2006-2009, Хърбст, US посланик в Киев: Порошенко е "опозорил се олигарх”, но "вътрешен човек"

Никола Тодоров @fascindoo.blog.bg 14 юни 2014 16:00
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
3
2755


От сайта WikiLeaks  става ясно, че

"Докато е бил депутат, украинският президент Петро Порошенко е давал подробна информация на посланика на САЩ в Киев Джон Хербст по време на консултациите за формирането на коалиционно правителство на страната през 2006 година."

В телеграма на американското посолството в Киев до Държавния департамент на САЩ от 28 април 2006 г., публикувана от Wikileaks, Порошенко е назован като "вътрешен човек" от партията "Наша Украйна". 

Всъщност милиардерът Петро Порошенко не е нов за американската администрация. В продължение на години той заема високи постове на властта в Украйна, а американските дипломати доста често са писали за новоизбрания украински президент в секретни писма, където името му се споменава 100 пъти и съвсем невинаги в позитивен контекст.

Голяма част от негативните характеристики на Порошенко от страна на американските дипломати е направена в периода 2006-2009 г.

По това време Порошенко е депутат в "Наша Украйна” и заема поста председател на съвета на Националната банка на Украйна. 

На 26 май 2006 г. заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в Киев Шейла Гуолтни съобщава на Държавния департамент, че имиджът на Порошенко „е компроментиран от напълно правдоподобни обвинения в корупция”. 

През февруари 2006 американският посланик в Киев Джон Хърбст нарича Порошенко "опозорил се олигарх”. 

През юни същата година новият глава на дипломатическата мисия на САЩ Уилям Тейлър го характеризира като „крайно непопулярен политик”, който се ползва с подкрепата на лидерите на партията „заради своята предишна предприемаческа и организационна дейност”. 

Месец след това Тейлър пише, че „Наша Украйна” е имала възможността да издигне на изборите перспективни млади кадри, но вместо това „е последвала съвета на компрометиралия се олигарх Порошенко, превърнал се в олицетворение на всички слаби места на партията”.

От други телеграми на американските дипломати става ясно, че именно Петро Порошенко, заемайки поста външен министър на Украйна, се е старал да не позволи на Киев прекалено да се сближи с Москва. 

В писмо от 2009 г. американските дипломати пишат, че в хода на заседанието на комисията Украйна-НАТО той се е обърнал към западните си колеги с призив „да окажат противодействие на всякакъв опит от страна на Русия да си осигури сфера на влияние или да наложи вето на стремежа на страната му да се присъедини към НАТО”. 

В телеграма от 17 февруари 2010 г. американският посланик Джон Тефт пише, че именно той е посъветвал Янукович да извърши първата си визита не в Москва, а в Брюксел.

При това, Порошенко „е призовал САЩ да не възприема прекалено сериозно изявленията на Янукович относно това, че не одобрява предложенията на Дмитрий Медведев за създаването на нова архитектура на безопасност в Европа”. 

В същото време, според думите на Трефт, Порошенко е настоявал на това, че

"Украйна както преди се стреми да стане член на НАТО, но в дългосрочна перспектива”.


Но
на 6 юни 2014
Таваришч Вальцман (Порошенко) положи клетва като президент на Украйна


Петро Порошенко  

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко официално встъпи днес в длъжност на тържествено заседание в парламента и пристъпи към изпълнение на задълженията си на държавен глава, съобщиха световните агенции.

Порошенко, който става петият президент на Украйна, обеща да защитава суверенитета и независимостта на страната и да брани правата и свободите на нейните граждани.

"Заклевам се във всички свои действия да защитавам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да защитавам правата и свободите на гражданите, да спазвам конституцията и законите на Украйна, да изпълнявам своите задължения в интерес на всички сънародници, да укрепвам авторитета на Украйна в света",

заяви той, положил едната си ръка върху конституцията, а другата върху Пересопницкото евангелие.

По думите му "Украйна се стреми колкото е възможно по-бързо да стане пълноправен член на ЕС". Според него украинците няма да се почувстват в безопасност, докато не бъдат уредени отношенията с Русия.

А само преди 10 дни „Г-7“ ПОИСКА ОТ ПУТИН ДА ПРИЗНАЕ таваришч Вальцман (Порошенко), който стана президент на Украйна

„Г-7“ ИСКА ОТ ПУТИН ДА ПРИЗНАЕ УКРАИНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ И ДА ОСИГУРИ МИРЕН ИЗХОД НА КРИЗАТА В УКРАЙНА

„Гардиън“, 4 юни 2014

Активисти от „Оксфам“ се подиграват с лидерите
на „Г-7“ преди срещата им Брюксел днес

 

Държавните глави на водещите индустриални нации от „Г-7“, поискаха Владимир Путин да признае резултатите от изборите в Украйна и да разговаря с новия украински президент Петро Порошенко, но не обявиха никакви нови санкции на 2-дневната си среща в Брюксел.

Говорител на британския премиер каза: „Украинските избори дадоха ясен мандат и ние възнамеряваме да работим с новия украински президент.“ Тя допълни, че засега няма никакви признаци, че Русия желае да „озапти“ т. нар. сепаратисти в Източна Украйна.

