Тероризмът ще спре, щом Западът остави Близкия изток

Ислямският тероризъм е образ на войните в арабския свят, смята Джефри Сакс
Обновена: 25 яну 2015 13:18 | 25 яну 2015 11:02, Бойчо Попов
105
Тероризмът ще спре, щом Западът остави Близкия изток
Снимка: Reuters

За да се сложи край на тероризма на радикалния ислям, то войните на Запада  за контрола в Близкия изток трябва да бъдат прекратени. Това пише в свой анализ за Project Syndicate Джефри Сакс, професор по устойчиво развитие, здравна политика и управление, както и директор на Института за Земята към Колумбийския университет.

Френският министър-председател Манюел Валс не използва метафора, когато заяви, че Франция е във война срещу радикалния ислям. Всъщност това е истинска война и презрените атентати в Париж са част от нея. И все пак и тук, както и в повечето войни, става дума за нещо много повече от религия, фанатизъм и идеология. Става дума също така и за геополитика, а решението в крайна сметка трябва да се търси също в геополитиката, убеден е Джефри Сакс.

Престъпления като тези в Париж, Ню Йорк, Лондон и Мадрид - атаки срещу безброй кафенета, молове, автобуси, влакове и нощни клубове, са обида за основните човешки ценности, защото невинни хора са убити умишлено, за да се всява страх в обществото. Ние обикновено декларираме атентатите като актове на безумци и социопати и самата идея, че може да има обяснение, което е извън лудостта на извършителя, ни се струва отблъскваща.

Въпреки това в повечето случаи корените на тероризма не са лудост. В повечето случаи става дума за акт на война, дори и да иде реч за война от безсилните, а не от легитимни държави и техните армии. Ислямският тероризъм е образ, разширение, на днешните войни в Близкия изток, смята Сакс. По думите му намесата на външни сили ще превърне тези отделни войни в единна регионална война, която постоянно променя формата си, разширява се и става по-жестока.

От гледна точка на джихадистите, както тя може би се възприема и от американски или френски мюсюлмани в тренировъчните лагери в Афганистан, Сирия и Йемен, ежедневнието е оформено от крайно насилие. Смъртта е вездесъща, много често в резултат на бомби, безпилотни самолети и войници от САЩ, Франция и други западни сили. А жертвите често са невинни "странични щети", като къщи, сватби, погребения и църковни събрания.

Хората на Запад не искат да признаят, и най-вече отказват да повярват, че техните лидери безсрамно погубват живота на мюсюлманите от поне един век насам - в безброй войни и военни конфликти, произтичащи от преобладаващата за Запада власт.

Какво послание са получили мюсюлмани от водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г.? Около 100 000 цивилни иракчани, по много консервативна оценка, са били убити във война, която се основава на вероятно фалшив претекст. САЩ никога не се извиниха, да не говорим пък че не признаха избиването на цивилни граждани.

Друг пример според Джефри Сакс е Сирия, където една гражданска война, която е била подхранена и от САЩ, Саудитска Арабия и други съюзници, е коствала животите според някои оценки на 200 000 сирийци. 3,7 милиона души бяха принудени да напуснат страната, а 7,6 милиона са били разселени в рамките на собствената си страна.

От 2011 г. ЦРУ и съюзниците на САЩ предоставят оръжия, пари и обучители и се опитват да свалят президента Башар Асад. За САЩ и техните съюзници войната едва ли е нещо повече от битка, за да се отслабят покровителите на Асад - Иран и Русия. А сирийските цивилни са деградирани до пушечно месо, пише Сакс.

Дълго преди да е имало ислямски тероризъм на Запад, Обединеното кралство, Франция и САЩ залагаха на дипломатически шикалкавения и преврати, войни и тайни операции в Близкия изток, за да утвърдят и да потвърдят политическия контрол на Запада в региона.

Историците познават тази нещастна история, която повечето хора в западния свят не познават (не на последно място, защото много интервенции са били извършвани тайно). След падането на Османската империя преди век западните сили по най-различни причини се опитваха да контролират Близкия изток, включително чрез контрол на добива на петрол, достъп до международните морски пътища, сигурността на Израел  и геополитически спорове с Русия в Египет, Сирия, Ирак и Иран.

