Недопустимо е така да се харчи резервът, обявиха експерти

Мнение на Института за пазарна икономика за финансовата политика на правителството
30 май 2010 15:35,
126
Недопустимо е така да се харчи резервът, обявиха експерти
Снимка: БГНЕС

Покриването на оператинви разходи с пари от фискалния резерв е недопустимо, смятат експертите от Института за пазарна икономика.

Харченето на резерва по този начин показва неспособността на правителството да направи балансиран бюджет и е лош знак за външните инвеститори, заяви Светла Костадинова от института.

Освен това данните за изпълнението на бюджета за първото тримесечие показват, че приходите са с 19% по-малко на годишна база, а разходите за същия период растат със 17 на сто.

Това показва, че ръстът на разходите не се дължи главно на сключените от предишното правителство договори с фирми, а в голяма степен на решения на сегашното правителство, обасниха икономистите от института.
 

Още от анализа на Института за пазарна икономика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
През последните 8 години (2001-2009) държавата живна.Преди и след този период .........МРАК.Няма да излагам аргументи.Просто няма смисъл.Много малко грамотни българи има.Жалко.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЕ си мислят ,че могат да вдигат данъците до безкраиност -- точно това ще ги провали .А само да се наведът един път на МВФ-то те онези ще им обяснят ..
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички са така разберете го.Необходимото зло е да се влиза на дефицит доброволно.После големите гласуват помощи и се ,,оправяме,,Няма независими държави.Сърбите нали опитаха?Неискаха нищо нито в нато нито в евросъюза.Е получиха си го и почнаха да искат.Правиме ли се на отличници ще ни дръпнат ушите няма как...
39
3
 
8
 
! Отговори
лъчо преди 13 години
ПЪРВО СЕ НАУЧАВАШ ДА ПЕЧЕЛИШ ПАРИ И ПОСЛЕ ДА ХАРЧИШ,при тия е обратно щото са некъдърни да съберат приходи ,смотана управия
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даде само ,че ние не пипаме резерва щото сме си счупили крака а за да нахраним бюджетните
37
8
 
5
 
! Отговори
Iron man преди 13 години
вие какво искате.нали за това е резерва.пипа се при кризи или други финансови сривове.то е като при отделния човек-заделя за море,но чупи крак и дава парите за лечение.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дефицитът трябваше да бъде спрян навреме със съкращения , те пробваха да увеличат приходите - но направиха грешка и сега ще гледаме как кораба потъва и ще обвиняваме комунистите ,ама те комунисти ,комунисти ,ама имат и икономисти така ,че ГЕРБ си се самоудави ..
35
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 13 години
Хора какво става в нашата скапана държава? Та тя дали на практика не е фалирала, а всъщност продължават да ни заблуждават, че ще се оправим. Защо ни докараха до там,че на моменти да си мислим за старата система като по добра.Явно сме загубено и продажно племе което не си знае интереса. ЖАЛКООООООООО
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов казваше че и тока ще е 3,3 цента ако помниш?А колко е сега а?Каза и друго ако някой е рекетиран да му се оплаче.Да знаеш някой да се е оплакал?
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алоу Костов просто слушкаше какво казват от Европа.Не ми го прави на големия политик само!Нищо което не е казано от Европа не е направил освен за себеси
32
1
 
15
 
! Отговори
Калин преди 13 години
недопустимо е да се харчи за социални плащания и подържането на една прогнила система, ГЕРБ ОБЩ ОБХОДЕН КАНАЛ НА ***!Кой е приел тези комунистически *** в европейската народна партия?
31
16
 
5
 
! Отговори
3 преди 13 години
Не се проваля умишлено, просто нещата са толкова зле, че и Господ неможе да оправи сътвореното през последните 20 години.....
30
0
 
7
 
! Отговори
до дедо Гроздан преди 13 години
Дедо ти насеи я че доидем да ти го изкупим со момчеата та --кат няма държава акъл да сея не ми даваи щото кяр ще ми е само ангарията .Цялата маала в село седи и чака някои балък да насее.Тука звената на веригата са разпокъсани държавата трябва да въстанови нормалната схема и тогава ще започнат хората да се пробват за туи онуи.
29
3
 
25
 
! Отговори
3646y преди 13 години
Започвам да си мисля,че Дянков умишлено се проваля....Чак пък толкова да не си в час....Да де,на него какво му пука? Какво губи...уважение ли? Хората го намразиха още с вдигането на акциза на цигарите....
28
1
 
21
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Дедо Гроздане, ти си абсолютно прав, но тук се разсъждава по друг начин:Имаш 100 лева, отиваш в банката, обменяш ги, отиваш в Турция, Македония, Гърция или където и да е, купуваш каквото ти трябва, после идваш тук и го препродаваш за 300-500 лева, защото тъпите наши съграждани си унищожиха и градинката, и работилничката и свинарника, и сега щат не щат ще купуват, та ще им пукат ушите.Ако нямаш пари-взимаш на заем и повтаряш схемата.Така сега функционира БГ икономиката, нека ме опровергае някой?
27
2
 
11
 
! Отговори
до 30 преди 13 години
Значи до края на годината още една актуализация-- идеално
26
1
 
9
 
! Отговори
штттт преди 13 години
НАПРАВИ справка за годините на зам.министрите на финансите и техния "Опит" и тогава коментирай, защото тяхната възраст не е по-голяма от тази на тези икономисти, с разликата, че в института за пазарна икономика има и ерудирани доооста по-опитни и разбиращи финансисти! И когато експертите говорят, тези които не разбират слушат!
25
3
 
20
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Да имаш 80% от поддръжката на населението, да правиш 2 милионни митинги, само от една твоя дума да зависи дали да се срине парламента до основи и на негово място за една нощ да се направи градска тоалетна или не, да имаш и парламентарна и президентска власт и да ги загубиш катастрофално за една нощ, като и до ден днешен не можеш да се съвземеш, достатъчно добре говори за това какво представлява като икономист другаря/господин Иван Костов.
24
2
 
10
 
! Отговори
дедо Гроздан преди 13 години
трябва пройзводство само с икономисване не става ---АКО ИМАТЕ 100лв колкото и да ги икономисвате СВЪРШВАТ но ако купите 10гр. мария -изтръскате семенцата в двора и като ожънете ще понаимвате повече от 100лв нали!?
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То и Костов вче няма какво да каже освен здраво съкращение-- защото приходи скоро няма да има .а и наи вероятно главоломно ще намалеят -- беше ясно че Боико пази самураиската каста само ,че никои не си оставя магарето( народа) в калта защото с него си вади хляба ,а па народа е затънал вече от всякъде аз нямам познат без един два заема които се чуди как да изплаща -благодарение на цялата иконом. сит.в Бг