Планът "Орешарски" още е бранд за пред обществото

Още не е план с политики, смята Петър Ганев
31
Планът "Орешарски" още е бранд за пред обществото
Пламен Орешарски получи мандат за съставяне на кабинет. Снимка: БТА

Към момента планът „Орешарски” е много повече бранд за пред обществото, отколкото реално разписан план с политики. Въпреки това, в него има поет един много важен ангажимент – да не се пипа валутният борд и да се запази фискалната стабилност, заява икономистът Петър Ганев в седмичния преглед на стопанската политика, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Това обещание звучи като неизбежен ангажимент, но на фона на празнословието в предизборния дебат и откровения популизъм от страна на някои партии, твърдата заявка в полза на стабилността е особено важна. Не е за пренебрегване и като сигнал към чуждите наблюдатели и инвеститори, които без да знаят нещата в детайли, е хубаво след отзвука за политическа нестабилност да чуят нещо и за ново правителство и стабилни държавни финанси.

Положително е и отстъплението от някои популярни тези на социалистите, които доминираха кампанията им – това са отмяната на плоския данък и ударното облагане на богатите, възобновяването на проекта „Белене”, както и обещаното увеличение на минималната заплата.

Отзивите за плановете на Орешарски са противоречиви, но водещо е впечатлението, че данъчната система и съответно плоското облагане няма да бъдат разглобявани, „Белене” отива във фризера, а покачването на минималната заплата се отлага евентуално за Бюджет 2014. На практика опитът да се направи коалиционно управление в случая помага, тъй като служи като оправдание за замразяване на популистки идеи от предизборната кампания.

Водещ акцент в т. нар. програмни намерения е намалението на цената на тока, което си е истинско предизвикателство на фона на заявките за още по-високи цени. Остава съвсем неясно как биха се случили по-ниските сметки за ток.

Депутати на социалистите дори заговориха за мораториум върху цената на тока, тоест забрана за повишаване, което е наглед най-лесното, но също и най-глупавото решение – на практика нищо не променяш в сектора, просто забраняваш повишаването на цените и после гледаш как всичко се срива.

Това, което не се разбира, е, че сметките за ток предопределят финансовите потоци в сектора – като почнеш от електроразпределителните дружества, минеш през Националната електрическа компания (НЕК) и стигнеш до производителите на електроенергия, а оттам и до миньорите, които отново са готови за стачки. Така че дори и мораториума върху сметките, които уж би запазил всичко, както си е, ще има непреднамерени последици някъде по веригата – я ЕРП-тата няма на изпълнят инвестиционната си програма, я миньорите ще останат без работа, я НЕК ще фалира и т.н.

Ако ще решаваш проблем със сметките за ток, не го правиш, като си затваряш очите и налагаш мораториум върху крайната цена, а като оправиш неразбориите в сектора.

Социалната политика в плана „Орешарски” е строго ограничена от реалностите на фиска и общо взето следва познатата логика – като няма пари за увеличение на пенсии и заплати, се прави реверанс към определени социални групи. Остава спорно дали подобни промени ни чакат още тази година, което най-вероятно зависи и от изпълнението на бюджета.

Прави впечатление между другото, че кандидатът за министър-председател прави изключително остри изказвания за състоянието на държавните финанси, което безспорно е повече политическа позиция, отколкото експертна такава – данните съвсем не рисуват толкова тревожна картина и едва ли можем да говорим за издънване на бюджета.

Това, което липсва в представените програмни намерения, са дългосрочните политики, които всъщност са важни за растежа. Спомената е единствено бизнес средата и създаването на по-добри условия, тоест по-малък административен товар, за прохождащия бизнес – заявено като намерение, без някакви конкретни ангажименти.
Няма го обаче фокусът върху заетостта, което най-малкото би означавало сериозни намерения за политика на пазара на труда и в образованието. Това може да е провокирано и от хоризонта на евентуалното управление, който изглежда да е по-скоро едногодишен.

