100 евро глоба за шофьор, който пие вода в Гърция

Водачът трябва да има свобода на движението на ръцете
3 май 2023 12:22, Елка Василева
78
100 евро глоба за шофьор, който пие вода в Гърция
Снимка: архив, БГНЕС

Глоба от 100 евро и отнемане на шофьорската книжка за 30 дни може да бъде наложена, ако пътният служител прецени, че жестът на отваряне на бутилка с вода или липсата на ръка на волана може да разсее водача на МПС.

Според Кодекса за движение по пътищата в Гърция има възможност за глоба от 100 евро за пиене на вода по време на шофиране само при определени обстоятелства, предаде кореспондентът на „Труд“.

Всъщност член 13 от Пътния кодекс гласи, че водачът на автомобил е длъжен да гарантира, че има пълна свобода по отношение на движенията на ръцете си, за да може свободно да извършва всякакви маневри, необходими за безопасно движение по пътя.

Хидратацията е от съществено значение, особено сега, когато температурата се покачва, но може да доведе и до глоба, ако решим да пием вода, докато шофираме.

Шофирането е процес, който изисква нашето пълно внимание и отдаденост, тъй като има много външни стимули, които могат да ни накарат да „загубим“ вниманието си от пътя, с всичко, което произтича от това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
50
 
! Отговори
... преди 1 година
Не е лоша идея и тук да се въведат подобни правила! След мазните баници и бозите.... си ръчкат в телефоните! Имах един познат(вече дори не е познат), който на магистралата със 120 км/ч четеше ФБ и лайкваше! Потресаваща арогантност! В Абу Даби камерите записват всичко, включително ровичкането в телефона и си получаваш глобата. И няма "ама ти знаеш ли кой съм"! Малко ред и дисциплина сред българските гащници няма да е зле!
17
0
 
15
 
! Отговори
генчо преди 1 година
....и като завива....задържа дъха! Ако има задръстване....еми такъв му бил късмета!!!
16
5
 
35
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Нова хранилка за гръцките "ХРАСТАДЖИИ". Трябвало да прецени, че се разсейва. Аз ако съм ченге, ще го преценявам всеки път. После и д и доказвай. Ето, че можело и другите да взимат абсурден пример от нас.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздрави! Най-добре повече зони за отдих край пътя. С дървета и пейчици. Може и шадарванчета! Иначе кандидати за контрольори на това или онова - много. Въпрос на личен избор в живота!
14
1
 
35
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Пък аз най-обичам да спра някъде да пия вода... и да пусна една вода :)))))))))))))))
13
2
 
51
 
! Отговори
Успех преди 1 година
Въпреки тези публикации от нашите медии пак ще си отида на моренце в Гърция, вкусна храна чудесни плажове и приятелско отношение.Няма да ми липсват мутрите, батките и римляните по нашето бетономорие.Успех
12
0
 
9
 
! Отговори
Дехидратация преди 1 година
Жега, жажда.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лятото в Гърция държат хората без вода.
10
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му мислят тез, дето ходят по гръдско. Ние си пием вода тук.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас е царството на телефоните, и КАТ нищо не прави по въпроса. Най-лесно му е нищо да не прави и да предприема. Погледнете на чакане на светофар какво се случва, всички жени(особено) са забили погледи в телефоните, при мъжете е по-малко.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия се ослаха. Пия си вода и с една ръка управлявам да не карам танк? На тия автомобилите воланите без серво ли са че ще трябва с две ръце да се борят с волана? Вниманито на водсча може да се намали ако говори по телефона пише смс или се гримира. Жените огледалото за задно виждане го ползват за гримиране и червиране.
7
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука си има майстори, яде, чати и кара едновременно.
6
4
 
30
 
! Отговори
бобеца преди 1 година
а ако случайно отделиш вреден метанов газ/от задното отверстие/ ще има ли глоба
5
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За вода не знам, ама за разговор по мобилен,заета ръка с козметика,трябва
4
4
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е как да си отвори с една ръка? Аз съм се специализирал. Взе ам литър и половина вода, слагам я в страничния джоб на вратата и с една ръка капачката идеално се отваря. После пия и по обратния път. Дори бях правил клипче в Ютуб...да взема да им го предложа на гърците. Само че така и не успях да си отворя кутийка с бира в движение самонс една ръка :p
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ли по-добре ръцете му да са заети, отколкото акъла, ако го измъчва жажда? В Гърция си е бая жежко.
2
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирките почнаха пак да обясняват колко е страшно в Гърция и как ще те оглозгат като минеш границата. Но услужливо е спестено да се спомене,че в Гърция има полиция и полицаи,а не стохилядна банда безскрупулни, аморални, алчни, неуки, необразовани, морално разложени шуробадженакорушветчийски лапачи, наркомани, и пияници,на държавна хранилка,изплащащи си кредитите с рушветчилък, далавери и мурафетчийство.
1
6
 
23
 
! Отговори
Елините преди 1 година
прещракаха - и там са поле на експерименти