Гърците панически си теглят парите от банките

Само за ден от банковата система са се "изпарили" ?700 млн.
Обновена: 17 май 2012 09:41 | 16 май 2012 15:52, Миглена Иванова
139
Гърците панически си теглят парите от банките
Гръцките банки стават все по-зависими от ЕЦБ. Снимка: Reuters

Гръцките вложители са изтеглили 700 млн. евро от банките в страната само в понеделник заради страховете от нарастващия политически хаос и спекулациите, че страната ще напусне еврозоната, пише The Wall Street Journal.

Заради масовото изтегляне на депозитите на бизнеса и физическите лица гръцките банки стават все по-зависими от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва изданието. Това излага институцията на опасност от огромни загуби, ако Гърция наистина напусне еврозоната.

Само през януари гръцките банки са заели 73 млрд. евро от централната банка на еврозоната, както и допълнителни 54 млрд. евро от схемата за спешна ликвидност.

Схемата за извънредно кредитиране на ЕЦБ обаче не е дългосрочен източник на ликвидност. Националните централни банки всеки месец трябва да получат одобрение, преди да позволят достъп на финансовите институции от конкретна държава до средствата от инструмента за спешна ликвидност.

Ако след новите избори в Гърция бъде избрано правителство, което се откаже от мерките за икономии и договорките, постигнати с международните кредитори на страната, достъпът на гръцките банки до финансиране от ЕЦБ също ще бъде отрязан.

В други затруднени държави от еврозоната банките нямат такива проблеми, отбелязва изданието. 

В Португалия например, за която също се спекулира, че може да излезе от валутната общност, банките успяха да увеличат депозитната си база. Управителят на централната банка в Лисабон наскоро съобщи, че депозитите на домакинствата са се увеличили с 11,6 млрд. евро през миналата година и продължават да растат и през тази година.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
8
 
! Отговори
коментар преди 12 години
От коментарите виждам, че най-бедните сте най-големите спецове по финанси и сте най-загрижени за българската и гръцката финансова система. Коментари по тази тема могат да пускат само хора, които имат лични активи поне от 1 млн. лева.
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
едни гърци - семеиство миналата седмица си купиха апартамент във Варна мъжа говори развален български и го питам защо не си вземат в София все пак а тои ми отговаря че са свикнали да са близо до море Имал е някакъв бизнес - не разбрах точно какъв и не ми беше удобно да питам ...но напрежението в Гърция го накарало да се махне Логиката им е като че ли целия свят с нещо име длъжен - поне така се държат ...доста самочувствие ...дано тук им хареса и да им тръгне живота пак
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците като искат да живеят добре, да строят магистрали!
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А къде е България в целия този ЕвроБатак?
68
0
 
2
 
! Отговори
До 84 преди 12 години
Напълно си прав.Който се е сетил за злато и франкове не е збъркал.Те по-умните хора още 2008г. си обърнаха парите в кюлчета.
67
0
 
3
 
! Отговори
VDCH до 84 преди 12 години
Прав си разбира се за еврото, но ситуацията със златото в световен мащаб е много интересна. Влез в en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve и ще видиш че държавите с най-голям % резерви в злато са най-фалиралите Гърция и Португалия. Според мен рано или късно ще им ти вземат.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вероятно Гърция вече се е подготвила и тайно е напечатала 200-300 милиарда драхми. В момента в който ЕЦБ и МВФ спрат кранчето на финансиране, гръцките държавни служители и гръцките пенсионери ще получат новичките драхми по курс 1:1 с еврото. Само след няколко дни драхмата ще се обецени с 50%, след което ще започне неконтролирана хиперинфлация. В крайна сметка ще стане това което трябва да стане, гърците ще изгладуват тези 500 милиарда които ги изпапаха преди да ги заработят. Ето защо в момента всеки по разумен грък тегли еврата от банката и ще си ги пазят за идващите гладни години, въпреки че и тази стратегия не е много печаливша защото положението на еврото става все по печално. По добрия вариант би бил злато или швейцарски франкове.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
35 милиарда лева са влоговете на българите в банките, докато БНБ разполага само с 20 милиарда лева активи и няма как БНБ да гарантира всички влогове освен да махне валутния борд и да девалвира лева.
64
2
 
2
 
! Отговори
До 74 преди 12 години
Увеличиха гаранцията на 100000Е даже.Над тази сума сам договаряш лихвения % с банкера.Който има такива депозити едва ли са му последните пари.
63
3
 
11
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Комплексари, банките в БГ имат излишък от пари и се чудят на кого да дадат заеми. Няма никакъв отлив от финанси - напротив, всеки месец стотици нови милиони лева се наливат в банковата система на България.
62
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Банковите системи все повече заприличват на гигантски финансови пирамиди и алчни фараони.
61
5
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Влоговете до 100хил лв са гарантирани от БНБ. За целта всяка банка подържа т.нар "гаранционен фонд" в централната банка на съответната държава.Дори и да фалира дадена гръцка банка,БНБ ще върне парите на вложителите (депозити до 100000лв).
60
2
 
4
 
! Отговори
пак от 53 преди 12 години
Както вече казах, разбирам ви отлично. Теб, както и онзи със съседните магазини, които се радват, когато съседа е зле. Живейте си както ви харесва.
59
11
 
8
 
! Отговори
държавата гарантира преди 12 години
Абе, какви пари имате вие та паникьосвате другите да си теглят парите от гръцките банки в България. Какво имате?! По 100 спестени лева или по 2000 лв. заеми? Да сте чували, че държавата гарантира до 100.000 лв. влогове? Такива пари не сте и сънували. Бягайте да копате доматите и не се занимавайте с неща, които са над вашия интелектуален капацитет.
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз обикновенни българи с депозити в банки не познавам,само със заеми.Така,че споко...тя нашата е ясна.
57
5
 
22
 
! Отговори
Запрян преди 12 години
И да им фалират банки, и от еврозоната да излязат - ще ви кажа нещо - за радост или не, пак ще се по-добре от нас. И майките ни ще мият пипирудите на тяхните баби. Ако искате вярвайте. Това е положението.
56
2
 
16
 
! Отговори
Бо преди 12 години
Когато те ни се смеят е с право, а когато ние им се смеем сме гадни и злобни ???Омръзна ми от разни слабоумни безхарактерни ***, които мразят държавата си
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фалити на гръцките банки в Гърция водят до автоматични фалити и на гръцките банки в България и Румъния, защото досега гръцките банки в България и Румъния набираха влогове от българи и гърци и ги превеждаха на гръцките банки в Гърция, за да ги спасят от фалит и ликвидация от изтеглените влогове на гърците.
54
4
 
4
 
! Отговори
до Черния Петър преди 12 години
Всъщност валутния борд го въведе.....Софиянски.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея въпрса е как точно ще затънат повличаики еврото или сами.Следващия е ЕС ли само или и останалия свят.