Гърците панически си теглят парите от банките

Само за ден от банковата система са се "изпарили" ?700 млн.
Обновена: 17 май 2012 09:41 | 16 май 2012 15:52, Миглена Иванова
139
Гърците панически си теглят парите от банките
Гръцките банки стават все по-зависими от ЕЦБ. Снимка: Reuters

Гръцките вложители са изтеглили 700 млн. евро от банките в страната само в понеделник заради страховете от нарастващия политически хаос и спекулациите, че страната ще напусне еврозоната, пише The Wall Street Journal.

Заради масовото изтегляне на депозитите на бизнеса и физическите лица гръцките банки стават все по-зависими от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва изданието. Това излага институцията на опасност от огромни загуби, ако Гърция наистина напусне еврозоната.

Само през януари гръцките банки са заели 73 млрд. евро от централната банка на еврозоната, както и допълнителни 54 млрд. евро от схемата за спешна ликвидност.

Схемата за извънредно кредитиране на ЕЦБ обаче не е дългосрочен източник на ликвидност. Националните централни банки всеки месец трябва да получат одобрение, преди да позволят достъп на финансовите институции от конкретна държава до средствата от инструмента за спешна ликвидност.

Ако след новите избори в Гърция бъде избрано правителство, което се откаже от мерките за икономии и договорките, постигнати с международните кредитори на страната, достъпът на гръцките банки до финансиране от ЕЦБ също ще бъде отрязан.

В други затруднени държави от еврозоната банките нямат такива проблеми, отбелязва изданието. 

В Португалия например, за която също се спекулира, че може да излезе от валутната общност, банките успяха да увеличат депозитната си база. Управителят на централната банка в Лисабон наскоро съобщи, че депозитите на домакинствата са се увеличили с 11,6 млрд. евро през миналата година и продължават да растат и през тази година.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
10
 
! Отговори
до БГ преди 12 години
Алфа Банк си е гръцка банка с клонове у нас. Ака фалира бъргарските вложители яко ше духат. Е може да им върнат парите в драхми аххахахах
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 1997 г. досега въпреки валутния борд на Костов от България са емигрирали близо 2 милиона българи.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако имате възможност си изтеглете парите от Алфа банк. Тя не и българска, само има клонове в България.
49
9
 
16
 
! Отговори
БГ преди 12 години
"Гръцките" банки в БГ всъщност са български банки, тъй като набират финанси от български граждани, те са български юридически лица и са под контрола на БНБ. Не се посирайте от страх. Теглят пари от Гърция и ги внасят в БГ - похвално! Фалитът на Гърция ще сгърчи само гърчолята. Европа и БГ най-после ще си отдъхнат от тези кърлежи.
48
6
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
А ние да благодарим на Иван Костов, че въведе валутния борд през 1997 г. Иначе сега лева и за тапети нямаше да става.
47
2
 
8
 
! Отговори
от 53 преди 12 години
Разбирам ви отлично - "Я не сакам аз да съм добре, я сакам на Вуте да му е зле" - тoва не е от вчера по тези земи. Резултатите от подобно мислене са очевидни.
46
11
 
9
 
! Отговори
Solidaren преди 12 години
Какво по хубаво от това да гледаш как Гърците се мъчат?Ние сме толкова изстрадал народ който се мъчи да оцелява в тази герберо-комунисточеста *** и единственото нещо което може да ни зарадва е да гледаме как един народ който не заслужаваше да живее в такова охолство сега ще страда и наистина , дано , дано да страдат тези крадци , понтийските *** даваха милиарди за армията си сега да видиме как ще продължи да я поддържа , и ако Турците (техните етнически братя) ги превземат ще се кефя !!!!
45
8
 
9
 
! Отговори
новинар преди 12 години
Всеки ден все хубави вести идват от Гърция!
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кое му е комплексарското прят конкурент в абсолютно всичко са ни тея ,е нестава да сея като онзи от субсидията ми подбива цените,не става и с хотели след като тоя пак има разни помощи и оборот от въздуха.С две думи когато на една улица има два магазина единия разполага с пари ,а другия се мъчи и тоя с парите ги привърши другия е добре.За гърците нищо лошо ,но не е ли плачебно народ от 2000 години известен като мързелив да живее в разкож щото ,е хрантутника ,а на нас дори ръка за помощ няма.
43
9
 
14
 
! Отговори
О Б Я В А преди 12 години
До всички Гърци.Продавам ВАЗЕЛИН, евтино !!!!
42
0
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
Е и какво толкова...? Падат се по 63 Е на човек. Това са съвсем джобни пари за два-три дни. Гърците все пак са на 29-то място в света по покупателна способност. Имат пари, теглят.
41
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много *** и злорад народ сме това българите еййй. От 50 коментара - 40 са комплексарски злорадствания. Вие, прости човечета, гъчулята не ги мислете. Те няма да си докарат човек от световната банка за финансов министър.
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отстранете тумора Гърция и яки инвестиции в България -Румъния .., с нисък стандарт които да са отговор на китаиското производство.Просто няма икономическа логика при нас с средна заплата 400 лв да не се инвестира.Иначе в един момент еврото ще е 50 стотинки.А тогава ЕС ще е на нашия хал
39
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 12 години
До 50абсолютно съм съгласен с теб.Ако бях клиент на Глобул щях веднага да сменя оператора, за да не се окажа и аз с дългове
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България застрашени от фалит са не само гръцките банки в София, но и мобилният оператор Глобул, както и хиляди гръцки молове, хотели и фирми.
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ситуацията все повече започва да прилича на България лятото на 96 година. ще настъпят тежки времена но за нещастие няма да са само за гърците . те ще ни повлекат всички надолу . айде не им ли стигна на германците и французите вече 3-4 години да се освободят от гръцките си облигации и да намерят най накрая някакво решение
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до номер 45Който не иска да си връща дълговете,понякога го дават на специализирани фирми за събиране на дългове.Гърците да се молят да не ги дадат на китайските другари дълговете им,тогава дупе да им е яко!
35
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само 3 хиляди гръцки богаташи, банкери, спекуланти и инвеститори са източили гръцката държава и държат влогове за 700 милиарда евро в швейцарски банки. Само тия пари без имотите им са достатъчни, за да се платят дълговете на Гърция и може да се конфискуват. А политиците на ПАСОК и Нова демокрация трябва да бъдат съдени и в затвора, защото са участвали в грабежа като политически брокери.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Завалиите,не помислят ли,че така стават лесна плячка за всякакви крадци?
33
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕГА ВЕЧЕ ВЛОГОВЕТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ.И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОТЧЕТЕ КОЛКО СА ЗАБОГАТЕЛИ БЪЛГАРИТЕ, СЛЕД КАТО ДЕПОЗИТИТЕ СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ.ДА, АМА НЕ! ТОВА ЩЕ БЪДАТ ПАРИТЕ НА ГЪРЦИТЕ, ВНЕСЕНИ У НАС ЗА ПО-СИГУРНО.