5 литра за 130 евро - гърците в шок от цената на зехтина

Цената на хляба за три години се покачила с 66%
5 сеп 2023 13:00, Елка Василева
41
5 литра за 130 евро - гърците в шок от цената на зехтина
Снимка: архив, БГНЕС

Шокиращи нива достигна цената на зехтина в Гърция. На остров Лесбос продават 5 литра за 130 евро.

Министерството на развитието очаква стабилизиране на цената до края на този месец, предаде кореспондентът на БНР.

Цената за литър зехтин при производителите достигна 9 евро за литър. Собствениците на маслинени плантации съобщиха причините - слаба реколта, много високи разходи, скъпи торове и липса на достатъчно работна ръка. Никой не може да предположи каква ще е цената на дребно, но сигурното е, че ще надхвърли 10 евро за литър.

Министърът на развитието Костас Скрекас изрази оптимизъм, че до края на месеца цената ще се фиксира и няма да се достигне до много сериозно поскъпване.

Гръцката статистическа агенция Елстат съобщава, че цената на хляба в рамките на три години се покачила с 66%. Хлебопроизводителите предупреждават за ново поскъпване.

Екипи на финансовото министерство извършват масови проверки на магазините за нелоялна конкуранция и фиктивни намаления. Само в рамките на един ден пет търговски компании бяха глобени с един милион евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
17
 
! Отговори
ха-ха преди 8 месеца
Поредната глупотевина от този автор.Цената на зехтина зависи от качеството!!!Има специални рецепти ,сортове и суперлуксозни марки зехтин.Опитите за внушения на бабата ,която пише тези нелепици са напразни.Цените на зехтина ги има в нета!!!Започват от 4 евро за нерафиниран зехтин.
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В шок съм колко по-евтино е в техен морски купорт на Олимп.ривиера отколкото у нас в левовата им равност.Кръчми-обикн.,гирус заведения със серв.,за лидъла не говорим и техн.супермаркети,праскови по 2 лева,разк.домати по 2,грозде на първа линия. Пълно е И с българи всички виждат наглите ви лъжи.Щом на нас ни е по-евтино представете си на тях и западняците,к които е пълно.Румънците до нас също казаха,че им е по-евтино тук,а те са с по-големи запл.и ниски цени.НЯМА ТАКЪВ УЖАС КАТО ПРИ НАС-ДРАНЕ!
11
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
До Хари ... Турция забрани износа на зехтин. Реколтата е слаба и в Испания.
10
3
 
8
 
! Отговори
Хари преди 8 месеца
Ще купувате от Испания,Италия,Португалия,Турция...няма страшно!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България аз го продавам за 500 евро, но още не съм го купил така че цената може и да се вдигне. Затова приемам предварителни поръчки с отстъпка, обадете се по водосточната тръба.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много е зле, когато примирени роби берат плодовете на ужасяващата алчност на некадърни управници, които би следвало да се примолят на Русия да вдигне санкциите спрямо Европа.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 3 Важното е да се натяга "напрежението" колко е "зле" в ЕС
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще плащат и хоро ще играят.
5
6
 
10
 
! Отговори
морски преди 8 месеца
И аз получих шок след като разбрах ,че товарим 30 хил. тона соя от Аржентина за Каламата , и от него щели да правят зехтин
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами бури, градушки, никой не изстрелва ракети, после защо.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В момента съм в Гърция. Навсякъде по магазините зехтина е 10/л
2
10
 
11
 
! Отговори
Какво преди 8 месеца
Очаквате от тия същите като панелените скотове спекла спекла спекула, плюс Да не говорим, че най-ниското качество на зехтин в Европа е в Гърция. Днес си купих 5 литра екстравертен зехтин в Испания от Алкампо за 37 евро Просто не искам да говоря за гетото Балкански полуостров и особено за тия държави. Пейзажа от Хърватска нататък е коренно различен без коментар
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нямам пари за зехтин.