Недопустимо е така да се харчи резервът, обявиха експерти

Мнение на Института за пазарна икономика за финансовата политика на правителството
30 май 2010 15:35,
126
Недопустимо е така да се харчи резервът, обявиха експерти
Снимка: БГНЕС

Покриването на оператинви разходи с пари от фискалния резерв е недопустимо, смятат експертите от Института за пазарна икономика.

Харченето на резерва по този начин показва неспособността на правителството да направи балансиран бюджет и е лош знак за външните инвеститори, заяви Светла Костадинова от института.

Освен това данните за изпълнението на бюджета за първото тримесечие показват, че приходите са с 19% по-малко на годишна база, а разходите за същия период растат със 17 на сто.

Това показва, че ръстът на разходите не се дължи главно на сключените от предишното правителство договори с фирми, а в голяма степен на решения на сегашното правителство, обасниха икономистите от института.
 

Още от анализа на Института за пазарна икономика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Interesno mi e dali durjavata pla6ta subsidii za izdrujka na toq institut.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубавото е ,че още един път като изтегли и вече ще трябва да съкратят и от тези служители чиито дял е огромен в разходната част на бюджета и които сега се радват на високи заплати и ранно пенсиониране наи после и те да понесат своята част от реформата..
20
3
 
14
 
! Отговори
w преди 13 години
Че некадърни,некадърни са;че са некомпетентни - такива са,но какво им пречи да вземат акъл от разумните предложения и на Костов, и на М.Димитров,та дори и на Малката секира....Срамно няма!!! Щом си сгомнил нещата до тук, нямаш право на самодейна инициатива!!!! Това е държавен бюджет,а не фолклорен ансамбъл!!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Nqkoi tuk znae li kakuv e texniq web site.
18
7
 
10
 
! Отговори
любопитен преди 13 години
След като правителството на Тиквата опоска над 3 млрд. от финансовия резерв на държавата дали Цветелина вече е успяла да докара състоянието си от 1 на два милиарда?
17
0
 
16
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Всъщност за инфо на гербавите ИПИ е институт свързан със СДС и ДСБ, а не с комунистите. А и за неикономист (ако не е бавноразвиващ се) е ясно какво ще стане при 20% намаление на приходите и 20% увеличение на разходите. А пък съвсем друг е въпроса, че тези разходи вече са направени, а фискалния резерв е олекнал с тези пари още март месец. Тази актуализация е само за озаконяване постфактум на профуканите пари.
16
3
 
16
 
! Отговори
Костов преди 13 години
Чисто и просто свръх величието Дянков е гилотина-джията на България!
15
3
 
4
 
! Отговори
H преди 13 години
Po dobre takiva otkolko starite mocuni na koito vse nekoi im e vinoven!20 godini vse edni artisti,Parlamenta ni zaprili4a na seriala Darzost i Krasota.shete igrayat i kradat do kato umrat.Ama gospod ne iska da gi prebere negodnicite.W-ti li si na smyana ot Pozitano ?
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Do ZikoMnogo to4no kaza.S edno dopulnenie.Mogat da otidat v Rusia ili o6te po-dobre Severna Korea s ednoposo4ni bileti pri ideologi4eskite si drugari da razviqt o6te pove4e razvitiq sozializam tam.
13
3
 
4
 
! Отговори
w преди 13 години
ха ха ха ха... Кико, първо изтрезней,тогава сядай пред монитора!
12
8
 
5
 
! Отговори
w преди 13 години
При Огнян Дойнов отивай ти,нали знаеш къде е....
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
3в София вече 9години е само ГЕРБ кой им пречи?
10
5
 
23
 
! Отговори
w преди 13 години
Българското правителство е на път официално да изостави разума във фискалната си политика. Държавата харчи повече, отколкото може да си позволи и се налага ревизия на бюджета. Промените в Бюджет 2010 узаконяват огромния бюджетен дефицит, който вече така или иначе се трупа.Ревизията на Бюджет 2010 ясно показва къде се крие проблемът промените залагат 1,4 млрд. лв. по-малко приходи и 1,4 млрд. лв. повече разходи спрямо 2009 г. Погледнато така, за някакво свиване или затягане на колана в публичния сектор е трудно да се говори. Да, предвидени са някои съкращения, но наред с тях за предвидени и нови разходи, който отново накланят везните в грешната посока. Истината е, че бюджетният дефицит не е неизбежен, а е решение и избор на политика от страна на управляващите.Тази политика ни води по опасен път. Това е пътят на дефицита, който трудно може да бъде овладян и най-често води нови дефицити след себе си (става хроничен).Нещо повече, високите харчове притъпяват стимулите за реформи и те се бавят. Това е път, по който по-добре въобще да не тръгваме, тъй като той не води до растеж, а до срив в доверието, удължаване на кризата и дългосрочни структурни проблеми.Това не е единственият възможен път. Пътят на растежа е все още пред нас и няма пречка да поемем по него. Това е пътят на разумната бюджетна политика и реформи. Балансираният бюджет е възможен, той води със себе си оптимизъм, инвестиции, добри перспективи и бързо възстановяване от кризата. Това е и пътят към еврото.Разумната бюджетна политика изисква съкращаване на държавните разходи. Това включва както преосмисляне принципно на публичните функции и дейности, така и мерки за съкращаване на разходи веднага. Ефективни съкращения във всяко едно министерство и намаляване на трансферите за общини, съдебна власт, висши училища, БАН, БНТ и БНР, както и отлагането на големи държавни харчове могат да обуздаят появата на голям дефицит и да провокират реформи.Прочетете повече на: ime.bg/bg/articles/preskonferenciyata-na-ipi-po-povod-aktualizaciyata-na-dyrjavniya-byudjet/#ixzz0pPu5U8oD
9
21
 
9
 
! Отговори
Зико преди 13 години
Виж, от една година група от няколко червени се *** да плюят по ГЕРБ, ама вече много мирише! Хората не пасат трева! Като не ти харесва, отивай в Австрия при Огнян Дойнов!
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Stoim dobre v evropa G-n Dyankov.V Balgariya pensiite i zaplatite sa visoki G-n Borisov.....
7
13
 
4
 
! Отговори
Голям фискален х.. преди 13 години
По-добре да се тегли кредит!
6
3
 
30
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Костов, който продаваше предприятията по 2 за лев, и въобще не се интересуваше след това какво става с тях, дали работят или машините ги изнасятг на скраб навън, който ликвидира земеделието и страната буреняса , който от асистент по политикономия и научен комунизъм, със съпруга партиен секретар , се събуди тъмносин министър -председател, да е натрупал резерва?За фондацията на жена му по време на Югоембаргото ли става дума, за банката на дъщеря му или за нещо друго?
5
10
 
6
 
! Отговори
strato преди 13 години
за какво е този резерв.моля отговорете ми
4
8
 
35
 
! Отговори
w преди 13 години
Да ни управляват пожарникари и уволнени чиновници от Световната банка също е недопустимо,ама ето на управляват ни...Или поне се мъчат....Проектът ГЕРБ е пред срив,но лошото е,че този срив ще засегне цяла България...
3
7
 
31
 
! Отговори
k преди 13 години
Който разбира от икономика знае,че да се вади сега от фискалния не е просто лошо, а и безотговорно. Но на Хер Флик не му пука тъй като той е тук за малко, Бойко си няма и хабер от финанси, а после ние ще се оправяме!