Русия и САЩ имали интерес от замразяването на конфликта в Украйна

Израел е напът да изгуби симпатия и подкрепата заради хуманитарната катастрофа
306
Русия и САЩ имали интерес от замразяването на конфликта в Украйна
Снимка: БГНЕС

Борбата за световно лидерство между САЩ и Китай води до нуждата за диалог, защото сега се взема решение дали борбата ще протича под формата на съревнование или конфронтация, а Тайван винаги ще остава възможен фитил в отношенията между САЩ и Китай. Вниманието и помощта се премести от Украйна, към Близкия Изток, а и Русия и САЩ имат интерес от замразяването на конфликта в Украйна, колкото и да изглежда парадоксално на пръв поглед, това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Клуб Investor" на Bloomber TV.

Диалогът е позитивът от срещата на Си Дзинпин и Джо Байдън, като сега въпросът е дали това е епизод или ще стартира някакви процеси, има желание за комуникация, но трудно може да се говори за сътрудничество, каза Кючуков.

Общият контекст е борбата за световно лидерство между САЩ и Китай, а от там и нуждата за диалог, защото в момента се взема решение дали борбата ще протича под формата на съревнование или конфронтация. Тази борба вече не обхваща само търговията, инвестициите и финансите, а и всички сфери, като най-вече геополитиката. Китай, като настигаща в икономически план, е експанзионистка нация, която се стреми да разшири влиянието си, обясни гостът. Като проблем за Китай са санкциите и рестрикциите на техни стоки, което бе и една от темите, които се повдигнаха на срещата, а САЩ от своя страна отправи искане Китай да ограничи част от своя експорт.

Президентът Си каза, че мирът в Тайван трябва да води до промяна в отношенията и до мирно обединение, за да няма допълнително напрежение. Гостът смята, че Тайван винаги ще остава възможен фитил в отношенията между САЩ и Китай.

Китай излезе от позицията на заинтересован международен наблюдател и започва да действа активно на международното поле и по отношение войните в Близкия Изток и Украйна. Байдън каза, че едно от нещата, поставено като приоритет за САЩ, е желанието Китай да упражни влияние върху Иран, за да не се нагнетява обстановката и да не прерасне в регионален конфликт.

Според Кючуков Израел е напът да изгуби цялата симпатия и подкрепата заради създалата се хуманитарната катастрофа в Газа. Един от основните приоритети на САЩ е войната да не излиза от пределите на Израел и Газа, което поставя северноамериканската страна в особена позиция, тъй като от една страна подкрепят основния си съюзник в Близкия Изток, а от друга не желаят да бъдат въвличани в конфликт, което може да се наложи, ако Иран се включи в него.

Създава се впечатление, че Западът е на по-малко популярната страната във войната между „Хамас“ и Израел, но тези разделителни линии вече се наблюдават и в европейските общества, каза Кючуков. Това се наблюдава във Великобритания, където министър Суела Брейвърмен бе освободена от поста си на Министър на вътрешните работи, заради коментари за двойни стандарти около пропалестинските и антисемитските демонстрации в страната.

Украинската контраофанзива трябваше да даде отговор, дали е възможно военно решение на войната, като този отговор се оказа не, смята гостът. Той допълни, че сега има два възможни подхода за политика на съюзниците на Украйна, първият е повече оръжие, за да се помогне за спечелване на войната, а втория, ако се стигне до извода, че войната не може да бъде спечелена, да се търси преход към политическо решение.

Гостът каза, че има промяна в дискурса, до септември тази година се наблюдаваше говоренето, че трябва да се помогне на Украйна за победа, то сега политически изказвания в Европа и САЩ казват, че не трябва да се допусне Украйна да загуби.

Вниманието и помощта се премести от Украйна, към Близкия Изток. Като няма информация зад действията на „Хамас“ да стои окуражаване от страна на Русия или Иран.

