България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа

Премиерът пред Bloomberg: Предлагаме хуманитарна помощ на Гърция!
Обновена: 10 юли 2015 14:06 | 10 юли 2015 14:04, Виктория Тошкова
364
България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа
Снимка: БТА

България, най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина на тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов за Bloomberg.

Докато Гърция се бори да изготви подробен икономически пакет, с който да убеди кредиторите, че може да запази единната валута, лидерите на ЕС проучват различни сценарии. Хуманитарната помощ би бил въпрос, засягащ всички страни членки на ЕС, заяви говорителят на германското външно министерство Саусан Чебли в сряда преди срещата в неделя в Брюксел, когато трябва да се обсъдят последните предложения на Гърция.

"В случай, че Гърция се нуждае от помощ, винаги ще я подкрепим с храна и лекарства", заяви Борисов в телефонно интервю в сряда.

Още по темата

"Тези пари могат вместо това да бъдат използвани за вътрешна социална политика или за образование, но все пак бихме ги предоставили", допълва премиерът ни.

Гърция, най-задлъжнялата страна в Европа, никога не е била по-близо до напускане на еврозоната, което би имало последици и върху страни като България и Румъния, заявиха лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов казва, че страната му е решена да помогне на Гърция да остане в състояние на платежоспособност, тъй като балканските страни се стремят да предпазят икономиките си от потенциален колапс на Гърция.

Въпреки че през 2013 г. 21% от българското население, наброяващо 7,2 млн. души, живее в бедност, страната е четвърта в съюза по най-нисък държавен дълг, възлизащ на 29% от икономическото производство. Средната заплата е 498 долара, докато в Гърция тя е 1104 долара, в Германия – 3 894 долара, а в Унгария – 866 долара, допълва Bloomberg.

Изданието пише, че България е по-изложена на опасност от гръцката криза, тъй като гръцките банки държат пазарен дял от около 22% в българския банков сектор, според данни на централната банка. И все пак банките с гръцка собственост действат по правилата на българския надзор и са добре капитализирани, ликвидни, не притежават гръцки дълг и няма да бъдат повлияни от дефолт в съседна Гърция, заяви на 29 юни Българската народна банка.

"Европейските страни са много по-взаимосвързани икономически и политически в сравнение с преди 20 години", казва Симон Кихано-Еванс, ръководител на отдела за развиващи се пазари на Commerzbank в Лондон. "Ако съседът, с който имате трайни икономически отношения, е в нужда, логичната стъпка е да му предоставите подкрепа".

Борисов заявява, че населението на Гърция не трябва да страда заради политически неуспехи и да му се помогне ще бъде приоритет, ако такава нужда съществува.

"Ако гърците нямат какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза. Надявам се, че няма да се стигне до там, надявам се, че ще успеят сами. Хората не са виновни, че политическите лидери ги доведоха до тази криза", настоява премиерът ни.

Bloomberg допълва, че Бойко Борисов се е върнал на власт преди 10 месеца, след като банкова криза свали предишното българско правителство, управлявано от социалистите.

Оттогава той изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, четвъртата най-голяма банка в страната, чийто фалит предизвика политическа криза в страната през миналата година, пише изданието.

"Подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, подобно на останалите десни партии в Европа", казва той. "Но е също толкова важно да предлагаме подкрепа и състрадание", заключава министър-председателят.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До българинааз пари на 3 пъти по богати няма да дам----------Е, как бе! Толкова смпатизирахте на гърците, какказват НЕ на Меркелица, как щели да целунат Г3 на Путин... Сега що не ги подкрепяте?
229
0
 
