Мицотакис спечели изборите в Гърция, ще ускорява реформите

Три десни партии влязоха в парламента
26 юни 2023 06:57, Александър Попов
2
Мицотакис спечели изборите в Гърция, ще ускорява реформите
Снимка: БГНЕС/EPA

Лидерът на консервативната гръцка партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис обеща да ускори реформите след съкрушителната си победа в неделя на вторите избори в страната в рамките на пет седмици, която му осигури комфортно парламентарно мнозинство за съставяне на правителство за втори четиригодишен мандат.

При преброени 97,7 процента от гласовете Нова демокрация получава 40,56 процента, което ще ѝ даде 158 места в 300-членния гръцки парламент. Това е възможно поради приложената избирателна система, която дава допълнителни места на първата сила в изборите.

На второ място остава лявата СИРИЗА, която продължава да губи подкрепа и засега получава едва 17,83 процента или 47 депутатски места. Единствената областна единица, в които тя излиза на първо място, както и на предишните избори, е Родопи в Северна Гърция.

Трето е лявоцентристкото движение ПАСОК с 11,86 процента и 32 места.

Гръцката комунистическа партия, която е подкрепена от 7,67 процента, ще има 20 депутати.

Следват две партии от крайната десница с близък резултат. Изненадващо „Спартанци“, подкрепена от бившия ръководен функционер на забранената „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който е в затвора, получава 4,68 процента и 13 депутати, а „Гръцко решение“ на Кириакос Велопулос има подкрепата на 4,45 процента и ще получи 12 депутатски места.

На седмо място е консервативната партия НИКИ („Победа“) с подкрепа от 3,7 процента и 10 депутати.

Последната партия, която влиза в гръцкия парламент, е лявата евроскептична партия „Плевси елефтериас“ („Курс на свободата“) с 3,17 процента и 8 депутати.

"С днешния изборен резултат Гърция отваря нова, историческа глава в своя път", заяви Мицотакис в телевизионно изявление. Избирателите, каза той, "ни дадоха силен мандат да се движим по-бързо по пътя на големите промени, от които се нуждае нашата страна".

Вторият му мандат като министър-председател "може да преобрази Гърция с динамични темпове на развитие, които ще увеличат заплатите и ще намалят неравенството, с по-добро и безплатно обществено здравеопазване, с по-ефективна и дигитална държава и силна страна", добави той.

Прогнозите бяха, че партията на Мицотакис ще спечели 158 от общо 300-те места в парламента, благодарение на промяна в изборното законодателство, която дава на спечелилата партия бонус места. На предишните избори през май, проведени по пропорционалната система, на Мицотакис не му достигнаха пет места за мнозинство, въпреки че спечели близо 41% от гласовете, и той реши да търси по-силен мандат на втори избори, вместо да се опитва да състави коалиционно правителство с по-малка партия.

Избирателната активност в неделя обаче беше ниска - малко под 53% от имащите право на глас, в сравнение с малко над 61% на вота през май.

Основният му съперник, 48-годишният Алексис Ципрас, беше министър-председател от 2015 до 2019 г. - едни от най-бурните години на финансовата криза в Гърция. Представянето му в неделя го оставя да се бори за политическото си оцеляване. След слабото си представяне на изборите през май той се бори да мобилизира избирателите си - задача, усложнена от отцепническите партии, създадени от някои от бившите му сътрудници.

"Резултатите от изборите очевидно са негативни за нас", каза Ципрас в телевизионно изявление. "Претърпяхме сериозно изборно поражение. Но аз смятам, че изборният резултат е негативен най-вече за обществото и за демокрацията", добави той, посочвайки трите малки десни партии, които спечелиха достатъчно гласове, за да влязат в парламента.

По думите му, членовете на партията ще решат неговата съдба, както и курса, който трябва да поеме самата партия.

Мицотакис, който е завършил Харвард, произхожда от една от най-известните политически фамилии в Гърция. Покойният му баща, Константинос Мицотакис, е бил министър-председател през 90-те години на миналия век, сестра му е била външен министър, а племенникът му е настоящият кмет на Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: избориГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
ГРЪЦКИЯ КИРО СПАЗИ ОБЕЩАНИЕТО СИ ,,БЕЗ КОАЛИЦИЯ " И ОТИДЕ НА НОВИ ИЗБОРИ !!! БЪЛГАРСКИЯТ КИРО КАНАДКАТА , ЕХ ТАЗИ ПОДОЛОГА БЪЛГАРСКА !!!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След Финландия и Италия, и на гърците им писна.