Държавният дял в Е.ОН България отива на борсата

Според Трайчо Трайков това ще привлече голям инвеститорски интерес
11 май 2010 10:50,
98
Държавният дял в Е.ОН България отива на борсата
Снимка: БГНЕС

Започва процедурата за приватизацията на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество Е.ОН, заяви енергийният министър Трайчо Трайков.

Държавният дял в групата, която има две поддружества у нас, е 33%.

Ще се започне с избор на инвестиционен посредник, който ще помага на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, така че се предвижда листването на практика да се извърши след три до пет месеца.

По думите на Трайков листването ще привлече значителен инвеститорски интерес. Министърът не назова очакваната сума от продажбата, а единствено уточни:

"Само от едното от дружествата очакваме сумата да бъде колкото от продажбата на Булгартабак".

Трайков допълни, че Е.ОН България е в добро състояние и печалбата на компанията за миналата година е около 55 млн. лв.

"В зависимост от обстановката и резултатите от листването ще видим как ще се процедира с държавния дял в другите ЕРП-та“, посочи още той.

Какво още каза Трайков
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
9
 
! Отговори
Не щем ток преди 13 години
Евалата Трайчо, евалата Трайков! За какво ни е да имаме ток, за какво ни е да имаме държава? ПРОДАВАЙ! ПРИВАТИЗИРАЙ! ЗАКРИВАЙ! ГРАБИ! То и без това ти Трайчо само това можеш!
69
0
 
5
 
! Отговори
не не преди 13 години
ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ НАУЧИ ДА ПЕЧЕЛИ ?ЗАЩО ЩЕ ПРОДВА И ЕДНО ДРУЖЕСТВО ДА НЕ И ОСТАНЕ?И ЩОМ Е НА ПЕЧЕЛБА КАЖЕТЕ КАКВА Е ЦЕЛТА НА ТАЗИ БЕЗСМИСЛЕНА СДЕЛКА
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напротив. Държавата продава, за да няма никакъв контрол и за краткосрочна (много краткосрочна) полза. ЕРП-тата при монополно положение е по-добре да са държавни. По-лошо от държавния монопол е само частния монопол.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аве тука големи разбирачи сте се събрали.държавата няма контрол върху тези дружества, заради малкия процент, затова продава. защо да държиш губеща позиция, като можеш да спечелиш пари за нея ?продаването е добра идея.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предшествениците на Бойко може да са всякакви, но това дори нямаше да го предложат (дори и заради собствените интереси). Станишев и сие не посмяха да продадат и малкото останали дялове. А Симеон-чо е за разстрел,защото не е все едно да имаш 33% и 34% от дяловете. 33% означават безгласна буква, но все пак като съдружник има право на пълна информираност за случващото се в ЕРП-то.Продажбата и на тези 33% означава възможна намеса само и единствено по силов начин (МВР и прокуратура).
65
0
 
3
 
! Отговори
wew преди 13 години
Е добре де каква е разликата между Бойко и предшествениците му? Не се сещам! Анонимния да ме "светне" по въпроса,ако и той разбира за какво става въпрос
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Продажбата на тези дялове означава ликвидиране на Държавата окончателно и узаконяване на грабежа от страна на ЕРП-тата.Губи се единствения инструмент за нормален контрол на дейността - достъпът до вътрешна за ЕРП-тата информация. Все си мислех, че тоя има поне малко мозък... Явно съм се излъгал и ББ се е оградил с некадърници като него самия... Или не са просто некадърници, а изедници. Тия ще турят дори Станишев в малкия си джоб...
63
4
 
1
 
! Отговори
AZ преди 13 години
podkrepqm napulno bate boiko :) s tazi politika nikoga nqma da stignem gurcite v kriza :) ama vie kakvo razbirate ikonomiste :D :D :D
62
0
 
3
 
! Отговори
еижгщижгщ преди 13 години
Майтап майтап ама чиста истина На ви демокрация и свобода на словото
61
0
 
7
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
Ето това ни е проблема спориме за спорта, кой кого ще затапи , а в това време ни затапват изозад с яки тапи. На всички ни е ясно кой и защо продава, кой и какво рестутуира, кой и какво заменя и нищо... Ядем се един други и гледаме да искараме "нашите" по малко крадливи. Няма такова нещо. Наши там на жълтите павета НЯМА! В момента в който ги изберем те са от другата страна и трябва да изискваме от тях. Става обратното-храниме ги за да издевателстват с бездарността и корумпираността си над нас.
60
2
 
