Гърците панически си теглят парите от банките

Само за ден от банковата система са се "изпарили" ?700 млн.
Обновена: 17 май 2012 09:41 | 16 май 2012 15:52, Миглена Иванова
139
Гърците панически си теглят парите от банките
Гръцките банки стават все по-зависими от ЕЦБ. Снимка: Reuters

Гръцките вложители са изтеглили 700 млн. евро от банките в страната само в понеделник заради страховете от нарастващия политически хаос и спекулациите, че страната ще напусне еврозоната, пише The Wall Street Journal.

Заради масовото изтегляне на депозитите на бизнеса и физическите лица гръцките банки стават все по-зависими от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва изданието. Това излага институцията на опасност от огромни загуби, ако Гърция наистина напусне еврозоната.

Само през януари гръцките банки са заели 73 млрд. евро от централната банка на еврозоната, както и допълнителни 54 млрд. евро от схемата за спешна ликвидност.

Схемата за извънредно кредитиране на ЕЦБ обаче не е дългосрочен източник на ликвидност. Националните централни банки всеки месец трябва да получат одобрение, преди да позволят достъп на финансовите институции от конкретна държава до средствата от инструмента за спешна ликвидност.

Ако след новите избори в Гърция бъде избрано правителство, което се откаже от мерките за икономии и договорките, постигнати с международните кредитори на страната, достъпът на гръцките банки до финансиране от ЕЦБ също ще бъде отрязан.

В други затруднени държави от еврозоната банките нямат такива проблеми, отбелязва изданието. 

В Португалия например, за която също се спекулира, че може да излезе от валутната общност, банките успяха да увеличат депозитната си база. Управителят на централната банка в Лисабон наскоро съобщи, че депозитите на домакинствата са се увеличили с 11,6 млрд. евро през миналата година и продължават да растат и през тази година.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
0
 
! Отговори
high преди 11 години
Никой не си тегли парите панически- спрете с тези опасни заглавия
111
1
 
0
 
! Отговори
ДЯНКОВ преди 11 години
2012 година !!!!!!!!!!!!!!ПИЛЕТА БИЯТ ПРАСЕТА!!! , БРАТ!!!!
110
1
 
2
 
! Отговори
do dragan преди 11 години
Dragane begai za Bulgarski Pasport i mani ti fantaziite...
109
3
 
6
 
! Отговори
симпатяга преди 11 години
Долу има какви ли не безсмислени коментари. Статията е подвеждаща. Трябва повече да се чете и мисли, а не само да се гледа текст. 700 млн.евро за гръцката банкова система са даже малко, това е едно нищо и предполагам е нормалното теглене на ден. Примерно 1 млн гърци са изтеглили по 700 евро-това си е един обикновен работен ден. Общо активите на гр.банки са поне 700 млрд. Все едно някой да каже - ми в България днес се изтеглиха 100 млн.лева, това е нормално.
108
0
 
6
 
! Отговори
кога паунда беше 3лв преди 11 години
Какви долари , задават се избори в САЩ и ще се пуска печатницата предизборно ?!
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
преди петрола беше 147 долара за барел - бензина към 1,80сега петрола е 97 долара за барел - безина 2.58 -------------------- Когато петрола беше 147, бензина беше 2,70
106
0
 
4
 
! Отговори
до драган преди 11 години
Я, се разкарай с диалекта си и щльокавицата. Тук се обсъждат европейски дела, а не мангало-фирмоски...Марш при албанците и си правете съюзи с тях, тук не се желани и само цапате форумите.
105
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега е модерно Гърция да е виновна за всичко и медиите вменяват вина на един народ, който не иска да бъде ограбен, както нас ни грабиха 20г. От 1 година ни се насаждат лъжи как гърците са мързеливи, не са достойни за ЕС, как не работи държ. им администрация, как не могат сами да се управялват, само и само да приемат загробващия заем,да се приватизират печеливши държавни сектори. Този филм го гледаме у нас 20 г, но гърците не са народ от овце.Не са откраднали повече от нас,но са дали повече на ЕС
104
13
 
0
 
! Отговори
dragan преди 11 години
Istorijata se povtoruva vo koj sojuz ili pakt Bugarija da vleze za izvesen period toj sojuz se raspaga.Da bidam iskren so samoto toa sto vo EU clenuvat drzavi kako BUGARIJA i Grcija nikogas ne sum ni mislil deka ovaa unija ce se raspadne,no moze e i abozja pravda za seto zlo zto ni go napravivte na nas makedoncite
103
5
 
9
 
! Отговори
Марзя Циагни преди 11 години
На доста хора в пограничните райони ни е малко по-добре от 2007-*** насам защото гърците идват да пазаруват при нас, а и в някаква степен мигрантните работници изнасят капитал от там и харчат при нас. Да обеднеят гърците какво ви кара да си мислите, че България ще е на кяр? Изведнъж от самосебе си ще дойдат някакви инвестиции ли, ще си върнем Дедеагач ли? Потърсете Ease of doing business index, ами от планираните в бюджета субсидии колко точно се усвояват, търсете реалните проблеми и решения.
102
0
 
20
 
! Отговори
Верно е преди 11 години
Верно е че няма смисъл Европа да ни помага понеже горе са се настанили около 40 - 50 семейства на еврео-комунисти които лапат всичко и имат цялата власт , също и съдебната система.В такава атмосфера не виждам кога ще се оправиме , бандит никога няма да вкара в затвора друг бандит освен ако не му настъпи на интересите.Какво да правиме като сме се родили тука , лоша карма предполагам....
101
3
 
17
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Как така само за няколко дена изтеглят 1 млрд. евро? --1 млрд. евро за една държава не са много пари. Ако само 2 млн. гърци изтеглят по 500 евро /скромна сума/ - ето ти един млрд.Проблем са другите - 21 % са без работа. Има план за още уволнения и закриване на държавни фирми.
100
4
 
8
 
! Отговори
БНБ преди 11 години
Кви Долари и Евро, бре, обръщайте в Левове и Швейцарски франкове. Бъдете патриоти дами и господа, другари и другарки.Ей го на, гърците по границате с БГ обръщат част от парите си в Левове и ходят на курсове по българск език.
99
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че нали са в криза и бедни?Как така само за няколко дена изтеглят 1 млрд. евро?
98
0
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Късно е чадо, вече само драхми.
97
1
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Късно е вече, ще те обезщетят с няколко килограма сушени драхми.
96
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво да ви кажа бандитлъка на белите якички е голям преди петрола беше 147 долара за барел - бензина към 1,80 сега петрола е 97 долара за барел - безина 2.58 като не е възможно да се превземат държави териториално се превземат икономически желая ви приятно лято и море разбира се
95
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хиперинфлация в Гърция ще изгони ***, албанците и азиатските емигранти от Гърция и те ще тръгнат към България, което означава фалит на здравеопазването и социалната система в България.
94
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те левовете са вързани към дойч марката така или иначе . Долари много канадски , новозеландски , австралийски и прочие .
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 114 А левовете в какво да ги обръщаме и сигурен ли си че еврото трябва да се обръща в долари ? тои и долара не е много цъфнал да не стане като златото - преди 6 месеца всички говореха да се купува злато сега толкова му падна цената , че тези които купиха се чудят какво да го правят и гризнаха дръвцето така че препоръките трябва да се дават мнооого внимателно