Турци посещават България, за да видят земите на предците си

България се е превърнала в любим маршрут за турците
9 яну 2023 12:37, Елка Василева
157
Турци посещават България, за да видят земите на предците си
Снимка: архив, БГНЕС

България се е превърнала в една от най-предпочитаните дестинации за пътуване на турските туристи, които след пандемията от КОВИД-19 са се насочили към Балканите, съобщава регионалният турски новинарски сайт АжансМаниса.

Екскурзиите на Балканите са възможност за турците да се запознаят с културата и историята на тези страни. Голям брой туристи пътуват на еднодневни посещения до България, а много туристически агенции в Истанбул, Чорлу, Текирдаг и Чанаккале пращат почти всяка седмица автобуси до български градове като София, Пловдив, Варна, Несебър и Бургас. За зимен туризъм предпочитани са Банско и Пампорово.

Макар че повечето от посетителите (от Турция) посещават България, за да научат нещо за културата и историята на страната, има и много такива, които искат "да видят земите на предците си", пише АжансМаниса в кореспонденция от България, озаглавена "България се превърна в любим маршрут на турските туристи".

Изданието цитира посетители от Турция, които споделят впечатленията си от нашата страна.

"Хареса ми България. Много е хубаво, интересно е", споделя Онур Юнал от Чанаккале.

Мехмет Явуз от същия турски град казва, че желае децата му да видят съседните страни. "България е интересна дестинация с близостта си (до Турция) и това, че прилича много на нас", казва той.

Семейството на Мюждар и Мерием Йерсен пък е привлечено от архитектурата и добре съхранената история в Пловдив. Съпругата Мерием е с български корени по бащина линия. "Разхождам се по бащините си земи. Щастлива съм днес", споделя тя.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
нищо не пречи на българите да отидат да видят бащините си земи в Тирана...
87
2
 
29
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 година
За такова заглавие заслужавате да ви туря главите на дръвника.
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58До Анонимен 35 - По тая логика, земята принадлежи на гърците :)))))))))Гърци е имало само по крайбрежията, а Византия не е Гърция, била смесица от римляни, гърци, траки, арменци, славяни и др., даже населението се е наричало "ромеи"а езикът им "ромелика"
85
5
 
4
 
! Отговори
Bay Hoy преди 1 година
До Анонимен_73___"Ако трябва да сме точни, тези земи не са на предците им, а на нашите предци, значителна част от които са били поизколени от техните предци."__Хан Аспарух сигурно е завладял тези земи с хляб и сол ?!! Или Източната Римска империя е дошла тук на Балканите и съвсем честно е заплатила на местните и така е завладяла земите?!!Имали ли още наивници, които си мислят че войни се водят в името на демокрацията и то с хуманни средства ?!! ....
84
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат ли италианците да отидат да си видят Константинопол????
83
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никакви общи корени нямаме с турците, стига с тоя номер за промиване на мозъци
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И освен това, те чакат и за Гърция, и за нас подходящ момент "туристическият" юруш да бъде заменен с военно-завоевателен такъв - например, докато големите побойници в класа се млатят и не гледат какво правят по-малките. Сега сме горе-долу в такъв момент и бъдете сигурни, че на Ердо и сие му пуши главата ден и нощ да прецени дали сега е моментът да отхапе от баницата.
81
9
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
ако тръгнем да се ровим в историята коя територия за колко време и на кого е принадлежала ще стигнем до задънена улица...ще се окаже че свещените български земи са някъде в Алтайските планини в Централна Азия, като между другото внимателно се избягва темата че всъщност турци и българи са имали един и същ корен преди 15 века...
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не говорим за ЗЕМЯ (имоти), а за ЗЕМИ, приятелю. По този критерий няма да им е все тая, защото и аз имам имоти. Думата тук е да не се радвате толкова на "комшулука" и "близките култури". Зад наплива от Анадола стоят стихийното желание за експанзия на масовия "комшия" плюс целенасочената им държавна политика в същата посока, подплатена с капитали. Има например в Кърджалийско едно село Черноочене - там за няколко години построиха жилища за стотици милиони, а никой не пита с чий капитал и защо.
79
1
 
3
 
! Отговори
Рим преди 1 година
Разделяй и владей!
78
2
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
ако тръгнем да се ровим в историята коя територия за колко време и на кого е принадлежала, ще стигнем до задънена улица...ще се окаже че свещените български земи са някъде в Алтайските планини в Централна Азия, като между другото внимателно се избягва темата че всъщност турци и българи са имали един и същ корен преди 15 века...
77
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 74Да си бяхме останали в Османската империя по добре беше !))))))))Няма такова нещо.Това значи в Източна България турците да с мнонизонство,в северна Гърция населението е било 40% мюселманско.Да не говорим още колко турци са щели да се заселят за тези 150год.
76
0
 
0
 
! Отговори
75 преди 1 година
Какво? Добре е човек, да се застрахова!
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако трябва да сме точни, тези земи не са на предците им, а на нашите предци" - Сега тези земи са основно собственост на 3-4000 едри земеделци, на които им е все тая, какво мислим аз и ти.
74
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искат да видят земите на предците си да отидат в южен Сибир от където са се дивлеклили всички навлеци на Туран.
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 - Затова си вади и турско гражданстов, че да имаш право на собсвеност.
72
15
 
5
 
! Отговори
Виж кво преди 1 година
Да си бяхме останали в Османската империя по добре беше !
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако трябва да сме точни, тези земи не са на предците им, а на нашите предци, значителна част от които са били поизколени от техните предци. Да уточним все пак ситуацията. Особено с оглед на факта, че те арменския геноцид дори не признават, а камо ли този над балканските народи. Освен това, пътуващите от Турция не са точно туристи. Я за имоти ще дойдат, я да си харесат място за след възстановяването на османската империя. Та не се радвайте толкова.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ви е мнението за конфликата между израелтяни и палестинци, тогава :)
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69 - Българите ходят в Одрин и си мислят, че е техен. Защо турците да са по-различни?