Днес Съединените щати поддържат над 20 военни бази в шест страни в региона (Афганистан, Бахрейн, Джибути, Обединените арабски емирства, Оман и Турция) и имат сериозно военно присъствие в много други страни, като например Египет, Кувейт, Катар и Саудитска Арабия. Те са снабдили с оръжия и обучили муджахидините в Афганистан, за да се бият срещу СССР, (и така всъщност са дали началото на предшествениците на Ал Кайда); подклаждали са войната между Ирак и Иран през 1980; нахлуха в Ирак през 2003 г.; и от  2011 г. насам се опитват да свалят Асад.

Фактът, че терористичните атаки на джихадисти на Запад са сравнително ново явление и се случват от около 20 години, вероятно се дължи на факта, че те са неволен негативен ефект от външнополитическа дейност ("Blowback").
С няколко изключения страните, в които са били извършени нападенията, са участвали в периода след 1990 г. в ръководените от Запада военни операции в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. Самите терористи също оправдават своите действия с политически мотиви. Изявленията на терористите обикновено се предават само за кратко. Факт е обаче, че почти всяка терористична атака на Запада или срещу западни посолства и служители е била придружавана от послания, че е извършена в отговор на западна намеса в Близкия изток. Терористите в Париж посочиха като причина френските мисии в Сирия.

Искам да стане абсолютно ясно, че действията на западните страни по никакъв начин не оправдават ислямския тероризъм, категоричен е Джефри Сакс. Но позоваването на тези мерки има за цел да илюстрира това, което ислямският тероризъм на Запада представлява за самите терористи - насилието в Близкия изток. Западът е допринесъл значително за създаването на този фронт, като е въоръжавал предпочитани от него актьори, започвал е локални войни, и е предизвикал смъртта на безброй цивилни, допълва още той.

За да се сложи край на тероризма на радикалния ислям, то войните на Запада  за контрола в Близкия изток трябва да бъдат прекратени. За щастие ерата на петрола постепенно се приближава към своя край. Според Сакс хората трябва да ускорят този край - от съображения като изменението на климата населението на Земята трябва според него да остави повечето от изкопаемите горива в недрата на планетата.

Другите традиционни мотиви за военна намеса от страна на Запада са загубили своята валидност. Обединеното кралство вече не трябва да  гарантира сигурността на търговските пътища към колониална Индия, а САЩ не се нуждаят от пръстен от военни бази, за да се защитават от Съветския съюз в залива.

Така че, според Сакс, сега е крайно време Западът да остави арабския свят да се управлява и развива самостоятелно, без да има военна намеса. А и по думите му има достатъчно причини да се смята, че самостоятелно управляващ се арабски Близък изток ще взема по-разумни решения и ще стане мирен глобален партньор в областите на науката, културата и развитието – както е били и в миналото. 

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Американската армия и техните съюзници,в това число вече и български военни,избиха в примерно Ирак за седмица и то невинни деца и цивилни толкова колкото Садам не е избил негови противници за 10год. А в Афганистан си създават марионетки и предатели както навсякъде където са те,а народа на Афганистан не ги ще,и не може да ги понася!?....
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
71, всъщност са ги подтиквали същите западни държави, пълни с обичливи хора като вас, дето пишете такива коментари. Вземете се образовайте малко! Най-големите изверги по онова време не са били османци, а са били изпратени "в услуга" на империята французи и англичани - от прости войници до командири на цели армии. И ми е много интересно откъде го измисли това за Корана ... 'щото доколкото знам е точно обратното. Прав си, толкова прости хора има в тая държава... чак ме боли като пишете глупости!
64
0
 
10
 
! Отговори
Джефри Сакс преди 9 години
Ще запомня тези имена. Толкова информационна, смислена и логично преведена статия н бях чела от години.Браво. Сега остава да го чуят. надявам се ина невъзможното.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво ще си ги правите милионите мюсюлмани дето ги заселиxте по вашите земи? Не се и надявайте да ви оставят на спокойствие.
62
1
 