19
 
! Отговори
българина преди 8 години
*** баш баши бозук, отърви ни от себе си и се гръмни доброволно. съдбата *** на вратата "т.колев". анадън му? аз пари на 3 пъти по богати няма да дам. е за това българите не се връщат от фалирала гърция щото знаят че там мислят повече за тях отколкото тук. там има повече българщина отколкото при тоя *** българомразец! докато този диша българин няма да се върне. България изчивява черно десетилетие което ще остане в историята като "тъмните и мрачни десет"Прочети още на: dnes.bg/bulgaria/2015/07/10/bylgariia-bedna-no-dashna-hrani-lekarstva-za-syseda.269546
228
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** баш баши бозук, отърви ни от себе си и се гръмни доброволно. съдбата *** на вратата "т.колев". анадън му? аз пари на 3 пъти по богати няма да дам. е за това българите не се връщат от фалирала гърция щото знаят че там мислят повече за тях отколкото тук. там има повече българщина отколкото при тоя *** българомразец! докато този диша българин няма да се върне. България изчивява черно десетилетие което ще остане в историята като "тъмните и мрачни десет"
227
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Boiko koga schte ima v bG Danak na bogatite Kakto ima v garzia v Sofia ima Klub na bogatite a Danak bogataschi nama korupziata prodaljava v bG sela nama lekarstvA nama lekar lineika nama hljab a tiBoiko s gordos kasvasch pomagame na garzia parvo pomagaite gerb na bG a posleny garzi falschivi patrioti milioneri
226
3
 
5
 
! Отговори
555 преди 8 години
До АнонименТи на това тънко подиграване ли му викаш? Ако въобще е подигравка, то е от най-дебелашкия сорт!
225
5
 
2
 
! Отговори
Hajvanko преди 8 години
Pomagay,pomagay - priyateli v nuzda se poznava
224
3
 
7
 
! Отговори
777 преди 8 години
ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ЩЕ ИМ ДАДЕМ
223
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи... цветът на нацията ни имигрира и продължават да намалят младите в държавата, а тази кратуна взела да предлага помощи. Ти нормален ли си бе? Хората отчаяно очакват в тази държава стандартът да се доближи до гръцкия, за да живеят добре и да не имигрират. Работи или се махай. Ще има възмездие, помни ми думите и то ще е жестоко. Господ всичко гледа.
222
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко им се подиграва тънко на "гордите" елини.
221
3
 
20
 
! Отговори
bgbednost преди 8 години
в тази страна само една партийна и привелигирована прослойка около герб живеят в охолство/те печелят проекти и европари, те пътуват, заемат важни постове в европейската и национална администрацията/, за сметка на огромна маса бедни хора, партийните интереси са над всичко, това веднага се вижда от дневния ред на медиите и сайтовете, които се занимават само с мислите и мъдростите на представителите на тази прослойка, гражданското общество е само имитация и несъществуваща реалност..
220
8
 
7
 
! Отговори
Гърция я... преди 8 години
... е страх и се срамува, че ще стане като България, Борисов се опитва да ги унижава.
219
3
 
28
 
! Отговори
seira преди 8 години
НА ТОВА НАРОДЪТ МУ КАЗВА: "ХЕМ ЛИЦЕМЕРИЕ, ХЕМ ПРОСТОТИЯ!"
218
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди няколко години Бойко гасеше пожари у съседите които умишлено палеха за усвояване на терени. Сега такива пожари няма, но си подпалиха чергата пак умишлено, а Бойко им предлага хуманитарна помощ....наивноста е присъща за добърия човек.
217
3
 
25
 
! Отговори
Ted преди 8 години
Готов съм да помогна на Гърците гато им покажа къде се**т гладните!
216
2
 
6
 
! Отговори
умник преди 8 години
аве ципрад недавали курсове по политика
215
2
 
20
 
! Отговори
До 277 преди 8 години
Нашите тирове напразно не се връщат от Гърцияще натоварят контрабанде цигарета и двете страни доволни!Важно е да се хвърли прах в очите на народа.
214
2
 
15
 
! Отговори
умник преди 8 години
ее баце сто пъти съм го казал добър човек си ама за премиер неставаш ако беше погледнал към провинцията щеше да подадеш каманда кръгом на тези камиони
213
3
 
27
 
! Отговори
Матрял преди 8 години
Не сме народ,а ***!Петко Славейков
212
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През Калотино са преминали първите тирове с хуманитарна помощ за Гърция от първа необходимост. Предните тирове са с компактдискове сиртаки, след тях са натоварените с мастика.
211
0
 
18
 
! Отговори
Референдум преди 8 години
До БГърците правят референдум по въпрос който вече е решен т.е. безмислен референдум или хвърляне на пари за нищо, а ние българите не можем да си позволим референдум(помните ли на последния ни референдум колко приказваха политиците че референдумите били скъпи), но пък можем да им пращаме храни!