Междувременно, Русия, която за ок. месец е председателстваща Съвета за сигурност на ООН, поиска свикването му с проект за резолюция за спиране на „огъня“ в Източна Украйна и създаването на хуманитарни коридори за бежанци от Украйна към Русия.

В официалното си изявление, „Г-7“ определя анексирането на Крим като незаконно, като посочва: „Обединени сме в осъждането на продължаващото нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от страна на Руската федерация.“ Изявлението осъжда и използването на доставките на газ като "средство за политическа принуда" и призовава „диверсификацията на доставките на енергия да стане „център на общия ни дневен ред.“

По предварителна програма, Путин трябваше да бъде домакин на срещата на „Г-8“ в Русия тази година, но той беше изключен от участие във форума, което се случва за пръв път от 17 години.

Путин ще се срещне с Дейвид Камерън, както и с Ангела Меркел, в петък, по време на честванията за 70-годишнината от десанта на западните съюзници в Нормандия през 1944г. Путин ще се срещне преди това и с френския президент Франсоа Оланд в Париж, което означава, че той не е изолиран от контакти със Запада.

Иначе:

Таваришч Вальцман (Порошенко - апят евреин), който стана на 25 май президент на Украйнао, онзи ден сказал:

- "Не на войната на руските сепаратисти!"

Благият шоколаден крал Порошенко (таваришч Вальцман - апят евреин), който стана президент на Украйна!!!

"The Forbes" публикува пък хвалебствия за Петро Порошенко – новият президент на Украйна от 25 май, наричен там "благият шоколаден крал" - 48-годишния милиардер, натрупал състояние от компанията си за сладкарски изделия.

"Петро Порошенко е роден на 26 септември 1965 г. в Болград, Одеска област - неофициалната столица на бесарабските българи.(курсивът мой – бел.Н.Т.)",

пише в проеврейския американски зупърджърнъл, но нито дума - освен намекването за некакви си българи - че е скрит евреин (Crypto Jew).

А сега си представете колко е велик (by The Forbes):

1.      Завършил е международни отношения и международно право в Киевския университет. 1989-90 г. прави аспирантура и работи като асистент в катедрата по международни икономически отношения в Киевския университет.

2.      От 1990 г. се занимава с бизнес, бил е зам.-генерален директор на Обединението на малките предприятия и предприемачи, генерален директор на промишлено-инвестиционниа концерн "Укрпроминвест", председател на Управителния съвет на банка "Мрiя", председател на надзорния съвет на сладкарска фабрика.

3.      През 1998-2002 Порошенко е депутат, първо от фракцията на социалдемократите, член е на ръководството на Социалдемократическата партия на Украйна. През 2000 г. основава своя фракция "Солидарност", а по-късно и партия "Солидарност", която през 2001 г. влиза в блока на Виктор Юшченко "Наша Украйна".

4.      През 2002 г. Петро Порошенко отново е избран за депутат от блока "Наша Украйна" и оглавява бюджетната комисия на парламента.

5.      През 2003 г. основава първия в Украйна новинарски телевизионен канал "Канал 5", който през 2004 г. става рупор на опозицията.

6.      По време на Оранжевата революция Порошенко е един от най-близките сътрудници на Виктор Юшченко. През 2005 г. за 6 месеца оглавява Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

7.      През 2006 г. отново е избран в парламента от блока "Наша Украйна".

8.      От 2009 г. е министър на външните работи до оставката на кабинета на Юлия Тимошенко през март 2010 г. През март 2012 г. е назначен за министър на икономическото развитие и търговията.

9.      През декември 2012 г. отново е избран за депутат като независим.

А какво се оказва!

СоцГенезис: 1974 година. Баща му работи в Бандерски изследователски експериментално-ремонтен завод в град Бандер в Молдова, длъжност директор на завода. В средата на 1990, бащата Алексей Порошенко е назначен за генерален директор на CJSC украински Промишлено инвестиционна компания, която събира над 50 предприятия. След като получава висше образование, Порошенко син започва свой собствен бизнес продажба на какаови зърна, за предприятия под контрол на баща му. През 1990 г. той изкупува няколко сладкарски предприятия. В началото на 2000 Алексей Порошенко и синът му Петър са ангажирани в селското стопанство, започват с растителна захар, източване на кредитни фондове предназначени за селското стопанство, европари. Сега Порошенко има бизнес империята която включва няколко авто и автобусни фабрики, корабостроителница, ТВ канал ("канал 5") и редица други предприятия.

ЮдаГенезис: Авторът Иван Бухгалтер пише

 

Еврей ли Порошенко?

"Ну что Вы, Изя? Да какой же из него еврей? Я одно время очень хорошо знал его отца - не заметил ничего еврейского!"