8
 
! Отговори
ууу преди 13 години
Тази, новата глутница е по-гладна и по-свирепа. Крийте овцете по кошарите и говедата по оборите, че ще идат зян.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скъпо е защото има 2 причини.Едната е ядреното лоби на едни дедковци дето още цицат от ,,атома,,.Неслучайно скачат на всяка държава решила да се занимава с това и я обявяват за терористична заплаха.А другата е ,че технологията е нова .И джи ес ема беше скъп едно време 3000 марки струваше 1 бенефон-делта и имаше покритие само на,, Витошка,,.Но това е бъдещето убеден съм.Друг е въпроса, че същите държат и това производство умишлено по скъпо.Пак се опитват да направят монопол , но дали ????
58
0
 
5
 
! Отговори
фен преди 13 години
Бойко искаше да влезе в историята като най-успешния премиер в България. Е, новината днес е, че това няма да стане. Да продължава да продава пича, сега му се е паднало... Един живот живее. К'ва история, к'ви пет лева?!
57
0
 
4
 
! Отговори
хихихи преди 13 години
И нека следенето в интернет започне! Нито лоша дума срещу Бойко и Цветелинка
56
0
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
От наша, българска, гледна точка са приватизирани, иначе за всичко друго си прав и затова съм против раздържавяването на поне малкото останали стратегически обекти. А спорим за спорта;))))
55
0
 
10
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
Спорите без да се замисляте. ЕРЛетата не са приватизирани. И ЧЕС, и Е, ОН са държавни дружества, но на умни държави. Който продава телекомуникации/Глобъл също е държавна/ и предприятия от енергетиката е крадец. Ако някой ми обясни от какъв зор дадохме без лев лиценза на Чорни, Защо продадохме ЕРПетата, БТК и ако това обяснение има полезен за държавата икономически смисъл краката ще му измия. Водата, *** също...
54
0
 
4
 
! Отговори
пате преди 13 години
може и да си прав. Като реално прилагане може да се въведе. Даже има планове за цялостно изграждане на такива мощности, в Сахара. Но е скъпо, а за да се изплати, кой знае какви цени ще наложат? въпрос на калкулация и контрол. Като нищо да не правиш и да се грееш на слънце е безплатно, но като да го прекараш по енергопреносители в определено напрежение и ампераж си е скъпо. Фотогалваничните продукти не са евтини,в се още, а и кабели и другите - елементи, ретранслатори. Абе да си блъскат ама!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се заблуждавай!Това че ти промиват мозъка с изчисления базирани на технологиите от миналия век незначи че са прави.Само 15 % ако се усвои от слънчевата енергия по цялото земно кълбо е достатъчна за нуждите на целия свят.Но тогава няма да има монопол.представи си заводи с автономно електрозахранване.Икономиката в сегашния и вид няма да я има.А страха че ще им бъде нарушено статутковото плаши политиците.Независимия трудно се командва!Би се променило всичко дори парите биха изчезнали.
52
0
 
7
 
! Отговори
кудош преди 13 години
Бойко иска да надмине Кобурга по мащабност на далаверите,но оня плешив *** няма надминаване. Врътката на външния дълг и продажбата на БТК са недостижими "върхове" на узаконената кражба. Тези днешните каквото е останало ще продадат и ще абдикират от властта. Това са реалностите!!! Който до сега се е заблуждавал в добрите намерения на този кабинет, да ходи да направи главата в най-близката кръчма и да псува на воля, защото българите правим революции само по този начин.
51
1
 
5
 
! Отговори
Браво преди 13 години
А какво искаш аз да направя? Нали знаеш, че желанието на масата, определя и политиката като държава? Щом масата иска да продава, какво да кажа? Просто ме е яд, че ми пука за масата, а на масата не и пука нито за мен, нито за самите тях. Това ме вбесява - моята глупост. Защото тези продажби, ще лишат българите от контрол върху собственната им земя, активи, енергийни ресурси. Ами като са глупави да страдат! Лошото е, че страдат невинни, аз и такива, които не виждат последиците. Управата мисли.