80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията

Те не желаят и историческа реформа по пътя към ЕС
2 мар 2023 08:37, Анисия Иванова
351
80% от македонците не искат вписване на българите в конституцията
Снимка: БГНЕС/ EPA

80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, това показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да“.

Още по темата

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговарят с „Да“ на въпроса за вписване на нови малцинства в конституцията. При ВМРО-ДПНЕ и Левица доминира категорията „Не“ - 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Етническите македонци доминират отговора „Не“ с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение също не се е променило, като само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“, към 28% „Да“. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
4
 
! Отговори
то така беше преди 1 година
и с воложките българе, ама глейте к,во стана
231
1
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 година
Според мен медиите и политиците манипулират яко. И социолозите.
230
4
 
20
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Преди време ние българите погрешно мислехме че тия са ни братя.Дошло е време разделно.Трябва да разделим българите от северните македонци.
229
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм етнически Македонец.Човек ,който е част от етноса Македонци.Етнос е дадена група хора ,която се самоопределя и възприема за отделна от другите и е различна с отделни характеристики за групата. Та Ние сме етнос Македонци ,а единицата(в случая аз) е (съм) Етнически Македонец.По-ясно не може да бъде.
228
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четох анализ на един Македонски професор за тази статия.Тя е абсолютно подвеждаща.Проучването е среед активисти на партиите.А населението е съшото като България 60% не са за никоя партия.Анализа е на база на 40% от населението.80% от 40% от населението не е 80%,а 20%!!!!.Същото като тук 25% ще гласуват за ГЕРБ.Но 600 хиляди не са 25% от населението,а 8%. Не може да правиш подвеждащи анализи.
227
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Да зачеркнем от взора си тези недоразумения,поне в навечерието на националния ни празник.Те ще се излекуват само тогава,когато пролеят кръв,дотогава де се оправят сами.
226
1
 
12
 
! Отговори
МакеДоналдс преди 1 година
А какво е ,,етнически македонец"? Някой може ли да даде определение на това нещо? Или сърбоманите и сръбските окупатори карат по обратния път: щом се говори за нещо, значи то съществува? Да, но като химера, или като фентъзи (нещо като хобити или ***). Или като Дядо Коледа, измислен от Coca-Cola. То и всичките приказки за някакви македонски чудеса са като измислени под въздействието на кока...
225
2
 
9
 
! Отговори
toti преди 1 година
Сега се разбра ,ЗАЩО не искат-защото са малцинство като държава,повече са Косовари,Българи и и Абанци !!
224
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Сата НАТО....е па ти си се самодекларирал:..-"САТА"...Демек,Сатан...Твоята генетика е под земята !...така че си прав:-Никой няма нищо общо с твоето "днк"..
223
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маке маке, маке маке! Хахаха
222
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си направят един ДНК тест и да спрат тия глупости. Нямат пари, а? Някакви там *** се държат като пубертети и вече стават досадни. Колко години ги търпим? Тия са като херпес. След време пак същото ала-бала.
221
2
 
12
 
! Отговори
Маке преди 1 година
И македонците и блгарите се од еден дол дренки. Заедничко им е инаетот и балканскиот менталитет, затоа и не можат да се договорат како луге за ништо.
220
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
та:..-"БЕЗ предварително уведомление и разрешение" !!??...Как ви звучи това на фона на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ "разрешения",които Фъндъчка си е ПРИСВОИЛА да разрешава или забранява?!...Друго:-"48 (2) Републиката гарантира защитата на етническата, културната, езиковата и религиозната идентичност на народностите."....Е,тука вече се дънят...Като имаме предвид тежките ПРОБЛЕМИ,които "владата" во Скопие създава на нашите хора...Изобщо:..-Голема каша !..Но в Бруксел ги устройва напълно..
219
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
я гледай ти!....До сега не съм се интересувал от тая тема,но се оказа доста ..майтапчийска ..Прочетох втори път Конституцията на РСМ,тоя път друго издание..Е?..ОТНОВО не мернах споменаване на на некакви етнически общности,"ВПИСАНИ " в нея,освен в забележката,че те имат равноправни права .Обаче друго ме развесели:..-Вижте :..-"21...(1) Гражданите имат право да се събират мирно и да изразяват публичен протест без предварително обявление или специално разрешение."...БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО УВЕДОМЛЕНИЕ И
218
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До И. Петров....Ха!...Що се отнася до приемането на рсм в ЕС,то нещата стоят така:..-РСМ беше интересна С ТЕРИТОРИЯТА си за целите на НАТО !...Е,набързо я прикоткаха в ОТАН ...А за ЕС?..-Ще има да чака!...На брюкселските бюрократи не им трябва още една страна НА ЕВРОСУБСИДИИ ..Обаче явно макетата не могат да осъзнаят това..
217
1
 
5
 
! Отговори
И. Петров преди 1 година
Това много улеснява въпроса за присъединяването на РСМ към ЕС - ще стане, ама друг път! Тази тема вече не е актуална и всеки който продължава да я дъвче трябва да се изолира.
216
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не да бъде. Вероятно повечето европейски страни имат посолства в Скопие - да се редят там на опашки за визи.
215
2
 
7
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Да ненавждаш генетическите си корени, е тежко и неизлечимо психологично състояние. Пример за подобно заболяване и последствията от него са "укропите"!
214
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах , да .Да не заборавиме . Признаването на блгарското малцинство во Албаниа се случи со помош на магичниот збор , ВЕТО .....
213
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 229. - Албаниа призна блгарско малцинство иако на ниеден претходен попис такви не се самоизиасниле. За разлика од другите за кои на карта може со прст да се покаже каде во Албаниа живеат , за блгарското такво нешто не постои. Но како и да е сега ке имаат попис и тие па да ги почекаме резултатите . Ако надежите ви се темелат на издадените пасоши тамо , тогаш немате многу основ за оптимизам ....