Фискът е ОК и без правителство

Държавните финанси не са под заплаха, смята ИПИ
23 фев 2013 18:18,
16
Фискът е ОК и без правителство
България не е изправена пред фискален пожар. Снимка: архив Булфото

В България няма фискален пожар, който трябва спешно да гасим. Това е голямата разлика между събитията, които наблюдавахме в южните европейски страни през последните години, и случващото се днес в страната.

Политическите кризи в Европа, начело с Гърция, бяха изцяло под заплахата от фискален провал и изпадане в някаква форма на неплатежоспособност. В тези страни наистина имаше фискален пожар – спешно да се гласуват „драконовски” икономии и да се овладее дефицитът, да се успокоят пазарите, а в случая с Гърция – и спешно да се предоговорят условията с кредиторите. Ситуация, при която политическите неразбории трябва бързо да намерят решение, за да има кой да спасява държавните финанси. В България това не е така.

Казано най-просто, дори и до края на годината да разпуснем парламента и да няма ефективно правителство, държавните финанси не би следвало да са под заплаха. Има гласуван бюджет, който при строго управление може да бъде почти балансиран. Има гласувани и ред фискални правила, които не позволяват толкова лесно да се развърже кесията и да започне популистко харчене – трябва да има работещ популистки парламент (с твърдо мнозинство), за да стигнем до такъв сценарий. Драма във фискалния резерв също няма, въпреки многото спекулации – достатъчно е да споменем, че през миналата година по това време във фискалния резерв имаше по-малко пари. Едва ли беше далновидно да правим светкавична емисия на дълг (в деня на оставката), за да платим земеделските субсидии, но емисията все пак мина успешно и попълни временните липси в резерва.

Накратко, ние нямаме фискална драма, но имаме социално-икономическа такава – слаби институции и никакво доверие в политиците, ниска заетост и съответно бедност, държавно (политически) доминиран пазар на енергия и държавно установен (със закон) монопол при доставката на електроенергия, което означава пълна липса на избор и високи сметки за ток. Всички тези проблеми са структурни и по същество дългосрочни.

Фискалният пожар може и да се угаси с някакви спешни мерки (или с помощ отвън), но този социално-икономически пожар не може да се изгаси от днес за утре – няма как за ден да се създадат 400-500 хил. работни места, нито пък може от утре да се премахнат установените монополи. За да постигнат нещо тези протести и политически неразбории, трябва да доведат до дългосрочни структурни политики.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
Като служител на БНБ искаха да ме накиснат преди кризата за балона, които умишлено създадоха на фондовата борса (20 млрд спад), жилищния пазар и лошите кредити (20%). С някои от тях от рисърча бяхме учили в ЦЕУ, Будапаща където ни преподаваха как да правим кризи и картели. Под влиянието на Сорос и Европейските институции постоянно взимат решения в угода на банките и спекулантите. Каква е тази ЦБ, която ще те отрови вместо да те съди за предоставяне на тази информация.
12
2
 
2
 
! Отговори
Николай преди 11 години
Дянков може да е всичко,но не докара България до това да тегли кредити за да плаща пенсии и заплати и не я зароби за стотици години напред,както направиха някой други индивиди от предишните години с договорите за Мариците,Бобовдол,Балкан,Кемиковци и т.н и т.н. Нека плюенето по мой адрес започне,СЕГА!!!
11
2
 
0
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Да имаме 36 милярда
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен трябва да се печатат пари .
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости. Във фискалния резерв са останали само целевите фондове т.е. на практика няма фискален резерв.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се печатат пари 1000 лева пенсия минимална това се нарича пазарна система от както има книжни пари нищо ново войните за пазари уш свободни не са нищо друго освен страх на богати да не обеднеят тоест да започнат да печатат пари пътя на всички ***.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези от ИПИ или не могат да четат или са пълни ***. Но и в двата случая поне им знаем имената, за да знаем кой не трябва да наемаме да ни съветва. А ако им плаща някой извън държавата, дупе да им е яко, и както е казвал княз Борис - " и на целия им род".
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви ли глупости още ще се изпишат,само и само хората да не си поискат парите от влоговете.........А поискат ли ги,вероятно ще видим войски на ООН и НАТО от близо..........Кръв ще се лее този път ако решат да оберат хората!
5
3
 
7
 
! Отговори
мими преди 11 години
На тези пък въобще не им вярвам.
4
4
 
7
 
! Отговори
555 преди 11 години
Като цяло - зле написана статия. Сметките за ток не са кой знае колко високи, проблема е че доходите са ниски. Разбира се без далаверите на някои нам известни политици можеше да бъдат поне 20% по-ниски.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РУМЕН221 преди 5 минутиПРОСТО Е...- ВСЕКИ ЗАКОН, ВСЕКИ УПРАВЛЕНСКИ АКТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО... ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ НА ТРИ ПРОСТИ ИЗИСКВАНИЯ...В ПОЛЗА ЛИ Е НА:- СЕМЕЙСТВАТА;- ДОХОДИТЕ НИ;- ДЪРЖАНАТА НИ...!--------- Законите и актовете - частично отговарят на изискванията ти: В полза са на някои семейства, В полза на доходите на част от хората, и е в полза на част от държавата...
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами много ясно че без правителство и парламент - няма заплаха за фалит на България! Защото няма да има кой да краде!
1
2
 
12
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПРОСТО Е...- ВСЕКИ ЗАКОН, ВСЕКИ УПРАВЛЕНСКИ АКТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО... ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ НА ТРИ ПРОСТИ ИЗИСКВАНИЯ... В ПОЛЗА ЛИ Е НА:- СЕМЕЙСТВАТА;- ДОХОДИТЕ НИ;- ДЪРЖАНАТА НИ...!И КОГАТО..., И САМО КОГАТО, ОТГОВОРИТЕ СА:- ДА;- ДА;- ДА.- УПРАВЛЕНСКИЯТ АКТ ДА СЕ ПРИЛАГА...!!!ПРОСТО Е..., - НО НЕ Е ЗА ПРОСТИ, КОРУМПИРАНИ И НЕКАДЪРНИ УПРАВЛЕНЦИ... "...И НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ПРОРОК НИ УПРАВЛЯВА..."