Боксът не е за самозащита, а за атака. Как да се пазим?

"Оръжието" бе сред най-обсъжданите теми след убийството на Тодор
25 яну 2016 08:52,
105
Боксът не е за самозащита, а за атака. Как да се пазим?
Снимка: flickr

Металният бокс не е средство за самозащита, а точно обратното. Такова оръжие се вади за нападение, коментира шефът на столичната полиция старши комисар Младен Маринов.

За поставянето му са нужни поне 10-ина секунди - време, което един защитаващ се човек не би имал. С бокса се причиняват сериозни наранявания и щети, а атакуваният няма нито време, нито сили да отреагира, категорично е топченгето на София.

"Оръжието" бе сред най-обсъжданите във Facebook след убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца.

Още по темата

За смъртта му са обвинени Иван и Десислав Дамянови - Поничките. Братята удряли колата на Тодор няколко пъти с юмрук. Според свидетели той пък извадил бокс, слязъл и станало меле.

Металните джаджи не се предлагат в оръжейните магазини. Всеки може да се сдобие с бокс срещу скромните 10 лв. за класическия модел. Той е метален, има 4 дупки за пръстите и опора за ръката за по-добър захват.

Класическите модели са със закръглени накрайници за пръстите.

"С бокс се удря при нападение. Един удар поваля всеки на земята", казва пред "24 часа" консултант в столичен оръжеен магазин.

В София най-предпочитаното средство за самозащита по данни на оръжейните магазини са лютивите спрейове. Те са малки и компактни и се побират в дамска чанта и в джоба на дънките.

Купуват ги основно жени и възрастни мъже. Има родители, които ги вземат за децата си. Предимството е, че предизвикват моментална болка, но не оставят трайни последици. Най-популярният модел е с екстракт от люта чушка. Той причинява болка като от изгаряне навсякъде, където попадне. Напоследък измества паралитичните флакончета. Ефектът не е траен и човек се възстановява за около 5 минути. През това време нападнатият може да избяга.

Цените на спрейове варират от 15 до 100 лв. Един стига за защита от поне 10 нападения.

Според оръжейници друго средство за защита е електрошокът. Палките са малки и се побират в чанта или външен джоб на палто. И те като спрейовете не причиняват постоянни травми, а само разтърсват нападателя, така че да дадат време на човек да избяга.

Електрошоковете струват от 20 до 100 лв. Според експерти, макар и по-ефикасни, те са по-малко надеждни от спрейовете. Причината е, че с тях човек трябва да е до нападателя си. При спрея това не е наложително, стига да се прицели добре.

При хладните оръжия най-предпочитани са ножове от типа пеперудка. Компактни са и струват от 5 до 15 лв. Най-удобното е, че се отварят с един замах при вадене. Имат обаче няколко големи недостатъка - опасни са и нанасят лоши травми. Почти сигурно е, че ако човек ги използва, ще се озове на подсъдимата скамейка. Остриетата са дълги от 7 до около 20 см. С такъв нож 2 юни 2015 г. бе убит ученикът Георги Игнатов в Борисовата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
22
 
! Отговори
Много преди 8 години
специалисти много нещо.Някакъв отворко се изказва,че за носене на вид нож се получавали 3г.Интересно в кой НК на коя държава го е прочел?Друг пък мисли,че човек нож няма шансове срещу някой умеещ да се бие.Много години съм се занимавал с бойни спортове и заявявам-ОТ НЯКОЙ ВЪОРЪЖЕН С НОЖ,КОЙТО НЕ БЛЪФИРА СЕ БЯГА!Отнемане на нож от такъв става само по американските филми!!!
28
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боксът си е нападателно оръжие! Но всеки пубер го носи, не толкова да се защитава, а за да гъзарее пред приятелите...Друго си е да слезеш от колата пред приятелката и да натупаш двма чичаци, два пъти по едри от теб! Така всяваш респект и у околните! Ако извадиш лютив спрей ще те обявят за жена, не е престижно... Нищо лично, не искам да защитавам ония 2 *** - и те са същите ***, но в онази ситуация не са носили бокс...
27
8
 
7
 
! Отговори
Казаков преди 8 години
Видя се вчера от репортажа на БТВ що за хора са поничките, оня потрошил две коли и съда го оправдава , а полицаите само дето не са му козирували като са отишли на място.
26
13
 
