Франция призна опозицията за легитимната власт в Либия

Париж и Бенгази си разменят посланици
Обновена: 10 мар 2011 14:39 | 10 мар 2011 14:38, Елка Василева
14
Франция призна опозицията за легитимната власт в Либия
Снимка: Ройтерс

Франция официално призна Преходния национален съвет (ПНС) на Либия за "единствен законен представител на либийския народ", обяви Али Есауи, представител на ПНС, след срещата си с френския президент Никола Саркози, предаде АФП.

В скоро време Париж ще изпрати в Бенгази свой посланик.

Информацията бе потвърдена веднага и от Елисейския дворец. В съобщението на президентската канцелария се посочва, че Франция е първата страна в света, която признава ПНС на Либия като "законен представител на либийския народ".

"Въз основа на това признаване ние ще открием дипломатическо представителство, наше посолство в Париж, а в Бенгази ще бъде изпратен френски посланик", подчерта Есауи. "Френският посланик ще бъде временно базиран в Бенгази, преди да се завърне в Триполи", добавил представителят на ПНС.

Предстоящата размяна на посланици между Париж и Бенгази също бе потвърдена от Елисейския дворец.

Съобщението за решението на Париж да признае Преходния национален съвет на Либия бе направено ден преди извънредната среща на високо равнище на Европейския съюз в петък в Брюксел, която ще бъде посветена изцяло на обстановката в Либия. Очаква се президентът Никола Саркози да предложи "глобален план" за преодоляване на кризата в Либия.

"Ще има стратегически план, който ще бъде предложен от Франция в петък пред останалите членове на Европейския съвет", уточни друг емисар на либийските опозиционери Махмуд Джибрил, който също беше на срещата с френския президент.

Никола Саркози е първият държавен глава в ЕС, който приема официално представители на либийската опозиция, отбелязва Франс прес. След края на разговора, той придружи емисарите на ПНС на площадката пред входа на Елисейския дворец и дълго се ръкува с тях пред фоторепортерите и представителите на пресата.

Френската инициатива контрастира със сдържаността на ЕС по отношение на либийската опозиция, пише БТА. В сряда дипломат номер едно на ЕС, баронеса Катрин Ащън отказа в Страсбург да подкрепи искането на ПНС да бъде признат за единствена легитимна власт в Либия. Това искане обаче беше подкрепено Европарламента.
По-рано днес френският министър на външните работи Ален Жупе призова ЕС да започнат диалог с либийските опозиционери.

Той уточни, че заедно с германския си колега Гидо Вестервеле са уверени, че Кадафи вече напълно се е дискредитирал, трябва да се оттегли от властта и да се започнат разговори с нови либийски държавници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
гладен преди 13 години
Какви са тези костюмирани бунтовници?????????
11
1
 
4
 
! Отговори
ринго преди 13 години
палячото се пъне да издигне Франция като фактор.Така и ние признахме първи и на тагъдък макетата а сега ни викат татари за благодарност.Нещастният пинокио си мисли за след Кадафи ...ами ако не стане тая ?Все още не говорят от Острова и от Германия а те са държавите с най голям авторитет в Европа.Либийците нямат да забравят курвенската позиция на франсето.Май се учи от жена си на тея прийоми еврейчето.
10
0
 
2
 
! Отговори
boumerang преди 13 години
do 3-ti. Ti mai si ot onezi tapanari koito neprekasnoto imat nujda nyakoi da im napomnya, che ima bulgari i izvan Bulgariya, kadeto razbira se nikoi ne im predostavya klaviaturi na kirilitsa, nito pak se prodavat laptopi s vazmojnost za izbor na kakavto ezik jelaesh. Ako ne ti uidisva, zavri si komentarite na horata s latinitsa v temnata dupka svarzvashta razdelitelnata liniya mejdu garba i sedalishtnite ti chasti.
9
0
 
2
 
! Отговори
Detektiff преди 13 години
Dali nyakoi gi pita ili ne, varshat perfektna rabota. Ta Koleto varna i nasite med. sestri, zashto ne go storiha ihgilizite ili amerikata. Neka ne sme zlopametni.
8
3
 
7
 
! Отговори
ала бала преди 13 години
серкозито яко са е нашмъркал или е хапнал гъбки...
7
2
 
8
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Те пък франсетата кой ги пита . Големи демократи са - ама пратиха полицията , когато техните *** почнаха да палят гетата .
6
2
 
6
 
! Отговори
ichko0o0 преди 13 години
То тези френски мазници май са на всяко гърне похлупак? Първо признават пък после плюят.
5
2
 
4
 
! Отговори
972 преди 13 години
LIBIICITE SI IMAT PROBLEMI I DA SI GI RE6AVAT.S GADAFFI,BEZ GADAFFI.NE MI PU6I.SAMO DA SI STOJT V LIBYA,4E EVROPA VE4E ZAMJZA NA AFRIKANSKA KOLONIA OT TIA DRAMBUKI.
4
0
 
14
 
! Отговори
пешо преди 13 години
Те и англичаните изпратиха дипломат при опозицията и после спец. частите трябваше да го спасяват.
3
3
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 2 - Анонимен ---- Извинете, че се намесвам в коментара Ви ----- Аз употребявам много тирета, но то е поради проблем в кравиатурата ---- Да Ви кажа право, мен пък ме дразни всеки, който не пише на кирилица - какво ще кажете, а ---- А сега - към статията ---- Тази позиция на Франция не ми допада - недостойна е / не защото е спрямо Кадафи, а по принцип /
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Stiga s tez tochki,be tapanar.Peltek li si,kakvo.
1
8
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Серго усилено учи...френски,че като го извикат в Париж да го признаят залегитимната...власт,да не се...излага.