"Кауфланд" отнесе глоба за заблуждаваща реклама

Продуктите били уж на "най-ниска цена"
Обновена: 9 юли 2014 19:56 | 9 юли 2014 19:54, Надежда Бочева
60
"Кауфланд" отнесе глоба за заблуждаваща реклама
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 542 хил. лв. на „Кауфланд България” заради заблуждаваща реклама.

От юни 2010 г. до края на април 2014 г. дружеството е рекламирало цената и качеството на своите продукти с послания като: „K-Classic Ви дава гаранция за най-ниска цена! Без компромиси. При сравними продукти никоя друга търговска верига в нашия град не предлага по-ниска цена. Ден след ден, година след година“ и „гарантирано качество на най-ниска цена”, обясняват от КЗК.

Същността на гаранцията се свежда до обстоятелството, че дружеството предлага под собствената марка К-Classic продукти с гарантирано контролирано качество на най-ниска цена или на по-ниска такава.

Производството показало, че след проучване на цените на конкуренцията „Кауфланд“ намалява продажната цена на аналогични продукти, като предлага K-Classic на по-ниска от констатираната продажна цена на конкурентния продукт или на цена, равна на продукта на конкурента.

В рекламните послания понятието „гаранция” се свързва с поет ангажимент от дружеството да предлага промоционалните продукти именно на най-ниски цени. По този начин се създава предварителна представа у потребителя, че закупувайки дадена стока с посочената гаранция, тя е действително на най-ниска цена, посочват от Комисията.

Дружеството използва при промотирането на тази гаранция посочените граматически форми на превъзходната степен „най-” и сравнителната „по-” с цел да привлече вниманието на потребителите към факта, че цените на неговите продукти K-Classic са най-ниските при съпоставка с останалите конкурентни вериги, респективно са по-ниски от тях. И двете хипотези предполагат, че цените на продуктите K-Classic са не просто равни или еднакви, а са под цените на конкурентните сравними продукти, пише в съобщението.

Комисията приема, че с поведението си дружеството целенасочено и систематично поддържа две паралелни ценови реакции - намаление на цените на продуктите K-Classic под цената на конкурента или намаление до размера на най-ниската конкурентна цена.

Същевременно през целия период на предлагане и промотиране на гаранциите („най-ниска цена”) Кауфланд презентира пред потребителите цените на продуктите си като най-ниски цени в сравнение с цените на конкурентите.

В този смисъл е налице явно противоречие между същността на предоставяната гаранция и размера на цените в „Кауфланд“, смята Комисията.

Използваният от дружеството механизъм за компенсиране на потребители, заплатили за сравним или аналогичен продукт по-висока цена в магазините на „Кауфланд“ чрез възстановяване на разликата до размера на цената на конкурента, също влиза в противоречие със съдържанието на рекламните послания за „най-”/„по-” ниска цена.

При определяне на санкцията Комисията е отчела като смекчаващо обстоятелство факта, че след образуването на производството дружеството е спряло заблуждаващата реклама, като променя част от рекламното послание: от „най-ниски цени” на „трайно ниски цени”.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
18
 
! Отговори
. преди 9 години
Ядеме салами от вода и кучешки уши ... тровят ни всячески ,а тия *** седнали да се занимават със срички и думички ...
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne stypvaite v Lidl , "Кауфланд" , Bila ...... prodavat samo nisko kachestveni stoki.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗащото в Германия ДДС на хранителните стоки е 8%, а в България е 20%. Това за начало, другото са разлики в развитието на икономиката: инфраструктура, мащаби на производство, качество на продукцията...
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Където и да пазарувате,знайте едно правило,,,,,КОЛКОТО Е ПО ГОЛЯМ МАГАЗИНА-ТОЛКОВА ПО ВЕЧЕ *** ПРОДАВА,ИНАЧЕ НЯМА ИЗБИВАНЕ
15
1
 
8
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ТВА ИЛИ Е РЕКЕТ НА ДС ИЛИ ПРЕДИЗБОРНА РЕКЛАМА,МИСЛЯ ЧЕ Е ВТОРОТО,АКО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАЛАГАТ ГЛОБИ ,ТО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ ЗА РЕКЕТА ОТ СТРАНА НА ВЕРИГАТА КМ БГ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Харесвам веригата. Не са ми най-любимите, но са сред добрите, коректни са и при проблем се отзовават. Жалко, че са отнесли такава глоба, но щом така е преценено, явно е справедливо...
13
1
 
9
 
! Отговори
Зиг преди 9 години
Ей, днес-а, какво бършете бе? Много сте адекватни като дойде до *** на коментари.. Да бяхте така съсредоточени и докато си пишете статиите...Това, което написах в изтрития си пост беше, че Милката в немско е 99 цента, че Ред Бул-а е 1,59 (като посочих и сайта на едека24.де, където всеки може сам да си провери цените); че за 44 цента можеш да си намериш бира, но мизиерна. И че 12 лъже с тези цени, дето е написал.
12
4
 
10
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 9 години
Не стъпвам там от както и в шкембето има натриев гуатамат. Да си ядат ***. Ако се загледате има го дори в подправките. Да се чуди човек билки ли яде или химия.
11
10
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Първо в Германия няма минимална заплата и второ Евростат наскоро направи проучване за ценовите нива на хранителните продукти в ЕС, в което стана ясно, че като цяло цените на храните в България са 2 пъти по-евтини от тези в Германия.
10
15
 
26
 
! Отговори
Познайко преди 9 години
Кауфланд са номер 1. Редовен клиент съм и съм доволен както от обслужването така и от асортимента. Поръвкочвата КЗК явно се опитва да помогне на някои от конкурентите. Да- налагало ми се е да правя рекламации в кауфланд и са ги приемали веднага! Поздрави към целия екип на Кауфланд -бул Асен Йорданов!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е игра на думи,а жертвите са на всякъде
8
4
 
12
 
! Отговори
Германец преди 9 години
Лъжеш милката е 95 цента, понякога има промоции и е по-евтина, но това е рядко!!! Бира не пия и не знам колко струва... но хубавите бири си държат цената в Германия. Иначе разни но-нейм бири може и да струват 44 цента.
7
10
 
20
 
! Отговори
Инж. Жоро преди 9 години
varg , знаеш ли колко хора работят за чиждестранни фирми в България? - Много много! Затовафеса Сидеров, с неговите пароли получи 3% на изборите, само на ***. Като изгониш чуждите фирми ти ли ще плащаш данъци вместо тях и ти ли ще даваш работа на хората вместо тях?
6
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубава верига са, аз там пазарувам и в Лидл, доволна съм от стоките, не виждам причина да ги глобяват. Има къде по-некоректни фирми, които трябва да бъдат глобени!
5
13
 
28
 
! Отговори
ined преди 9 години
Трябва да ги глобят и за това че през няколко минути досаждат на клиентите с това "Кауфланд - тук си на правилното място!" Често като гледам какви *** продават си мисля "Какво по дяволите търся изобщо тука?"
4
2
 
15
 
! Отговори
Другия преди 9 години
Българския потребител е като стадо-накъдето викне/рекламира овчаря-оди там!Еми заслужаваме си овчарите...
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мачкай!
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Била са подали сигнала :D Глобяват ги за това, че казват, че предлагат най-ниските цени, а всъщност някои от цените са същите, като в други вериги.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време беше.