Около шест часа ще спират реакторите на АЕЦ на 31-ви декември

Ако има промяна в позицията на ЕС за спирането, работата на блоковете може да бъде възстановена за около 2-3 месеца
30 дек 2006 12:31,
Около шест часа ще спират реакторите на АЕЦ на 31-ви декември
Снимка: АЕЦ Козлодуй
Двата 440-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат спрени на 31 декември между 16 и 22 часа от дежурната смяна, съобщи изпълнителният директор на централата Иван Генов.
 
Процедурата по спирането на блоковете е строго регламентирана и се извършва от обучени и лицензирани ядрени оператори, заяви той.
 
По време на нейното изпълнение никой, дори преките началници на операторите, не може да се намесва, уточни Иван Генов.
 
Затова по време на спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" в операторските зали няма да има официални лица, както това се случи през 2001 година - при спирането на 1 и 2 блок, подчерта изпълнителният директор на централата.
 
Самото спиране е технологичен процес на плавно намаляване мощността на реактора на всеки блок, който отнема около 4 часа, информира Иван Генов. През това време диспечерската служба ще има възможност да осигури заместваща мощност, така че да няма срив в електропроизводството, уточни той.
 
Според него, ако има промяна в позицията на Европейския съюз по отношение на спирането на двата 440-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй", тяхната работа може да бъде възстановена за около 2-3 месеца. Времето е необходимо за доставка на временно ядрено гориво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание