80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

Те не желаят и историческа реформа по пътя към ЕС
2 мар 2023 08:37, Анисия Иванова
351
80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията
Снимка: БГНЕС/ EPA

80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, това показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да“.

Още по темата

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговарят с „Да“ на въпроса за вписване на нови малцинства в конституцията. При ВМРО-ДПНЕ и Левица доминира категорията „Не“ - 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Етническите македонци доминират отговора „Не“ с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение също не се е променило, като само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“, към 28% „Да“. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
13
 
6
 
! Отговори
ХПредполагащ преди 1 година
Понастоящем Македонците не искат да има Българско малцинство. Много скоро ще поискат допитване, колко от населението на Пиринския край ще се самоопредели като Македонец. Те вече си имат Културен център в Благоевград. Ако допитването покаже над 50 процента, аншлуса на Пиринска Македония към Македония е в кърпа вързан. Получава се нещо като Украйна (като Македония) и България ( нещо като Русия). Пита се драги Русофобчета, какво трябва да стори България, кой ще защити отнемането на територия.
191
6
 
3
 
! Отговори
Санчо Панса преди 1 година
До Анонимен"Да не забравяме,че Македония е в НАТО ,та кой подклажда омраза е спорно."---------------------------------------------------------------------------------------И ние сме в НАТО, но има доста руско влияние и шпиони. Комунизма е изпята песен. Жалко, че хората не са го разбрали още. Истината е, че в момента се търси нов световен ред, тъй като либерализма е несъвършен. Тези, които подкрепят Китай и Русия, подкрепят шепа ненормални диктатори. Полезен ход няма. Чака се Айнщайн....
190
0
 
8
 
! Отговори
2LOOP преди 1 година
До Анонимен 202"Някой знае ли далибългарските турци са записани в Конституцията..."Т.пчо, СМакедония по Конституция е многонационална държава, а ние не сме! Не трябва никой да вписваме!
189
6
 
5
 
! Отговори
РУСЕ преди 1 година
ЕС Е КАТО ВЛАКА В ГЪРЦИЯ, НЕ ЗНАЕШ КОГА ЩЕ УДАРИ
188
1
 
18
 
! Отговори
Ахахах преди 1 година
И в същото време 80% от макетата имат български паспорт. Аре бегай от тука, седите си у макето па си кютайте.
187
0
 
3
 
! Отговори
ди 198 преди 1 година
Сега безработицата е 0 % казваш,а???
186
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички германски фирми се изнизаха в америка, дали ес има бъдеще?
185
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли далибългарските турци са записани в Конституцията като турц?Арменците?Какви са последствията?
184
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратете Костадин Костадинов да им каже, ако не поне ще изяде още един бой!!
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луна Луна... ама Луна не е македонка!!
182
1
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Московский кузнечик - здраствуй московскии тараканчик! Не си ли в Масква - за най голямата награда която може един путинофил да получи за предателството си спрямо България - да оближеш лично кълбетата на Путин? Знам, че руската излагация в Украйна ти е трънчето в петичката, ама темата е друга! Но ти си излей болката!
181
3
 
23
 
! Отговори
= преди 1 година
Който иска да влезе в ЕС спазва правилата. Който не иска,клепе отвън. Само да напомня през 2000 г. ние имахме над 30% безработица и повече от 1 милиона българи отидоха да работят и живеят в чужбина. Сега безработицата е нула. Днес в рсм безработицата е над 30%но те не искат ЕС. Да си стоят във великата македонска империя и да духат супата
180
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пуснете ги в ес да хванат последния влак към пропастта
179
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на въпроса "Трябва ли да го подадем четвъртит на макетата?" 100% от българите какво мислите, че отговарят?
178
23
 
5
 
! Отговори
Gemini преди 1 година
Има Македонци во Србиа, Албаниа,Хрватска и Словениа и тие се застапени во нивните устави и во нормални држави е тоа така. За да барате малцински права во други држави треба прво да се погледнете сами себе па тоа да барате права.
177
5
 
27
 
! Отговори
kk преди 1 година
На колко макета се издаде българско гражданство и получиха стипендии да се обучават безплатно в БГ, докато българчетата чинно си плащаха? Колко макета с български лични карти работят в Европа? Айде като начало да си върнат паспортите, да си платят обучението и макетата, които в момента учат в България да бъдат изгонени да си учат в скопие
176
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите кои ги брои за нещо?!?!? Събирачи на ягоди, цветя и тираджии, но пък с големи претенции!
175
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният инструмент на ФАЩ.... добре, че поне не са ги насъскали още да се бият с нас
174
18
 
7
 
! Отговори
Турк преди 1 година
Първо Велика Албания, после когато България ще има Албания на границата от едната страна и Турция от другата страна, много скоро ще има Халифат на Балканите
173
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия хора така и не се усетиха че просто като папагали повтарят Коминтерна.