Родните картофи, краставици и лук поскъпнали през 2013 г.

Поевтинели са доматите, зелето и пиперът
8
Родните картофи, краставици и лук поскъпнали през 2013 г.
Снимка: архив, БулФото

Цените на голяма част от основните плодове, произвеждани у нас, като ябълки, круши, праскови, кайсии, ягоди и пъпеши, са над нивата от предходната година.

По-ниски цени спрямо 2012 г. се отчитат при черешите, дините и гроздето, а към края на календарната година – и при ябълките и крушите, което се обяснява с по-високата реколта`2013 от тези видове, става ясно от анализ на отдел „Агростатистика” към Министерството на земеделието и храните.

През периода януари – ноември 2013 г. се наблюдава разнопосочно движение на цените на зеленчуците спрямо същия период на предходната година. Сред основните зеленчуци, покачване на цените на годишна база се отчита при картофите, краставиците и лука, а понижение – при доматите, зелето, чесъна и пипера. Най-значително поскъпват картофите.

Очаква се общото производство на зеленчуци през 2013 г. да бъде съществено над това от 2012 г., но да остане на сравнително ниско за страната ниво.

През тази година се регистрира чувствително нарастване и на средния добив от хектар при всички основни видове плодове под влияние на благоприятните климатични условия. Данните за 2012 г. отчитат обратното - производството на плодове в страната е 123,6 хил. тона, с 24,2% по-малко спрямо предходната година, в резултат от намаление както на реколтираните площи, така и на средните добиви. Потвърждава се и тенденцията от последните 10 г. да намаляват площите, засети със зеленчуци.

Освен влошените климатични условия през цялата 2012 г. – засушаване, наводнения и градушки, негативно влияние оказват глобалната икономическа криза, водеща до свиване на търсенето на пазара, задълбочаването на проблемите с поливната вода, намаляващата работна ръка в районите с интензивно зеленчукопроизводство.

Като демотивиращ фактор за развитие на зеленчукопроизводството през последните години се очертават и директните плащания на площ, които намаляват неговата атрактивност спрямо други сектори на растениевъдството с по-ниски разходи на единица площ (като производството на зърнени и маслодайни култури).

По оперативни данни на МЗХ през 2013 г. се наблюдава намаление на реколтираните открит площи с градински грах (с 21,9%), картофи (с 4,7%), пипер (с 1,8%) и пъпеши (с 1,5%), и увеличение на тези с домати (с 8,6%) и дини (с 5,2%).

Според данните към началото на декември, най-значителен ръст на производството от открити площи в сравнение с 2012 г. се очертава при дините и картофите (с по 33%), следван от този при доматите и пъпешите (с около 10 - 12%). Спад на годишна база се отчита при производството на пипер и градински грах – съответно с 11% и 4%.

През тази година се регистрира чувствително нарастване на средния добив от хектар при всички основни видове плодове, под влияние на благоприятните климатични условия. В резултат на комбинацията от увеличение на реколтираните площи и значително по-високи средни добиви в сравнение с предходната година, производството на праскови и череши бележи ръст от над два пъти спрямо предходната година, съответно до 61,5 и 37,9 хил. тона.

При почти всички останали плодове също се наблюдава увеличение на продукцията от реколта`2013 – от 8,9% при сливите до 61,4% при десертните лозя. Намаление се отчита единствено на производството на вишни – с 11%.

Още за земеделието през 2013 г. четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Petar преди 10 години
Kakvi rodni kartofi ???????????? ostana li ne6to Bulgarsko ili pak se 4udite kvo da pi6ete ??????????
7
1
 
12
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
За какви родни картофи, краставици и лук бълнувате? Такова животно отдавна не съществува... Отъдете в привинцията и вижте колко земеделски площи с тези култури има изобщо засети?? Българското зеленчукопроизводство е мъртво от 10-на години вече. Заглавието на статията трябва да бъде "картофите, краставиците и лука тази година са поскъпнали във Франция, Холандия и Германия", защото от там ги внасяме вече.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не са от България .........от съседни страни са.
5
2
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
ако си мислиш че са останил много сортове от старите в БЪЛГАРИЯ се лъжеш генофонда на растенията е на 90 на сто унищожено ТЪРСИ се бърза кълняемост и добиви големи нищо друго...същото е и с пилететата сега ни викат купувай български ама хранени с ГМО фуражи от холандия еайде евете се в дупето ДА КУПУВАМ НЕЩО по тройна цена дето е същото като другото ама на два пъти по ниска цена
4
4
 
3
 
! Отговори
хммм преди 10 години
родните не са спирали да растат, като отидеш на пазара ти обясняват, че това е българско и затова цените са по 3лв за кг. В Германия зеленчуците и плодовете нямат никакъв вкус, почти всичко е вносно и тъпкано с препарати, но цените са невероятно ниски.По всяко време на годината имаш домати, краставици, пъпеши и какво ли не на евтини цени. В България искат да отгледат нещо и да го продават скъпо, идва им края като цъфнат като тук Лидъл и Алди навсякъде постепенно ще изчезнат, да си ги ядът тогава
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
що не излизат сега да протестират родните произнодители че са нисоки цените, а само когато са евтини реват
2
5
 
4
 
! Отговори
ОТ САРАСКОТО ПОЗИТАН преди 10 години
да евтино е ама ние ядем хайвер ипушиме пури по 180 лв пак е евтино де
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм усетил такова нещо.