80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

Те не желаят и историческа реформа по пътя към ЕС
2 мар 2023 08:37, Анисия Иванова
351
80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията
Снимка: БГНЕС/ EPA

80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, това показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да“.

Още по темата

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговарят с „Да“ на въпроса за вписване на нови малцинства в конституцията. При ВМРО-ДПНЕ и Левица доминира категорията „Не“ - 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Етническите македонци доминират отговора „Не“ с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение също не се е променило, като само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“, към 28% „Да“. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ай!!!!...И думата "и" "д" "и" ,демек "отиди" била запретена?!...Що стая туката бре?...На какъв език да пишем ?!
171
2
 
27
 
! Отговори
80% от "Македон преди 1 година
Са си чиста проба Българи - озлобени,докарани до лудост от десетилетен тормоз,побои,убийства,лишаване от работа,пренаписване на историята и изтриване на истинската самоличност от чужди и местни сили в угода на чужди държави!
170
1
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
и после се ядосват,че 80 процента от българите са против допускането на РСМ в ЕС !...*** ги разбери тия макета !
169
2
 
10
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Психодиспансер: Каквато и държава да бяхме щеше да е същото. Македонизмът си е македонизъм. Всичко се манипулира.
168
2
 
21
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Това е резултат от дълги години антибългарска пропаганда, която започва още от училището им. А също и физическо ликвидиране на българската интелигенция в Македония от сърбите.
167
3
 
29
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Абе днескаджии, "етнически" македонец НЯМА! Има албанци, гърци, власи, сърби и най-много българи в район наречен Македония! Четете книжки отпреди ВСВ и ще видите истината! Даже западни автори - предци на сегашните Брюкселски зелки и хамави канци са го написали черно на бяло! НАПИСАНОТО ОСТАВА ВОВЕКИ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ЗАЛИЧИ!
166
3
 
22
 
! Отговори
Психодиспансер преди 1 година
Ако България беше успешна и правова държава, а не тази раздирана от противоречия и грабена по най- касапски начин територия с абдикирали институции, сами щяха да искат да са българи!
165
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма промяна няма европейски съюз, просто е.
164
6
 
9
 
! Отговори
Московский кузнечик преди 1 година
До Лаврентий БерияТи още ли си тука бе, мишок? Заминавай за Украйна да громиш Путин!
163
2
 
31
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 1 година
Албанците ще ги оправят северните македонци. Също и сърбите. Ще си приберат и Косово, и половината Македония и макетата ще трябва да учат албански.
162
5
 
22
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Примитивен народ.Примитивно мислене.******ащ***ина.Такива нямат място в ЕС. Те и в НАТО ще са ни вечни врагове.Те са троянският кон на путин.Те са непоправими крадци на идентичност,история и култура.Те са незабележими и не заслужават никакво внимание.Мразя ги!
161
3
 
27
 
! Отговори
Дуло преди 1 година
"Етнически македонец" - такова животно няма!
160
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е тръгнало скоро ще трябва да се прекръстят на Северна Албания. Ако сте ходили към Скопие ще видите как на всяка втора къща се вее албанско знаме! Сърбите добре си свършиха работата - промиха мозъците и изведнъж всички там сатанаха антички македонци. Оправия вече няма.
159
5
 
1
 
! Отговори
Берия вони преди 1 година
До Лаврентий Берия, ти вониш!!! Заслужаваш първа линия в Бахнут и 3 часа живот!
158
13
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До gogo - един милион гуреливи пенсионери Путинофили не сте "100 %" от българите. Но пък превъзбудени от Копейкин вдигате шум като за "300 %"! Няма да ви се получи обаче - нито ще докарате тук обратно мужиците, нито младостта си ще върнете с "братушкането" си!
157
3
 
13
 
! Отговори
Укромаке преди 1 година
Луно Луно, земльо укромакедонска!!!
156
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е просто. Като не искат българско малцинство, няма да го имат. Прибираме си българите и им изпращаме сирийците. Всички са щастливи.
155
3
 
25
 
! Отговори
gogo преди 1 година
100% от българите НЕ искат Македония в ЕС ;) !
154
2
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До така са възпитани - точно това иска Другаря Путин! Точно за това лее тук и там парите на Газпром и Лукойл - омразата и враждата са неговия "подарък" за българи и македонци. Идеалната среда за руската имперска политика. За това работи Петата му колона и тук и там. Насъскване, мощна омраза и някой война. А такива като тев - Капейкинци и Рублофили сте иделния гостоприемник. Изобилствате от двете страни, за радост на "Майчица Русия"!
153
0
 
16
 
! Отговори
мъжки преди 1 година
а на 100% от българите не ни пука за вас : )