Известие о том, что Ахметов и Порошенко вошли в рейтинг самых богатых евреев мира по версии израильского издания Forbes, облетевшее все СМИ в апреле 2013 года, наделало в своё время немало шороху. Немедленно последовали опровержения от пресс-служб олигархов о том, что Ахметов по национальности татарин, а Порошенко - чистокровный украинец. Но если с Ахметовым всё ясно, то начёт Порошенко мы всё ж решили что-то прояснить. И знаете, что, товарыство?

http://4.bp.blogspot.com/-kNLHBxAGXgI/UsRz6nHPeBI/AAAAAAAAAEM/g5m5RYgB4J0/s320/poroshenko.jpg<-- Пєця

Блоггер Rostyslav Demchuk в своём блоге сообщает

следующее:

ЩОБ ВЖЕ ТАКИ ЗНАТИ ТОЧНО. ПЕТРО ОЛЕКСIЙОВИЧ ПОРОШЕКНКО ЖИД, ЧИ НЕ ЖИД? Я НIЧО НЕ МАЮ ПРОТИ ТОГО, ЯКЩО ВІН НАВІТЬ І ЖИД. НАСАМПЕРЕД ХОЧУ ЗНАТИ ЛИШЕ ЧИЯ ЦЕ ФIГУРА? І ХТО НЕЮ ГРАЄ ПРОТИ УКРАЇНИ?

<--Пєцін папа:

Олексій Вальцман (батько Петра Порошенка) народився 11 червня 1936 року в селі Сафяни Ізмаїльського району Одеської області в сім’ї дрібних єврейських торгівців. В 1956 році – Олексій Вальцман одружився з Євгенією Сергіївною Порошенко, при цьому змінив фамілію з Вальцман на Порошенко. В 1974 році – зайняв посаду директора Бендерського Дослідного експериментально-ремонтного заводу в Молдавській РСР, де став одним із перших в СРСР цеховиком (підпільним мільйонером).

29 листопада 1985 року Олексій Порошенко був затриманий міським відділом внутрішніх справ м. Бендери, за розкрадання матеріальних цінностей в особливо великих розмірах, санкція на арешт видана 2 грудня 1985 року. Наступні півроку досудового слідства Олексій Порошенко-Вальцман просидів у слідчому ізоляторі м. Бендери, а 20 липня 1986 року був засуджений вироком колегії з кримінальних справ Верховного Суду Молдавської РСР за статтями 155-1, 123 ч.2, 220 ч.2, 227 ч.1 Кримінального кодексу Молдавської РСР до 5 років позбавлення волі з відбуттям покарання у виправно-трудовій колонії загального режиму, конфіскацією майна та позбавленням права обіймати керівні посади строком на 5 років (кримінальна справа № 2-121/86). Судимість Олексія Порошенка була скасована (за нереабілітуючими обставинами) достроково актом амністії згідно ст. 1 п. "б" Указу Президії Верховної Ради СРСР від 18 червня 1987 р. (на волю він вийшов 21 серпня 1987 року).

Факт, равно как и детали этой судимости подтверждают многие источники, например

 

Генштабъ.

В 1992 році – після проголошення незалежності переїхав до Києва. В 1993 разом з сином Петром створив Концерн Укрпромінвест. На початку 2000-х років Олексій Порошенко, взявся за сільське господарство Вінницької області. А уже у 2009 році, кум його сина Петра, - президент В. Ющенко, нагородив папу Пєці званням "Герой України" за героїзм, виявлений під час рейдерських атак на державні та приватні цукрові заводи і комбінати хлібопродуктів (елеватори). Сьогодні Олексій Порошенко-Вальцман, як i його син, один з найбагатших громадян України.

Так что же это получается? Выходит, что всенародно любимый патриот Украины Порошенко-Вальцман на поверку - молдавский еврей? Только не спешите приписывать мне антисемитизм - как для меня, то человек бы он хороший был, а так пусть будет хоть москаль. Да хоть бушмен пусть будет. Но зачем же так энергично открещиваться от своих корней?

 

И какво излиза - таваришч  ПУТИН не хочет (преди 10 дни) ДА ПРИЗНАЕ таваришч Вальцман, а Обама го признал немедлено...?


Порошенко: Диалогът с Русия започна


Путин и Порошенко обсъдили мерки за деескалация на напрежението

 

 

_за Плевен онлайн портал/

д-р инж. Никола Тодоров, доцент


3
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
10
 
! Отговори
Тъпомер преди 7 години
Кольооо, или си много *** или си на хранилка в руското посолство! Земи си еднопосочен билет за Москва да лижеш лично Путин изотзадзе и да изпиташ душевен оргазм!
2
3
 
12
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 7 години
Ясно беше, че тоя дойде на власт като жалко американско ***, не като лидер на народа на Украйна - между впрочем така и ще си тръгне ;)
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА...КУЛТУРЕН "РАЗВОД" ПРЕДИ ГОДИНИ ПОКАЗА ЧЕХОСЛОВАКИЯ-ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ...ЗАЩО ВСЕКИ ОТ ЗАПАДА СИ ВРЕ НОСА (КАКТО И В БИВШАТА СЪРБИЯ)СЕГА В УКРАЙНА? ДА . НЯКОЙ СИ ТЪРСИ ПОМОЩ ЗАРАД ИЗГУБЕНИТЕ ИМОТИ И ПАЗАРИ В РУСИЯ И В КРИМ-И ТОВА Е ПОРОШЕНКО...