80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

Те не желаят и историческа реформа по пътя към ЕС
2 мар 2023 08:37, Анисия Иванова
351
80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията
Снимка: БГНЕС/ EPA

80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, това показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да“.

Още по темата

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговарят с „Да“ на въпроса за вписване на нови малцинства в конституцията. При ВМРО-ДПНЕ и Левица доминира категорията „Не“ - 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Етническите македонци доминират отговора „Не“ с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение също не се е променило, като само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“, към 28% „Да“. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
0
 
! Отговори
Стойчо Пенев преди 1 година
До АнонименНе ни обяснявай какво е етнос. Щом искаш да се определяш като македонец. Определяй се както искаш. До скоро се определяхте като "мали србчета", после, решихте да се определяте като грци-потомци на АЛ Македонски. Скоро както вървят нещата, ще се наложи да се определяте като албанци- горди потомци на Искандер бек. Ваша работа! Определяй се както искаш. Но не пречете на българите в Македония да се определят като Българи
251
0
 
0
 
! Отговори
Стайчо Пенев преди 1 година
До Анони26% от населението гласува за ГЕРБ. 26 % това се 680 000 привърженици на Герб
250
0
 
0
 
! Отговори
Стойчо пенев преди 1 година
До АнонименГласуващите за Герб са 26%,което е повече от 600 000, гласуващите за ПП -Пълен Провал са малко над 24%. Така,че прогнозата ти е подвеждаща.
249
0
 
0
 
! Отговори
Стойчо Пенев преди 1 година
До ДимитърНе искам да имаме нищо общо с най- примитивното,невежо и тъпо племе от шизофреници на Балканите. В никакъв случай не вярвам, че имаме някакво родство с тези макаци
248
2
 
6
 
! Отговори
Друг българин преди 1 година
Да си "македонец", наистина е ДИАГНОЗА !!! И аз съм бил много пъти на служебни командировки в Македония и категорично мога да твърдя : по-прости, по-мързеливи и по-нагли същества трудно ще намерите на планетата Земя ! Мой познат след поредна командировка до Македония преди години, заяви, че след турските репресии там са останали най-простите и най-мързеливи субекти, а умните и прогресивните са се преселили в България ! От опит твърдя :макето ще се мотае 2 месеца вместо да свърши работа за 2 мин
247
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Днешните макета са параноични сърбо-коминтерновски фашисти ! Психопати-мегаломани, дърво без корен ! Северна Македония трябва да бъде преименувана на "Северна Идиотия" ! Да си "македонец" е ДИАГНОЗА !!! Бил съм много пъти на служебни командировки в Македония и категорично мога да твърдя : по-прости, по-мързеливи и по-нагли същества трудно ще намерите на планетата Земя !
246
1
 
12
 
! Отговори
санданчанин преди 1 година
Зарежете ги тия шизофренно обременени хора.Не правят промени,не спират с омразата си към родния брат/към нас/-нито Европа,нито демокрация.Да вият до умопомрачение,че те са народ с лунен произход,и че са дошли от друга планета.Скапаняци.
245
1
 
6
 
! Отговори
Шоплук преди 1 година
Както бе сполучливо написал някой"С *** и македонец шах не се играе- единият ще ти открадне коня,а другият царя".Толкова!
244
1
 
6
 
! Отговори
Рукола преди 1 година
До 243...Грую....аз съм етнически ШОП,ама съм българин.Точка!
243
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами и Ние да им кажем че 100 процента от българите не искат македонците в ЕС...
242
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха макетата са наслагали голи жени за маке паметници.
241
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и ако се запише нищо не се променя. Трябва и езика да се признае че е бг а не маке и така маке се оказва бг без история и език.
240
2
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Тези от Македония, които са против вписването на българите в конституцията им, един ден, когато се озоват в Духовния свят, ще отговарят за своето предателство не само пред българските си деди, но и пред Господа...
239
0
 
9
 
! Отговори
Когато преди 1 година
Някой не ме иска, аз два пъти не го желая. Драги, к,ъв го дирите там с някаква измислена нация. Е, какво ще изкярите-поддръжка Барутния погреб на Балканите. Изглежда за някои политици-управници важен е флиртът от който да се задоволят.
238
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Кога на Русофилите от западните покрайнини бг паспортите ще бъдат обявени за невалидни???
237
2
 
16
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Време е да си върнат българксите паспорти......
236
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя сайт само антибългарски новини ли разпространява?
235
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според тяхното преброяване около 50% от населението на РСМ са македонци, 80% от тях е по-малко от 50%
234
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков пусна РСМ в ЕС и сега там всеки ден бият и пребиват българи!
233
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарим на Коминтерна и БКП за всършеното от 1944 насам,а то създаването на една нова нация -македонската.Също и на всички правителства от 1990 насам и най-вече на другаря-президент Желе в,който първи скочи и призна Македония,про100 комунист,кво му е....Хората си имат напълно небългарско самосъзнание след толкова години юхишовинизъм.Млада държава са,борят се да докажат идентичност и история,напълно нормално исторически.Ако в България някой иска да се признае за малцинство к'во правим?