Ще приеме ли Гърция гироса за национална валута?

Носят се слухове, че страната може да се откаже от еврото
25 мар 2010 17:23,
48
Ще приеме ли Гърция гироса за национална валута?
Снимка: GettyImages/Guliver PHotos

По улиците на гръцката столица се разпространяват слухове: Гърция може да се откаже от еврото и да въведе нова валута – гръцко евро, нещо между драхма и евро.

Новата валута дори бе кръстена от някои икономисти. Тя получи името гиро, от гръцката дума за питка с месо и сос, подобна на арабския дюнер, съобщава CNN.

Само решението на гръцките проблеми да беше толкова просто и елегантно, като навиването на гирос. Финансова помощ от Европейския съюз или други търговски партньори на Гърция изглежда все по-нереалистична.

Германският канцлер Ангела Меркел отрече възможността темата да бъде обсъдена на предстоящата среща на върха на страните от ЕС.

Международният валутен фонд от друга страна кръжи като лешояд над жертвата си, но е малко вероятно ЕС да позволи неговата помощ, защото това би поставило стигма и върху останалите страни от еврозоната.

Като член на паричния съюз Гърция е „поставена в усмирителната риза на еврото“, пише Дезмънд Лахмън, икономист от American Enterprise Institute.

Опциите на страната да се отърве от външния си дълг са ограничени: фалитът не е политически приемлив, за преструктуриране на дълга не може да се говори, а девалвация на валутата – тактика, която Аржентина използва през 2001, е невъзможна.

За да остане в ЕС, Гърция трябва да приема правилата на съюза както в добри, така и в лоши времена.

Още за кризата в Гърция


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Проблема на гърците започва от края на Втората световна война. Тогава Сталин отстъпва гърция на Чърчил, в следствие на което настъпва един дълъг период на борба между комунисти и демократи, военни режими и т.н. От цялата работа за да се укротят на гърците беше наливано в несвяст! Те от своя страна свикнаха да не работят, а да получават. Така че проблема в Гърция не е чисто гръцки. И запада си има вина за това.
43
1
 
14
 
! Отговори
Киро Софийски преди 14 години
Хубава работа , ама Гръцка! Да си върнат дълговете ,пък да правят каквото искат! На ЕС и без това не и трябват такива мърди! Меркел им го каза ясно. Всички държави имат дългове. Германците също. Но стават рано и работят по много за да си връщат дълговете.Гърците стават късно и работят малко , а искат много. Двадесет години вече от как ЕС ги дундурка. За какво ли?!?!
42
0
 
4
 
! Отговори
wein преди 14 години
Без руснаците Елцин и Горбачов, още щеше да шпакловаш на комсомолския секретар, велики борецо антикомунисте
41
4
 
5
 
! Отговори
peo преди 14 години
34 предлага убедено да напуснем ЕС.Това са въжделенията на всчки комуносоциалисти.Напускаме го.Отиваме в ОНД,наред с братските Казахстан и всичките там -стан,правим партии на регионите,чакаме за визи,младите окончателно се изселват там,където им е мястото и започваме отново бригадирските подвизи-ще обръщаме Струма,Дунав-това вече го правихме.Ако ти се иска това,драги,емигрирай в Русия.Северна Корея,като младите сега в Америка и Европа.Ами тръгвай.....
40
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Гърция си получи това което искаше и за голямо съжаление на много от пишещите тук ще продължи да си купонясва ! А ние тук ще си останеме душевни мизерници !
39
5
 
4
 
! Отговори
Jacques Chirac преди 14 години
Ако се вгледаш малко по-внимателно в плана за помощ на Гърция ще видиш,че общо вчето нищо не получава.Финансова помощ ще се даде само ако всички страни-членки са съгласни,само ако са изчерпани всички други възможности и САМО В УЧАСТИЕТО НА МВФ !!Това е, приятелю - сметката за сувлакито и узото ще трябва да си го плащат елиникосите.А като не могат-ще получат нещо,което ще е малко,с безобразни лихви,унизително и общо взето твърде закъсняло.Прав е един от форумците-да се махаме от ЕС докато е време
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tiq 20 godini perat sirtakita i uzakita,a sega nie 6te im pla6tame masrafa?!
37
4
 