Още икономически новини четете в Investor


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: ОрешарскиПетър Ганев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Aleksandrov преди 10 години
Go mislyat planot v klozeta na avtogara Burgas? Mnogo dobro myasto za bg mislene?
25
5
 
6
 
! Отговори
Aleks 1969 преди 10 години
Каквото ще да е това правителство неможе да е по некадърно от правителство на пожарникар-охранител!!!
24
7
 
4
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 10 години
до 25ти: само прочети какво си написал! Разбирам трагедията на близките на Съвестин, НО: 10 години по късно, няма как да очакваме да се открие момчето... няма да говоря за това дали изобщо има вероятност да е живо, но нали някой не очаква след 10 г. то да бъде открито по детски снимки? Ами просто то няма да изглежда въобще така.И още нещо: 10 г. никой не публикува снимки, но ти си се захванал с Орешарски. Ай глей си работата ***.Герберите и хейтърите да праскат минуси, хич не ми дреме!
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пламен Орешарски през 2007 г. като Финансов министър не разреши да се преведат средства на посланиците ни в Европейските държави, САЩ, Канада, Израел за да се тиражират в печатните ежедневници в тези страни снимките на отвлечения Съвестин през 1997 г. !
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
7. Георги Кадиев /зам.министър на финансите/ казва по този повод: Министърът на финансите Пламен Орешарски работи за един сектор- за хазарта, а там основен играч е Еврофутбол, което означава, че министърът работи за Васил Божков. Изказването на Кадиев е по повод искането на Орешарски за намаляване данъка на хазарта.8. През 2003 г., Орешарски бе кандидат на СДС за кмет на София, но Надежда Михайлова го отстрани от надпреварата, заради среща със същия Васил Божков-Черепа. 9. Орешарски участва в най-срамната сцена на български министри: За разтурването на седянката с учителите с колег
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1. Пламен Орешарски е политически номад /работил е за БСП, СДС /зам.председател/, отново БСП/2. Той носи пряка отговорност за скандала Батко и Братко3. Орешарски като финансов министър проспа далаверите на подчинения му шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев за 164 млн.лв.4. Пламен Орешарски има вина, че Еврокомисията блокира европейските средства от Пътния фонд 115.4 млн. евро по ИСПА и около 50 млн. евро по ФАР5. Орешарски е засекретил скандален доклад на международния одитор KPMG за усвояване на парите по програма ФАР у нас6. Социалистът Орешарски е доказан лобист на бизнесме
20
5
 
4
 
! Отговори
ОТЧАЯН преди 10 години
ПЛАНА ОРЕШАРСКИ И М И Ж И Д А Т Е Л Ъ Ж Е М БОЙКО ПОЧНА ДА ГИ РЕВИЗИРА ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА НА ЕРП И ТЕ ИЗБЕСНЯХА
19
3
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
до 14 ЕС не е забранил на никой да изнася зеленчуци.
18
5
 
5
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Попитали от Мейзга радио:И на къде ще тръгнат цените на лешниците и бадемите при плана на Орешарски?
17
12
 
4
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Долу двойната коалиция ГЕРБ-БСП.Тази, която ви направи на будали !!!
16
17
 
4
 
! Отговори
a3 преди 10 години
Най-ясния план е този на Сидеров. Каквото искате си мислете това е единствения вариант да потръгнат нещата в тази държава.
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв интелигентен човек беше този Орешарски, а като се сроди с Червената бабичка какво стана с него........само глупости дрънка
14
8
 
15
 
! Отговори
зад кулисите преди 10 години
Орешарски за нищо не става. До никъде няма да стигне и през зимата ще има повторение на събитията от Януари 1997г
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То държавата не е седянка да я разтуриш! ***, поредния бушон на ламята
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
каквото и да искате, без производство износ на стока от БГ и по този на4ин вкарване на свежи пари у нас за хората няма как да израстат тези пари от дървета или другаде. ЕС не ни дава да изнасяме зелен4уци, защото това са приходи за Испания, не ни дава да изнасяме ток, защото това са приходи за Франция, която да изнася. Живота на АЕЦ Козлодуй е сваршил, не построихме АЕЦ Белене и до 2-3 години и ток ще купуваме. Европа просто иска да ни колонизира, както другите малки държави, като взимаме кредит
11
5
 
7
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
Do Обективен #9, BSP nevijdam s kakvo da se opravdava,stranata e finansovo stabilna,ne e zatunala v dulgove,bankovi bankruti ili hiper inflaciq,kakto pri lukanov ili jan videnov.BSP e partiqta na mafiqta tova e istinata,te suzdadoha mutrite i organiziranata prestupnost 90 godina
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Batko i bratko se vrashtat pak da kradat parite za magistralite
9
3
 
10
 
! Отговори
Свети Петър преди 10 години
Абе, вижте го и този Илия започна да се облича пак в тия,
8
8
 
22
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Чудя се дали да не изхарча всичко за жени и пиене, преди да ми е изяла парите тройната инфлация.
7
33
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
След некадърното управление на ГЕРБ, поне още 10 години всички следващи управляващи ще могат да се оправдават с наследството от ГЕРБ. Лошото е, че то наистина си е така.