Юлиян Попов: България няма интерес от „Южен поток“

Проектът ще ни направи още по-зависими от вноса на газ от Русия
Обновена: 9 юли 2013 21:33 | 9 юли 2013 21:32,
154
Юлиян Попов: България няма интерес от „Южен поток“
Снимка: архив, Булфото

България няма икономически интерес от „Южен поток“, заяви в ефира на Bulgaria On Air Юлиян Попов, министър на околната среда и водите в кабинета на Марин Райков.  Той допълни, че има много неясноти около реализацията на проекта. Един от тях е какви са енергийните нужди на България от вноса на природен газ чрез "Южен поток".

„Това няма как да е ясно предвид факта, че страната няма енергийна стратегия“, коментира Попов и допълни, че проекти от такъв мащаб се правят след широко експертно, медийно и обществено обсъждане. Само за предварителното проучване са необходими няколко години, подчерта Попов.

Друг въпрос е какви ще бъдат разходите за страната по изграждането на проекта.

Подобна позиция сподели и енергийният експерт Христо Казанджиев.

Още по темата
 Той коментира, че е изненадан, че подобни инвестиционни решения се взимат при толкова много въпросителни около проекта. Ключов въпрос по думите му е как ще бъдат плащани лихвите по взетия кредит за „Южен поток“.  Според него е малко вероятно строителството на проекта да приключи в срок и в края на есента на 2015 година към България да потече природен газ по газопровода.

„Не е ясен проектният капацитет, не се знае и какво ще бъде решението на Европейската комисия,“ коментира Казанджиев. Той не изключи в бъдеще да се окаже, че за строителството на „Южен поток“ са необходими повече средства от заявеното в момента. Той допълни още, че по правило "Газпром" строи два пъти по-скъпо от други компании.

По думите му, ако бъдат спазени обявените срокове, ще бъдат нарушени редица закони.

България ще започне да печели след много години, като покрие направените капиталовите разходи и плати своята част от изтегления кредит за проекта, каза още Казанджиев.

И Попов, и Казанджиев категорично заявиха, че „Южен поток“ не е вариант за диверсификация на източниците на природен газ към страната.

По думите на екоминистъра от служебния кабинет проектът има за цел да засили зависимостта на страната от единствения източник на внос на енергийната суровина.

Казанджиев на свой ред подчерта, че за диверсификация може да се говори, ако източникът или маршрутът са различни. В случая обаче не е така, коментира енергийният експерт.

Той препоръча да се изградят газовите връзки със съседните на България страни. Разработването на находища за добив на шистов газ също са вариант, допълни Казанджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
4
 
! Отговори
не на предателите преди 10 години
ЛАКЕЙТЕ НА АМЕРИКА НИ УЧАТ ЧЕ ИМАМЕ КРЕСТЯЩА НУЖДА ОТ ГМО, ИМАМЕ ОГРОМНА НУЖДА ОТ ШИСТОВ ГАЗ И НЯМАМЕ НИКАКВА НУЖДА ОТ ТОВА ДА СМЕ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИЯ ЦЕНТЬР НА РУСКАТА ГАЗ ЗА ЕВРОПА. МНОГО ГАДНИ СА ТИЯ ИНТЕРЕСИ ДА НЯМАМЕ СОБСТВЕНА НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМА ВЬНШНА ПОЛИТИКА! ТАЯ АМЕРИКАНСКА *** ПРЕДЛАГА ДА ОТРОВИМ ЖИТНИЦАТА НА БЬЛГАРИЯ ЗА ДА УГОДИМ НА САЩ И ДА ВНАСЯМЕ ПОСЛЕ ГМО ЖИТО И ЦАРЕВИЦА. ТАЯ ПРЕДАТЕЛКА МОНСАНТО ЩЕ Я НАПЬЛНИ С КЬРВАВИ ДОЛАРИ!
97
3
 
4
 
! Отговори
boris преди 10 години
Пореден американски другар ни учи какво да правим!Само добри неща ще се случват за България,ако работим с Русия.Интересите на Русия на Балканите са ясни.1силна и стабилна България,способна заедно с другите православни държави на Балканите да дават отпор на новата имперска политика на Турция.Обратно Турция винаги е имала интерес отслаба и зависима България, лесно манипулирана от дългата ръка на Анкара!(справка последните 23години)
96
5
 
5
 
! Отговори
льольо преди 10 години
Попов да посочи друг източник на газ-например от пръднята си?*** гад!Истинската причина за дипломатическите забележки е визитата на А.Милер и строежа на "Южен поток",а на такива еничари като него,на които им плащат,за да лаят.Най-доброто,естествено е,да си умираме от мизерия тихом-мълком,но-НЕЗАВИСИМИ от Русия!
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ни пудрите мозъците, да не сме токлкова глупави! Взимате хонорари от американците, за да спрете един руски проект, ТОВА Е! А дали е от полза за България - 3,1 млрд. ЕВРО, от които няма да платиме и стотинка, а ще изплащаме чрез транзитни такси за срок от 15 години...ми това са ти хиляди работни места, металургия, строителство, а и България е в играта, щом такъв важен коридор минава през нас...чудно защо решиха Набуко да ни заобиколи, за да дава газ на Албания?
94
2
 