12
 
! Отговори
Батакист преди 8 години
Хайде сега. Шефът на полицията да е чувал че най-добрата защита е нападението? И кое оръжие според него е за самозащита? Може би кръгъл метален капак от тенджера, наподобявящ едно времешните щитове срещу стрели и копия?Аман от кухи полицаи.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напоследък измества паралитичните флакончета...
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 27Само да не го отвориш пред някой с реални умения да се бие, че ще ти направи дупката като макраме.
23
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 8 години
Дране с 60 см. анджар си е майсторска работа, аз си ползвам старата Mora Q511 всичко на всичко 9 см. остриенце.
22
7
 
8
 
! Отговори
BG преди 8 години
Представяте ли си на такъви ... полицаи плащаме заплати и тия искат привилегии за пенсиониране. Заклевам че че пиша истината но съм виждал полицаи които не знаят как за затворят джобно ножче т.е да освободят заключващия механизъм. Те милите виждат оръжие само на картинка
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно ножле като това на снимката Спайдърко харпия е идеално за самозащита имам по големия вариант Цивилиан достатъчно е само да го отвориш и респектира само с вида си.
20
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 8 години
До gunАко искаш мир готви се за война
19
0
 
18
 
! Отговори
gun преди 8 години
голямо разнообразие аз пък в колата имам мачете на Беар голямото 60см. ползвам го за селскостопански цели дерем коча :)))))) нека бъдем малко по смирени насилието ражда насилие
18
3
 
19
 
! Отговори
SS преди 8 години
До BGСредство за самозащита е предмет който да ти помогне да избегнеш пряк контакт с агресор от всякакъв тип.Най елементарното средство за самозащита от физическо насилие за което се сещам е пръчка с подходящи размери.Бокс, нож, отвертка са средства които не могат да послужат на човек който иска да се защитава, по скоро на нападател и то не за сплашване а за нанасяне на поражения.
17
1
 
14
 
! Отговори
BG преди 8 години
До 19 - прав си ! В ръцете на професионалист дори химикалката мое да причини огромни поражения :))) Та дай по същата логика да вземем че да ги забраним, а ?! Между другото освен боксове, по оръжейните магазини се продават метални тактически химикалки предназначени за самоотбрана
16
6
 
20
 
! Отговори
dedo joco преди 8 години
В България форумците знаят всичко, на тях експертно мнение на професионалист не им трябва.
15
8
 
20
 
! Отговори
BG преди 8 години
И последно - ако комисар Маринов имаше и елементарни познания по оръжия и бойни изкуства щеше да знае че времето за изваждане на оръжието е 2 сек ! Ако някой тръгне да си вади бокса или ножа за 10 сек при един реален уличен бой, наистина ще бъде ... мъртъв !
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16, пич, гоуем си експерт:) но аз ще ти кажа, като човек който се занимава с бойни спортове, че бокс в ръцете на професионалист може да причини смърт с всеки удар. а ако се не лъжа, вашият добряк Тодор се занимаваше с таекуондо
13
7
 
18
 
! Отговори
Глупав Ушев преди 8 години
Значи за бокс ти трябват "дестина секунди" а спрея е моментален. Хахаха не-умен ушев платен от някого който продава спрейове.
12
5
 
24
 
! Отговори
BG преди 8 години
Другите "велики" мисли на комисар Маринов е относно ножовете - ако отиде че си купи някой нож "пеперудка" и "поработи" с него ще види че те имат един основен недостатък - много малък че даже незначителен гард (ефес) и страшно не ергономична дръжка ! Да си купиш подобен нож за самоотбрана, при условие че при удар има голям риск да си нарежеш пръстите си е чиста проба простотия. Купувам си голям кухненски нож - и какво като ме спре полицая - ще ме арестува че съм си купил нож за кухнята ?!?
11
24
 
26
 
! Отговори
BG преди 8 години
Комисар Младен Маринов направо да си подава оставката - такива глупости е наговорил че определено човек остава с убеждението че БГ полицаите разбират от всичко друго ама не и от ... оръжие !!!Бокса бил "опасно" оръжие за нападение ! Ами комисар Маринов нека направим опит - да ударим нещо с бокс и едно стандартно паве например, или пък със заточена дълга отверка, или с някой по-голям катинар .... Ако полицаите вместо по цял ден да кибичат вземат че малко се образуват няма да е никак зле
10
3
 
32
 
! Отговори
SS преди 8 години
Прав е човека, бокс не се взема да се защитаваш, а обикновено когато когато генерираш агресия.Аз например под седалката си возя една тесличка, служи ми при кризисни ситуации. Чисти лед, копае дупки и маха сняг, но става и за самозащита. Тесличката обаче няма да я вкараш в училище, но бокса може и после с него да заплашваш някого в тоалетните.