Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония

Да уважаваме българската позиция, да не внасяме проблеми в ЕС, призова Ана Паула Закариаш
29 юни 2021 07:00, Анисия Иванова
289
Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Министър Закариаш, чиято страна ще предаде ротационното председателство на Словения на 1 юли, очаква, че като страна от същия регион тя ще помогне за намирането на решение на проблема, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС. Министърката разговаря с журналисти в Лисабон, съобщи БНР.

"Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат".

Още по темата

Министър Закариаш определи като "важен момент" да не се внасят в ЕС разногласия между две страни:

"Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция".
Министър Закариаш каза, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис:

"Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем  съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници".

На въпрос дали е реалистично тези избори да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус, както и на репликата, че България не е против европейската перспектива на Северна Македония, а просто иска да спре с антибългарската реторика и съвместната историческа комисия да поднови заседанията си, министър Закариаш отговори:

"Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори, или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна. И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили.  Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
17
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
На РСМ ще й трябват около 50години за да склоним да влязат в ЕС. А на Сърбия около 500 години ще са нужни
119
4
 
27
 
! Отговори
към к.144 преди 2 години
Макетата от РСМ все още не загряват, че албанците, които в РСМ се плодят като зайци, след 15-20 г. ще наближат половината от населението на РСМ и ще поискат самоопределяне на областта,в която живеят - Западна Македония. Ще се повтори проблемът Косово, област, някога била сърцевината на Сърбия - спомнете си битката на Косово поле, която султан Баязид спечели. От албанската експанзия Заев и сие трябва да се страхуват, а не от България . Това ще бъде битка на слявяни срещу албанци/мюсюлмани.
118
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой ли не разбра, че Северна Македония НЕ желае да се присъедини към ЕС ! Целта са предприсъединителните фондове, които в момента се усвояват от Сърбия и Турция! Турция над 50 години води преговори и и дават милиони! Премахването на границата на Северна Македония с България ще е катастрофа за македонизма, така, че те не искат това да се случи, а само да усвояват милиони от ЕС! Ето сега на Сърбия ми дават 700 милиона за магистрала до Македония, без Сърбия да е член!В ЕС македонизма умира!
117
8
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До СамуилГрад Пловдив с древно име Филипопулис е кръстен на името на бащата на Александър -Филип Македонски защото е роден и живял и царувал от там , земите на Траките ! Александър също е роден там ! Така че, завърти си бележника от училище на руло , и отзад 😉
116
5
 
13
 
! Отговори
Deutschland преди 2 години
Болшевишка Русия откъсна Македония от България, така както откъсна Източна Прусия от Германия. Лошия чичо Ади даде Македония на България и поде кръстоносен поход срещу болшевизма, но загуби войната, а руснаците създадоха държавата Македония и македонския език - диалект на българския. И до днес Путин с нескрита омраза към България казва, че буквите дошли от Македония. България и Германиь - винаги заедно срещу враговете си от болшевишка угрофинскa Рус.
115
6
 
1
 
! Отговори
питам само преди 2 години
Някой ще ми каже ли как се е казвал Пловдив преди Филип Македонски?
114
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това "някога" е било до 1918г., когато област Македония е придадена на Сърбия и оттогава датира посърбчването на македонците. Тези с българско самосъзнание са били избивани на 2 пъти: след Първата световна война - масово избиване и след 2-та Световна война - десетки хиляди макета с българско самосъзнание са били избивани като кучета. Македония трябва да признае общата история и общия език до 1918г., масовите избивания в посочените исторически периоди, а БГ - правото на самоопределяне на РСМ.
113
6
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Де е мутрата бре? Що не се изходи и по тази тема? Тя го засяга,защото той виждаше тази политика ! Или се сниши и чака " администрацията" бивша,да му снесе нова новина? Да да почне пак да плюе?-:) Селски тарикат! Свърши се!-:)
112
2
 
23
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Имаме обща история. От тях се иска да признаят това, да го отразят в учебниците си, да не дискриминират тези в РСМ, които се считат за българи, и всичко ще си дойде на мястото. Ясно е, че не е лесно. Техните историчари и политици с години са се упражнявали в анти-българизъм, израснало е цяло поколение, на което са му разправяли, че българите са татари, окупатори, фашисти и т.н. Така че да не чакаме бързи резултати. Зоран Заев поне се опитва да намери решение, приемливо и за тях, и за нас.
111
4
 
10
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
Не писах, а четях. И правилно прочетох. НИКОГА РСМ В ЕС
110
1
 
23
 
! Отговори
до 135 преди 2 години
Вместо да пращаш да четем ккво ли не ти прочети Димитър Талев. На когото македонците имаха наглостта да преработят четирилогията "Железния светилник". Само и само да изтрият всичко в нея свързано с България. Нещо много се уплашиха, че истината ще излезе на яве пред младите в Македония. Виж на гръка Александър му дигнаха паметник като 5 етажна сграда а българските знамена палеха.
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЕЧЕН ЛъВ ЕДИНПак ти казах - *** се прегледай!
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СамуилАма направи химичен анализ на книгите, за да видим коя година са написани!
107
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКогато пропагандата,българофобията и терора на сърбите е господствал в Македония от 1903 г. и от 1945 година до сега и до ден днешен им промиват мозъците, не можеш да очакваш друго от македонците и да обичат българския си корен, не ги обвинявай , България също не можеше да им помогне и те са нямали друг изход, освен да се пишат македонци в миналото, за да оцелеят, защото иначе Голи Оток ,терор или ги уволняват от работа, не ги обвинявай!
106
3
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До Анонимен 128: Чети биографията на Александър от римският писател Квинт Курций Руф. Има я издадена в превод на български език. А по статията: положително е това, че държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш е понаучила в какво се състои проблема в преговорите ни с РСМ. Лощото е, че тъкмо го е научила. и мандатът и е свършил. ___________ Предполагам че и по време на председателството на Словения ще стане нещо подобно, така че да не бъдем големи оптимисти.
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата с древна македония нямат нищо общо има 1милион факта и гърци и иранци ги оборота с факти, сега си откраднали Българската история и език... следва турскага
104
2
 
11
 
! Отговори
Самуил преди 2 години
До АнонименНямаш проблем. Като начало започни с страничката за Александър Македонски в Уикипедия . Там има и препратки към книги написани от историци за живота на Александър. Ако и в тях се съмняваш - Плутарх . Той е от същата епоха и е написал много за Александър по данни на хора живели по времето на Александър Велики. ЧЕТИ. Няма да те водя за ръчичка . И особено обърни внимание че името Александър въобще не е типично македонско име . Ама това е един друг въпрос.
103
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев си съдра гащите да обикаля и да се оплаква, търсеха лобита и политици, които да подкупват - нищо чудно. Те си мислеха, че това им е ориента и като ни натиснат ще клекнем. Да ама не.
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
124 Трябва да им се отнемат българските паспорти, на такива българомпазци. Изпрати списък с имената им, до министъра на външните ни работи.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СамуилМоля ти се покажи ми доказателства и точно през коя година е написано това, стига глупости! То и аз мога да пиша наизуст или преписвам,без факти и доказателства.