„В САЩ най-вече назряват нагласите, че една война или най-малкото се появява въпросителната, колко дълго може да продължава една война, която не може да бъде спечелена; Тогава това пренасочване на вниманието към Близкия Изток може да създаде благоприятната обстановка и за САЩ да намерят друг подход, говоря отново за политическия спрямо конфликта в Украйна. Това, което е интересното е, че и Русия и САЩ имат интерес от замразяването на конфликта в Украйна, колкото и да изглежда парадоксално на пръв поглед“, каза Кючуков.
Той обясни, че за Русия ползите биха били, че ще фиксира териториално статукво и ще може да концентрира усилия върху усвояването на тези области, както и да търси отпадане на част от санкциите. Ползите за САЩ биха били, че един замразен конфликт на границата на Русия винаги остава точка за напрежение срещу Москва. Другата полза за САЩ би била, че позволява да се съсредоточат в противоборството си с Китай, както и ги избавя от риска да влезнат в геополитически конфликт на две места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Само тези от истинските си ги знаем". = "Волга", "Кубански казак", "Бирхалето".
173
2
 
1
 
! Отговори
Гадняр съм преди 6 месеца
Приятелите ми добри, чашите си напълнете. Наздраве ще ви кажа. Когато ви го пусках химна, беше преди около 39 г. Не съм от съвременните ди джейове. Но пъкси ги я харесвам Глория с Белите манастирите. Хубавице, Глориюо, аз я пея само на Златните. В ресторанта на г-н Камен. Не ги познаваш ти Камен и г-н Радев от ресторанта Хемус. Нито пък мен. А и, честно написано, не ти и трябва. ЧЕСТИТО НА Г-ЖА ГЛОРИЯ от Русе.
172
11
 
20
 
! Отговори
Мдаа преди 6 месеца
Истината е че САЩ и пудела Европа много подцениха силата и духът на руския народ!!Укронацистите излязоха по глупави даже и от полските пияници!! Укройна подписа изчезването си за два тира със безстойностни банкноти!! Единственото което могат да направят за да запазят поне малко достойнството си е да обесят Зеленски насред майдана!! Иначе аз съм доволен от укройнките за без пари добро качество!!
171
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пак не сте разбрали. Русия сега ще воюва до капитулация на Украйна и след това ще постави условията. За съжаление цяло поколение млади украинци платиха цената на алцхаймера и неговата пионка шмъpкача на магистралки със зелена тениска.
170
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Киевските тро..лове се напъват да пишат киевските лъжи :) :) :) Никой не ви вярва на бруталнуте лъжи и пропаганда!
169
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ФАЩ имат интерес от замразяването на конфликта в Украйна, но не и Русия.
168
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 месеца
Честита 2024 г. на мисирките и модераторките от Днес.бг. Да си ги модерират и моделират. Не съм нито мисирка, нито пък пуяк. ЧЕСТИТО ФИКРЕТ, известен като г-н ФИЧО. От високите скали, приятелю, ЛОВЕЧ ГРАДА ПОГЛЕДНИ. Люспата и Драката. Те са си във Варошата ни. Само тези от истинските си ги знаем. А пък, чепика е за за генералите ни. Аз съм от ефрейторите. Не съм от политиците ни. ПРИЯТЕЛИТЕ са нашите имания. Изобщо не сме просяци. ЧАК РАК ЛА ДЕ.
167
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сериозно само Русия и САЩ?На всички им писна.Даже на гаргите,които миналата година правиха протест там пред Зеления Гаргамел,защото стреляли по тях да се учат на стрелба,а тази година и мишките изпълзяха да протестират.Какво замразяване?Направо спиране.От човешката злоба и алчност страдат и другите живи същества.
166
1
 
2
 
! Отговори
Милиардер преди 6 месеца
Оставете ги тези чък за политиците и техните лидери. Ние с г-н Фикри не сме от тях. А когато ние си отидем по родните места, просто няма кои да ни схпрат. Нито полицаи, нито жандармерия, нито пък пилитиците ни. Те не могат правителство да си съставят. Все във ваканция са депутатите. Дори и Председател на общинския съвет на София не могат да си изберат. Техни проблеми са си, г-н Фикрет. Изобщо не сме просяци. Нито ти, нито пък изобщо и аз. Прости си ги помним. Прескачах ги блокчетатата на Осъма.
165
8
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 6 месеца
россия - распад!!! Распад!!! Распад!!! Распад!!! русия - разпад!!! Разпад!!! Разпад!!! Разпад!!!
164
3
 
