Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония

Да уважаваме българската позиция, да не внасяме проблеми в ЕС, призова Ана Паула Закариаш
29 юни 2021 07:00, Анисия Иванова
289
Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Министър Закариаш, чиято страна ще предаде ротационното председателство на Словения на 1 юли, очаква, че като страна от същия регион тя ще помогне за намирането на решение на проблема, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС. Министърката разговаря с журналисти в Лисабон, съобщи БНР.

"Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат".

Още по темата

Министър Закариаш определи като "важен момент" да не се внасят в ЕС разногласия между две страни:

"Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция".
Министър Закариаш каза, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис:

"Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем  съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници".

На въпрос дали е реалистично тези избори да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус, както и на репликата, че България не е против европейската перспектива на Северна Македония, а просто иска да спре с антибългарската реторика и съвместната историческа комисия да поднови заседанията си, министър Закариаш отговори:

"Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори, или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна. И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили.  Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
8
 
! Отговори
вземи се просвети! преди 2 години
До Филип от Филипополис Филипополис не е кръстен на бащата на Александър Филип а на Марк Юлий Филип Араб 244-249г.слн.е.. римски император роден в северна Африка.На бащата на Александър е кръстен град Филипи в Гърция и то доста по-рано !
139
0
 
13
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
Баси цензурата. Не мога да напиша какъв ставам като съм на море. Майтап. Тогава ще пиша патлиджани
138
4
 
40
 
! Отговори
67809те преди 2 години
Наистина е странно,че измислените македонци се мешат с албанците,а нас,българите,ни мразят без никакви основания ...каква тъпотия само,какви промити мозъци и затова много ще патят.Албанците си знаят,че са албанци и никой не може да им промие мозъците и идин ден ще превземат област Македония и ще искат да я присъидинят към Албания и Косово...страшно ще е .И то само заради тия сърби,дето подлудиха тия хора,вместо сега да си дойдат към България,където им е мястото.Жалко
137
4
 
22
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
Гражданите на РСМ са доста ***. Много вероятно нямат нищо общо със славяните. Половината от тях дори не са християни. Каква славянска писменост са създали според кремълското джудже?
136
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Филип от ФилипополисТой и Филипополис надали изобщо някога се е наричал, както "Филипополис",така и "Тримонцииум" ,а също и тракизма(новия вид македонизъм) са едни измислени имена и истории, мога да го докажа, направете химичен анализ, реалните стари имена на Пловдив са били Пулпудева и Пълдин, типични славяно-български имена!
135
2
 
31
 
! Отговори
От БАН да действат преди 2 години
В РСМ правиха поне веднъж (доколкото си спомням) Световен македонски конгрес. Така че те работят на световно ниво, а може да минат и на вселенско. Нека нашите "феодални старци" от БАН (както ги нарече Симеон Дянков) да направят един конгрес по българистика и да поразкажат на нашите европейски партньори за нашата история. А държавата да се поизръси и да финансира подобни прояви.
134
2
 
17
 
! Отговори
сто и петдесет кила преди 2 години
Аз предлагам дори и да склонят да признаят историята, езика и т.н. пак да не им даваме зелена светлина за ЕС. Нека да повият малко в македонските телевизии и медии - ще ги чета и гледам с интерес. Така и така ще се отметнат по - късно от обещанията и договорките.
133
2
 
7
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
До анонимен 145Преди Филипополис Пловдив се е наричал Пулпудева.
132
2
 
29
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Всичко ще си дойде на мястото, но трябва време и натиск. В РСМ много добре знаят какво се очаква от тях. Когато престанат да пишат в учебниците си че българите са татари и фашисти и престанат да крадат от общата ни история тогава могат да очакват от нас подкрепа за ЕС. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги наричат македонци защото така им изнася. А в комисията отказват да подписват документи, които са на "официалните езици на двете страни".
131
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чесно казано нито на мен, нито на моите познати много им пука за Македонците, какво искат, за какво се борят и какво говорят. Това е по-скоро на политическо ниво, пак от онези безмислени теми за отклоняване на вниманието от важните въпроси за решаване. На мен, какво ми зависи в ежедневието от македонския въпрос-а извинявайте-НИЩО! Аде да се захващат с належащите закони и изменения за приемане, че вече не се трае в БГ.
130
3
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До питам само: Добре е че питаш, но какво общо има това с темата? Чети Уикипедия. _____________________________________________________________________ Преди Филип Македонски да завладее днешният Пловдив и да го кръсти на свое има, той е бил в състава на тракийското Одриско царство. Какво име е имал, не се знае (поне в Уикипедия не е написано). Но толкова ли е важно, за да го бистрим точно тук?
129
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринЛично на мен,гърците са ми симпатични,но нека си кажем истината,до 19 век,гърци в днешна северна и централна Гърция не е имало изобщо,те са били предимно в Азия,на някои острови в Средиземно море и на Пелопонес, първата си държава създават през 18 век на Пелопонес, в началото на 19 век, сърби и гърци се наговарят и докато българите водят тежки битки с турците за освобождение на Балканите от турците,сърби и гърци заграбват териториите с българско население зад гърба на българите
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 147: Пловдив е на хилядолетия и е построен от траките беси мноого преди Филип Македонски. После е бил персийски, след това е завладян от Филип и затова носи неговото име. А Филип Македонски и Александър са родени в Пела - столицата на македонското царство.
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
zadaljitelen eu formuliar za patuvane e zadaljitelno na makedonski ezik...oh kef...makedonska diktatura v eu ;-)))
126
1
 
28
 
! Отговори
лични впечатления преди 2 години
В РСМакедония, като говоря с възрастен човек, всичко му разбирам. Като говоря с човек на средна възраст - доста се напрягам да го разбера. А на македонските тинейджъри съвсем нищо не им разбирам. като на сърбите.
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До питам самоАма , моля те, направи химичен анализ на книгата-оригинал от която си го прочел, за да се види коя година е съчинено, МОЛЯ ТЕ ! Това са фанариотски измислици, а не реалност , факти и история, няма такова нещо, Пловдив е бил типично славянски и български град в миналото! Солун също е бил български град, с преобладващо българско население и имената "Солун" и "Селяняк"(така се е наричал през турското робство) са български,славянски и не е на никаква сестра на Александър Македонски,ка
124
2
 
7
 
! Отговори
вещ преди 2 години
МАЙНАПОЛИС се е казвал Пловдив преди Филип Македонски.
123
3
 
7
 
! Отговори
питам само преди 2 години
Славяни и славянско име преди Филип македонски. УАУ!!! Преобърнахте историята.
122
2
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Никакъв компромис със югозападната част на България!Сърбоманите да признаят българските си корени
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До питам самоПулпудева се е казвал Пловдив, също и Пълдин, типично славянско име.