80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

Те не желаят и историческа реформа по пътя към ЕС
2 мар 2023 08:37, Анисия Иванова
351
80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията
Снимка: БГНЕС/ EPA

80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, това показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да“.

Още по темата

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговарят с „Да“ на въпроса за вписване на нови малцинства в конституцията. При ВМРО-ДПНЕ и Левица доминира категорията „Не“ - 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Етническите македонци доминират отговора „Не“ с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение също не се е променило, като само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“, към 28% „Да“. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славни потомци на великия Александър Македонски
211
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро албанците ще доминират в РСМ. С тях нямаме проблеми. Албания призна българите живеещи в Албания. Ще признае и тези в РСМ.
210
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо-,,..... држава на Македонскиот народ како и на деловите од Албанскиот , Српскиот , Турскиот , Влашкиот , Ромскиот , Бошниачкиот народ кои живеат во неа ....,,Ако некогаш успее да се собере 2/3 пратеници што ке гласаат за тоа . Вие ке бидете вметнати помегиу Ромскиот и Бошначкиот народ , заедно додадени со хрватското , црногорското и евреиското малцинство кои исто така треба да се додадат ....
209
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските паспорти на сърбоманите да се отнемат и студентите следвали в български инстити, със стипендии от българската държава, да ги върнат.
208
6
 
2
 
! Отговори
Хаджю Арнаута преди 1 година
,,Приказната за вашите пасоши одамна заврши ,. Во Хрватска сега од почеток на туристичката сезона Април до Октомври , ке биде преплавена со сезонски работници од Македониа. Поради големата разлика во плата ,каи нас во моментов има недостаток од 10 000 работна сила. И престанете да барате поништуване за пасошите кога лугието поштено си ги платиа ..." Баф мааму и предателите.тия се праскат като улучни шантонерки.Днес се редят за БГ пасоши,утре се продават за хърватски пасоши,вдруги ден за гръцки.
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
222 Нищо не си прочел. Освен, да са ти дали фейк конституция. Албанците и сърбите ги има в северномакедонската конституция.
206
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
да уточня:..-Познавам почти всички форми на ДИАЛЕКТНИЯ български език ..Определено "македонския" НЕ е от тях !...Признавам,че и аз се увлякох от общата еуфория,но като прочетох "Основния им закон" нещата придобиха друго значение..Та:-Да не се правим на "Магарета на мост",а?...ВАЖИ И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ !!!
205
1
 
5
 
! Отговори
Българин натурален преди 1 година
Не ме занимавайте в глупости .
204
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
сега : Направих си труда да прочета Конституцията на РСМ..Какво видях?..-Първо:-ОПРЕДЕЛЕНО така наречения "македонски език" НЕ е "диалект на българския" !..Второ:-Никъде не мернах / МОЖЕ и да съм пропуснал!/ в Конституцията им да са ВПИСАНИ некакви "малцинства". !..Та не разбирам:-Къде ,как и защо "трябва" да се отбележат българите там като.."малцинствена общност" ?!...Историята ни е ОБЩА,нема две мнения,но е толкова объркана,че ..според моето скромно мнение,по-добре е да не се заяждаме ВЗАИМНО
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩОМ ГО КАЗВАТ СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС И ФОНДАЦИЯ КОНРАД АДЕНАУЕР НАИСТИНА СЕВЕРНОМАКЕДОНЦИТЕ ЩЕ ГЛЕДАТ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН !!!
202
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 217Албанците и сърбите се споменават в Конституцията.
201
0
 
1
 
! Отговори
Хаджю Арнаута преди 1 година
А за нас албанците как стои въпроса? А и да не забравя за ромските,косовските и сръбските малцинства.Там как стои въпроса с признаването?
200
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приказната за вашите пасоши одамна заврши , само што на вас сеуште нема кои да ви каже. Во Хрватска сега од почеток на туристичката сезона Април до Октомври , ке биде преплавена со сезонски работници од Македониа. Поради големата разлика во плата ,каи нас во моментов има недостаток од 10 000 работна сила. И престанете да барате поништуване за пасошите кога лугието поштено си ги платиа ...
199
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
150 В България няма северномакедонско малцинство, защото от България са отнели насилствено земя, а не от РСМ, която измислена държавица съществува едва от 1992 година.
198
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
150 Бъди и марсианец ако искаш, но не кради българска история и език, не руши български гробове, не пребивай българи, не използвай едлзика на омразата, не стреляй срещу българи и български клуб в РСМ, не гори българско знамепримат такъв. Сега ще чакаш 20 години за ЕС, после още 20 ...
197
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вето, заприматите от РСМ. Още 20 години да чакат, докато им уврат празните глави.
196
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
191 Северномакедонците, събирачи на ягоди, миячи на тоалетни, хамали, болногледачи, с български паспорти. Трябва да им бъде отказано продължение и отнемане на българското гражданство. Ако не напишат, че са българи, че Гоце Делчев е българин и че българите трябва да бъдат вписани в северномакедонската конституция. Сърбоманите с български паспорти позорят България.
195
0
 
9
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Това е поради неадекватната политика! Това е позор - да не се разбираме с най близките ни народи. М/у другото: Четох записки на наш командир от загубената битка с румънците при завоя на Черна вода. По голяма жестокост срещу цивилното българско население там което е граничело със садизъм не е познавал. Така че трябва да имаме предвид как в бъдеще ще си опазваме територията,защото всички съседи имат апетити и то какви...
194
14
 
1
 
! Отговори
минувач преди 1 година
за сведение на търновската школа от измидмислини хисторици! македония е независима от булгаристаня поне от 2 лбългарску царству ,даже от византийскоту!!!
193
1
 
7
 
! Отговори
Бугарин преди 1 година
Щом нема *** там, да връщат бг паспортите!