9
 
! Отговори
, преди 9 години
Докато има много неща верни то как Сакс е пропуснал т.нар.израел,като център на тероризма.Сега това издание на Сорос е нещо.което да се чете между редовете.Редно е да се отбележи,че ционисткия режим е зад подстрекателството на войните за Велик"Израел"или и това е пропуснато,както и Палестина.Тук въпроса е този:как да се изкуши мюсулманския свят да приеме новите свободии на антиБожия ред и как израел да стане новата империя и тогава края действително е близо.
61
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ислямистите са бич за терористите САЩ И ЕУ БРАВО НА ВСИЧКИ ИСЛЯМИСТИ КОИТО ВОЮВАТ СРЕЩУ ТЕРОРИСТИТЕ САЩ ЕУ
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, по времето на Студената война, Хамерика и нейните кученца, се развилняха с ръжена във въглените и разпалиха такъв адски пожар, който сега същите *** умуват как да го гасят. Африка, Южна Америка са същите жарави, само чакат да лумнат. Всъщност те латиносите и *** вече почнаха да стават значителна част от населението на Хамерика и скоро ще я унищожат отвътре.
59
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и Близкия Изток да спре да си пъха гагата навсякъде.
58
24
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Няма какво изобщо да се коментират хора, които взривяват църква, заради някаква рисунка, публикувана на другия край на света. Зауахири, Кадиров, Путин, Захарченко са едни и същи елементи.Последният призовава да се убиват пленници и бомбардира жилищни квартали.Всичките са за Гуантанамо.
57
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕТО ТОВА Е ИСТИНАТА НО НИКОЙ НЕСМЕЕШЕ ДА Я КАЖЕ НА ГЛАС. Днес Съединените щати поддържат над 20 военни бази в шест страни в региона (Афганистан, Бахрейн, Джибути, Обединените арабски емирства, Оман и Турция) и имат сериозно военно присъствие в много други страни, като например Египет, Кувейт, Катар и Саудитска Арабия. Те са снабдили с оръжия и обучили муджахидините в Афганистан, за да се бият срещу СССР, (и така всъщност са дали началото на предшествениците на Ал Кайда); подклаждали са войната
56
0
 
8
 
! Отговори
scott преди 9 години
До Анонименне бе. терористите са пак некви за уважение. били са криминални елементи.... грабежи, обири, убийства и кат им писне - включет и неква каузе. баш кат политици.
55
5
 
11
 
! Отговори
- преди 9 години
Ширията е измислен от цру преди 900 години. Мохамед е бил агент на цру
54
29
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Джефри Сакс е ***.Войната в Сирия е подхранена от Русия чрез руското *** Асад.
53
18
 
7
 
! Отговори
Соте преди 9 години
Това" 500 години колене" е плод на Комунистическа пропаганда с цел да се надъха войската срещу НАТО-вска Турция ....Дори в 3 месечната обсада на Плевен от руснаците не е убит и един българин от османските войски там.А е вече исторически факт ,че опожаряването на въстаналите градове 1876 е е дело на самите организатори за да няма къде да се върне народа.Американците за 2 века изтриха месното население на цял континент ,ако османците искаха това мислим можеха за 5 века....
52
2
 
11
 
! Отговори
**** преди 9 години
Това е много хубава идея,но и тези които са дошли от близкият изток,се върнат там,само тогава може да настъпи траен мир,и тогава тези различия в религиите ще отпаднат.
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада ще спре да се занимава с ислямистите, когато се махнат всички от нормалните страни и си отидат в пустината..и ест им източим всичкия петролл..после няма да ни трябват и за тоалетна хартия!
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SAMO VELIKA RUSIA MOGE DA PREBORI SVETOVNIAT TERORIZAM
49
4
 
32
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
САЩ и запъдните европеиски държави никога няма да спрат с воините,намесите,провокациите и тн.Анализа на проф.Джефри Сакс е много точен и верен.По статията плюят тези които са млади и не образовани ,неосведомените и под влиянието на западната пропаганда които не могат да отсеят зърното от плявата и заслепени от за пъдният начин на живо.Агресията и вмешателството на запада никога няма да спре.Ако спрат с тях е свършено и охолството им ще свърши. А глутницата не отстъпва лесно жертвата си нали?
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOGO MOLQ ???? USA SI TARSQT PRICHINI ZA VOINI, A ISLQMA IM E LUBIMATA ! MUSULMANITE OBACHE SI PRAVQT ATENTATI V CHASTNO MERIPRIQTIE ???? KOGA XRISTIANITE SA OTISHLI PRI ARABITE I SA VZRIVILI MOL ? V BIBLIATA NI NE PISHE CHE NIE TRQBVA DA UBIVAME XORATA OT RAZLICHNI VERI ! KORANA E EDNA PRESTAPNA KNIGA, KOQTO VODI ISLQMA PO PATQ NA DIAVOLA ! ALAX NIKOGA NE BI PRIZOVAVAL KAM UBIISTVA ! CHOVESHKIQT GIVOT E NEPRIKOSNOVEN ! PRIZOVAVAM ISLQMA, TARSETE DIREKTNO XORA, NE UBIVAITE KOITO I DA E ????
47
6
 
21
 
! Отговори
Андрюха преди 9 години
Итози ли е *** ? Казаха ли ви истината *** гнусни ?