3
 
! Отговори
ДВОЙНИКА НА ПУТИН... преди 6 месеца
...Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ---ВАЖНОТО Е ВПК НА РУСИЯ ДА ОЦЕЛЕЕ И ДА НЕ СПИРА .РАБОТА....ХАХАХА....
163
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Украйна наляха не само оръжие... Използваха инфраструктурата на НАТО, цялото разузнаване и комуникация срещу Русия и всичко се провали!!! А Русия се принуди да търпи това и не свали нито един вражески спътник или разузнавателен самолет и въпреки това победи)
162
3
 
10
 
! Отговори
хе хе хе хе... преди 6 месеца
А какво стана с "победата над Русия на бойното поле"? Евроатплантическите шамани с ново заклинание, смениха старото, "победата на бойното поле" се сменя със "замразяване на конфликта" - хе хе хе хе! Момчета, замразяване ще има когато НАТО се изтегли в границите от 1997г.
161
5
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ СЛЕД КРАЯ НА РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИН КУКУВЦИ ПРЕЗ 2024-ТА. РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ В МОМЕНТА СЕ МОЛИ ЕДИНСТВЕНО РЕЖИМА КОМУНИСТИЧЕСКИ ДА СЕ ЗАПАЗИ С НОВ ВОДАЧ НАЧЕЛО И ФЕДЕРАЦИЯТА ДА НЕ СЕ РАЗПАДНЕ!
160
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КолкоТъп и пропаднал трябва да бъде някой, че да повярва как САЩ и Запада ще обявят официално (реално) какво дават на Украйна като оръжие и пари...? Ха-ха-ха!
159
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ха-ха-ха, на вас ли русофили ще каже Запада какво дава на Украйна...? Ха-ха-ха? Война е.....! Никой не дава информация на враговете си по медиите... България как пращаше боеприпаси без да се знае, а? Ха-ха-ха!
158
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израел няма никаква симпатия. Има само подкрепата на САЩ с чиято помощ безнаказано извърша военни и хуманитарни престъпления и геноцид в Газа. Колкото до Русия, тя рано или късно ще вземе своето. Замразяване или размразяване, 2 или 10 години, тя работи и чака. Един ресурс накрая със сигурност ще се изчерпи - човешкия ресурс на Укайна.
157
4
 
14
 
! Отговори
Слава на Русия преди 6 месеца
Времето работи за Русия. От САЩ признават, че не могат да осигурят боеприпаси за Украйна - складовете им се изпразват а частните фирми не искат да инвестират в нови мощности за евтини боеприпаси без гаранция за дългосрочни поръчки. А в Русия просто са отворили консервираните от времето на Студената война заводи за боеприпаси и те работят на пълна мощност. На САЩ и сателитите им само приказките им са големи - това е истината.
156
2
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 6 месеца
От САЩ вече искат замразяване на конфликта в Украйна, но това няма как да стане без преговори с Русия. Но как да преговаря Зеленски, след като е издал указ, с който се забраняват каквито и да е преговори с Русия? И ето че Зеленски става неудобен за американските интереси, а избори не се кани да прави. Нищо чудно през следващата година с помощта на САЩ да му спретнат един преврат.
155
9
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
КАКТО СЕ ОМЕТОХА ОТ НАНАПРЕКИ КАРАБАХ ! ТАКА ЩЕ СЕ ОМЕТАТ И ПУТИНИСТИТЕ ОТ ДОНБАС, ЛУГАНСК И КРИМ ТАМ ВЕЧЕ РАБОТА ПУТИНИСТИТЕ НЯМАТ! ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СЕВАСТОПОЛСКИ БАЗИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ИНТЕРЕСИ НА ПУТИНИСТИТЕ В КИРМ!