сте , понеже ние сме ''богати'' , затова и предварително си платихме самолетите , които дали ще сме живи да видим , ''ПРАВ'' сте .....
121
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално, не можем да очакваме от утре или от следващата година така наречените македонци да ни заобичат и да забравят лошотиите. Това което можем да постигнем е взаимно уважение и респект пред международните закони. Това означава да изправим пред международен съд, медии, журналисти, политици и др, които пишат лъжи и насаждат омраза
120
5
 
5
 
! Отговори
АЗЕ преди 3 години
До До Захариева !Македонският въпрос е по-важен , въпросът ви е с минала давност !
119
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Захариева !Защо да сме най- бедна? А дълговете броиш ли ги? Гърция със 160% дълг спрямо БВП да не е по- богата или Италия с 120% дълг. Кое им е богатото? А цените там? Аман от лаици- нещо друго измислете бре- все едно и също.
118
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-жа Захариева натрупа опит и вече е готова за първи министър в следващото правителство на ГЕРБ и партньори
117
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тито е сталинист в началото и избива без съд и присъда на Голи оток и в други концлагери, а после като се скарва със Сталин си е само масов убиец и насилник.
116
18
 
7
 
! Отговори
До Захариева ! преди 3 години
Г-жо министър , ЗАЩО СМЕ НАЙ-БЕДНА И НАЙ-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА ?
115
5
 
21
 
! Отговори
ехооо...айларипиии.. преди 3 години
СРЕДЕН пръст а????Татари а????Фашисти ,аааа....????Рупайте АНТИЧНИ зеле и моркови още 30 години извън ЕС и като ви албанизират шиптърите ни се обадете за да ви дадем български паспорти!!!
114
8
 
3
 
! Отговори
Само ФЪФ Бг, 30г. преди 3 години
С такива управляващи в Бг , толкова !КъФто народа , такива и управляващите , кой ги избра !Не ме еНТЕРЕСУВА Македония , КАЕТЕ :КАКВО СТАВА С БЕДНОТИЯТА И КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ , ХВАЛЕТЕ СЕ С ТЕЗИ РЕЗУЛТАТИ , ЗАЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С НЕЩА КОИТО НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ !?
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзЧети Нова Македония да видиш, че сега в момента има поне 5-6 обидни статии, далеч от обективността и науката, че и от уикипедия на английски по темите, които ни засягат с тях.
112
14
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 години
При нас има агенция която контролира и разрешава какво да се пише и какво не.В Македония явно няма.Там медиите имат по-голяма свобода.Освен това пак казвам там не пишат срещу нас българите,а срещу вас политиците.Не пишат българите ,а цитират ваши политически изявления.Най-много са на Каракачанов, Джамбаски и на Захариева, защото те най-много глупости казват.На пр.Каракачанов в наша медия казава че ФК Вардаре бил шампион на България в 1943г., а в действителност ФК Вардар е създаден1947 г.Няма как
111
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е преброителя.Как ги изчисли 14699.