0
 
! Отговори
JJ преди 14 години
KVI SA TIA PENISI!!!
36
2
 
3
 
! Отговори
НЕ на анонимноста преди 14 години
Ами не трябва да си чак дотолкова "анонимен", че да се треснеш в някой трап на пътя за да видиш очевадното!Не трябва да си чак толкова глупав, че да вярваш вече 20години в поредното "оправяне" от тоя или оня "месия"!Не е необходимо да си дотолкова загубен, за да не усетиш надмената подигравка на системно неработещия БГ-чиновник ... и т.н.... и т.н....
35
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Повечето от пишещите които казват еди-кои си били добре , Гърци,Америка,Англия........не са живели дълги години или изобщо неса посещавали тези страни. Ако са ги виждали то е било закратко и са видяли само какво е на повърхността. Глупакът вижда само това което виждат очите му, това което докосват ръцете му.....този тип хора дори неподозират в каква сапунка се въвличат и как когато се усетят че са в сапунката вече е твърде късно и живота им е отминал ...ако изобщо се усетят..
34
11
 
4
 
! Отговори
minava6t преди 14 години
ГЪРЦИТЕ И СЕГА СА ДОБРЕ И ПАК ЩЕ СА ДОБРЕ..АМИ НИЕ НИЕЕЕ...С ТОВА УПРАВЛЯВАЩО НИ ПЛЕМЕ СМЕ ДО КРИВАТА КРУША...
33
7
 
9
 
! Отговори
Авесалом преди 14 години
МВФ ще даде заем на Гърция. Византииците го закъсват много яко. Да се готвят Испания, Италия, Португалия, прибалтииските републики и целият ЕС. Правилният ход за България е да напусне сбирщината ЕС докато все още има шанс за спасяване.
32
0
 
1
 
! Отговори
герасимов преди 14 години
статия без автор е измислица или някаква провокация.....всичко написано в нея е %%%%%%-лъжа,поровете се из нета ,прочетете международните новини и сами,ще се уверите как ви маниполират днес.бг-лека нощ....
31
2
 
5
 
! Отговори
А преди 14 години
Блонди, стара ти е информацията. Я влез и виж какво става. Гърция все пак си получава помоща, а сега да ви видя злобарчета.
30
1
 
6
 
! Отговори
блонди преди 14 години
до баба Хакерка Нали си българска поетеса, бе джанъм?! Какво правиш в Гречко? Пишеш ли, пишеш ли?Не реват византийците ли, не спират! Ама ще се спрат! Да не мислиш, че ние не си купуваме дрешки от Кореком и не ядеме бонбончета тик-так?!
29
1
 
1
 
! Отговори
гадняр преди 14 години
Много добре знаем ,,бабо хакерке,,колко са добри и гръцките мъже ,чак искам да съм жена и да замина там--при този горд народ--
28
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Ами няма да ядеш! Когато в Гърция влезат примерно 100млн. евро, от тях само 10-15 се крадат, а другите отиват за работа в държавата - пътища, инфраструктура, техника. Та хората виждат нещо направено.В България - примера с Масларова и социалния дом в Стара Загора - влезли 19млн, от тях за работа 8-9млн а другите НАД 60% - ОТКРАДНАТИ!!!!!Вижте го и доган паша с неговите милионни "консултантски хонорари" - такъв в Гърция да са го обесили на първия стълб, особено ако е турчин ... и много още!
27
0
 
3
 
! Отговори
кк преди 14 години
незнам за тях но за нащо хленчене си правкаквато и новина да има 90% от хората инстинктивно хленчатособено в този комунистически и пълен с тиинейджъри форум
26
5
 
21
 
! Отговори
bayco преди 14 години
кое им е велико - мързела ли?? или необяснимо голямата гордост?? "..гърците били склонни да се лишат от 14-тата си заплата..." ееее, аре нема нужда да ги хвалите толкова тия мързеливи и лукави хора. И аз искам да вземам 14 заплати на година ама няма. Ям си боба и чакам търпеливо времето, когато ще има и пържола...
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бе не знам дали си права, щото от един месец не спират да хленчат.