Работодатели, работници... защо се бави ръстът на заплатите у нас?

Коментар на Владимир Каролев и Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR
27 юни 2018 11:30, Анисия Иванова
250

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът явно е потискал предприемчивите и е издигал в култ работническата класа. Сега е обратното, другата крайност. Палачинката се обръща, както се казва.
172
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ръстът на пенсиите се бави, ито - много!
171
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
грубо сплашване на политически опоненти, купени журналисти, управление чрез насилие, цял набор от сервилни инструменти, робски покорни органи за насилие и принуда, чистки, конспирация за заграбване на законодателната изпълнителната и СЪДЕБНАТА независима власт по конституция, злоупотреба с властта, куха но креслива пропаганда, изкарване на показ на изкупителни жертви, които да бъдат публично осмивани, преследвани, очерняни, клеветени, пълен и неогроничен контрол над страната, народа и, изборите,
170
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда."Значи, в западна европа /с малки букви/ при 10 пъти по-големи заплати, работят 10 пъти повече от нас. Отива Стахановеца, и за 40 минути отнася нашата 8-часова смяна. Там хора ли живеят, или извънземни от съзвездието Стрелец.Престанете с омалата, никой не ви вярва вече.
169
3
 
20
 
! Отговори
Производителност? преди 5 години
При ниво на сивата икономика около и над 30% от време оно, как се изчислява производителността на 1 лице? Доста е занижена, но е добър аргумент да не се вдигат и заплатите, и пенсиите, нали?
168
2
 
33
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Каролев ли точно говори за производителност? Нагъл та нагъл - живее от дадени пари, далавери и телевизионни интервюта? Какъв му е стандарта за тази производителност? Защо в нормалните държави разликата между доходите на мениджъри като тези и работниците е 20-25%, а тук в пъти?
167
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ми липсват т.нар. "лидерски качества", за да бъда предприемач и да имам собствен бизнес, какво трябва да направя - да се самоубия ли?
166
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 190Защото у нас капиталисти са хората ,които наложиха и диктатурата на пролетариата...Тц! Те отдавна измряха ... тук-таме все още има останали някои други родени 70-те и това са последните мохикани. Другите са просто ..."партийци" - диви, ненаяли се капиталисти! Но палачинката ще се обърне...
165
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук повечето се самоопределят като подтиснати работници, тормозени от лошите чорбаджии. Надделява мнението как държавата трябва да се намеси, да определи минимална заплата от поне 1000 евро, и някак всички проблеми изведнъж ще изчезнат и всички ще потънем в блажено харчене. Колко била проста работата :))) За това даже и Бай Тошо не се беше сетил :) С това елементарно мислене драги работници не е чудно как цял живот ще си останете на заплата при някой лош чорбаджия.
164
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 179Който може да изгледа филма - Where to invade next на Майкъл Мур и да види как е в другите държави ! Много добър филм препоръчвам горещо !..Уникален филм! Браво! Има какво да учат т.н. бг "работодатели"
163
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко много глупости само!
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото у нас капиталисти са хората ,които наложиха и диктатурата на пролетариата.
161
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може всички да бъдат предприемачи и работодатели. Ясно е, че трябват и работници. В една нормална държава и едните, и другите заслужават да бъдат уважавани.
160
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е още от сега "работодателите" да се позаинтересуват за езикови обучения по български език на персонал от Азия и Африка , или да си изнесат производствата нататък . За консултантски услуги взимам 200 Е /час .
159
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател-КаролевВъпрос Пич така като те гледам си около 80кг. когато си тръгнеш от този свят и си станал 100кг. с колко би увеличил производителността на онези гадинки наречени Бели червеи!
158
9
 
0
 
! Отговори
Яяя преди 5 години
Че колко са милионерите в Бг?
157
0
 
33
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Заплатите ще растат защото хора няма. Работодателите са с килийно образование, но търсят висшисти. Смях в залата!
156
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Каролев не знае какво е да бачкаш по 10-12 ч,за мин.заплата,само лае по телевизиите,добре,че никой не го слуша.Проблема не е в ниската производителност ,а в голямата алчност на работодателите.Щом сме едни от най-бедните в Европа,значи имаме една от най-ниската производителност на труда.Тогава защо имаме толкова много милионери ?И техния брой се увеличава всяка година!Трябва да се увеличава мин.заплата спрямо инфлацията,и да се премахне плоския данък.
155
0
 
16
 
! Отговори
До 178 преди 5 години
В България - да, защото държавата им позволява, но в нормални държави - цифрите са други, валутата също
154
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който може да изгледа филма - Where to invade next на Майкъл Мур и да види как е в другите държави ! Много добър филм препоръчвам горещо !