16
 
! Отговори
НабуТо преди 10 години
Хубаво е някой да си отговори на въпроса,защо след толкова усилия от българска страна Набуко ни заобиколи. Всичко беше готово - проекта, компанията, специалистите. Отговорът е - защото България след няколко години ще е само географска точка с номадско население от черен тип, а белите хора не искат да имат работа с такива. По тази причина гледайте и как ще ни резнат еврофондовете. Това е ясно на последните правителства отдавна, отдавна.
93
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платените клакьори се разпространяват по въпроса от какво няма нужда България...както и Америка...Южен поток е нужен на цяла западна Европа..но това не се коментира. БГ е малък потребител но транзита винаги носи пари..освен ако крадливите ни политици не измислят някоя далавера. А тия младежи да ходит на бунището..не да дрънкат лъжи иглупости по медийте. Стига са ни правели на глупави..
92
6
 
18
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Попов,Попов,а от какво има ИНТЕРЕС България??? Няма интерес от АЕЦ Белене-Турция ще строи 3 атомни и борсата за търговия с ел.енергия се намира в Истанбул!!!!,където за съжаление България от никой не е представена,няма интерес от Набуко,взеха го гърците след като продадоха на азерите държавната си газова компания и смятят да стават чрез него енергиен център на Балканите.НИЕ къде сме??? НИЕ чакаме поредния транш от еврофондовете,пари-награда за ***-ПРОСЯЦИ НА ЕВРОПА.Това ни е ИНТЕРЕСЪТ!!
91
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От къде ги намирате тия простаци и специалисти? Отново шистовия ли? Искате да отровите и без това отровената България? Ако не построим Южен поток газта скача до небесата. Какъв е коментара? Всички тия специалисти работят против интересите на народа. Те просто са купени. Губим 2 милиарда от Белене сега нови загуби от Южен поток, толкова ли сме богати? Дайте тези пари на бедните и майките вместо за неустойки.
90
3
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Нека се строи. Нека да има газови връзки с другите държави. Нека да има и проучване на шистов газ/ експлоатация по-късно ако се докаже че не замърсява/. Да се включваме във всичко което ни носи полза. Но ...това няма да промени тъжната картинка...корупция и простотия, мафиоти - висши чиновници, престъпници- като депутати, нискочели-като евродепутати....Това е БГ, така ще бъде...Нека само да си припомним,че нямаме: Нобелов лауреат,известен учен,писател,художник,филм, книга...нямаме ИНТЕЛЕКТ.....
89
4
 
20
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
А великобритания, където живеете, има ли нужда от газ и от атомни електроцентрали ,годсподин Попов?Или там живеят хора пък тука-аборигени?
88
2
 
22
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
От какво има интерес България?Нищо да не прави и да умира тихичко, да не би да смути спокойствието на някого.Господин Попов си живее във Великобритания- и си гледа интереса на Великобритания.там му е къщата, там му е жаната там са му децата.И виж как се загрижил за България!
87
20
 
14
 
! Отговори
симпли ред преди 10 години
След 15 години я камилата, я камиларя. Затова-никакви руски тръби. След 15 години ще помислим, ако Русия се е очовечила и на власт не са такива тарикати, които все искат да ни прекарат, ей така, по роднински, щото сме братушки. Тия съвсем за чукчи ни вземат. А големите шлемове като г. оце. и р. овч. като са взели комисионни в нощния бар, да си ги връщат сами. Няма все ние да плащаме, а те да си пълнят големите шлемове...
86
13
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
А знаете ли само колко ще струва на ДЪРЖАВАТА да закупи от собствениците земята за построяването на този газопровод? Кой ще ги плати или пак Българския гражданин който винаги ще изнемогва????????
85
10
 
10
 
! Отговори
КъФ поток ?!?! преди 10 години
*** да оттеглят иска сиза белеНЕ, че тозаг може да размислим....
84
0
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До худиниТи си сериозно ***. Стачките не затварят кранчета.
83
0
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До худини Не, не сериозно, не виждаш ли, че се шегувам.
82
4
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Естествено, че няма да има проблеми. Като се вържем към гръцкия газопровод, и да затварят кранчето, ми е през оная работа.
81
6
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Не съм съгласен с мнението на двамата господа. Газопроводът ще ни свърже директно в Русия, което ще ни отърве от други зависимости. Преди години Русия и Украйна се скараха, руснаците затвориха кранчето и България остана без газ посред студената зима. Кризата продължи две седмици, а в това време икономиката ни беше пред колапс. С тази тръба няма да има подобни проблеми. "ЮП" не най-полезно за нас, но Набуко ни заобиколи, така че за момента ще трябва да се задоволим с руснаците. После ще видим.
80
10
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Такси има, ако има транзит. След 15 години транзит я има, я не, никой нищо не ти е гарантирал. Това са глупости. След 15 години Путин ще е умрял и Русия и светът ще са съвсем други.
79
2
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До худиниКакви такси?