Петролът удари рейтинга на Русия

Може да стане по-лошо от кризата през 2008 г., пишат руски издания
12 яну 2015 10:22, Александър Попов
200
Петролът удари рейтинга на Русия
Снимка: Reuters

Руската преса информира и коментира днес огласеното в петък решение на международната рейтингова агенция Fitch да понижи дългосрочния суверенен рейтинг на Русия в чуждестранна и национална валута с една степен, от "BBB" на "ВВВ минус" при негативна перспектива.

"Независимая газета" пише, че според руски икономисти дефолтът на правителството би бил възможен само в случай на поредица погрешни действия на властите и то не преди да изминат две години. Вестникът посочва, че снижаването на руския рейтинг е заради рязкото влошаване на перспективите за икономическо развитие на страната в сравнение със средата на 2014 г. и на фона на падането на цените на петрола, снижаването на курса на рублата и повишаването на лихвения процент.

Изданието цитира становището на неназовани анализатори, че се е оправдала прогнозата им за свиване на валутния резерв на Русия и че независимо от факта, че въвеждането на плаващ валутен курс е забавил този процес, в края на м.г валутният резерв е съставлявал 390 млрд. долара, с над 120 млрд по-малко от края на 2013 г.

Приведено е и мнението на заместник-председателя на икономическата комисия към Съвета на федерацията Сергей Шатиров, че рейтингите до голяма степен са политически обусловени.

"Често те се използват като средство за натиск върху икономиката и политиката на Русия", казва руският сенатор, която е убеден, че руската икономика е достатъчно балансирана и има натрупани огромни резерви, включително в злато.

Наличието на златен резерв е гаранция, че Русия няма да изпадне в суверенен дефолт, твърди пред вестника и Никита Маслеников от Института за съвременно развитие. Но според него опасността е в друго - държавните компании в Русия създават повече от половината БВП и ако в тези компании възникнат проблеми единственият техен гарант би бил държавата, пише "Независимая газета".

Във водещия си материал "Комерсант" констатира, че цената 50 долара за барел петрол не е предвидена в прогнозите.

Предновогодишните антикризисни разработки загубиха актуалност още през първите дни на новата година, защото те се базираха на средногодишна цена от 60 долара за брент. Деловият всекидневник посочва, че конюнктурата може да се промени към добро, но фактът сега остава - бюджетните проекти от миналата година вече са негодни.

Според "Комерсант" това е първият случай, когато икономиката на Русия започва годината без някаква горе-долу актуална икономическа прогноза. Досега най-неблагоприятният сценарий за властите са предновогодишни разчети на министерството на финансите, изготвени на база 60 долара за барел през 2015 и 70 долара за барел през 2017 г. Тези разчети сочат, че в такава ситуация икономиката на Русия ще се съкрати с 4 на сто. Ако цената на петрола падне до 40 долара, продължава вестникът, положението ще стане по-лошо, отколкото по време на кризата през 2008 г, и това ще наложи спешна промяна на
икономическия курс.

"Комерсант" отбелязва, че още в края на миналата година източници от Кремъл са давали знак, че може да бъде възстановен контролът върху движението на капитали.

"Ведомости" твърди, че за разлика от 2008 г. сега падането на цената на петрола може да бъде не циклично, а дългосрочно явление - за период от 10 и повече години. Вестникът пояснява, че сега сред факторите за намаляване на цената са най-напред развитието на нови технологии за добив, енергоспестяването и въвеждането на алтернативни източници на енергия. Друг фактор е очакваният спад в потреблението на петрол в Китай заради намалелият темп на растеж.

"Ведомости" отбелязва също, че "засега в света има предостатъчно петрол" и че тези дни запасите в петролните хранилища на САЩ са достигнали поредните рекордни размери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: петролрейтингРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
от форума преди 9 години
Не бе! Юруш е ДПС, а пък Атака е Алфа. Иначе си прав - няма разлика. Сега Атакистите ходят на обмяна на опит в Источна Украйна за да събират боен опит и да направят същото в БГ. Работата е сериозна и да внимаваме да не станем като Испания през 1930 те. Спомнете си Септември 1923! Те тогава разбойниците избягаха в Сърбия. Цветан Василев и той забягна в Сърбия.
143
0
 
1
 
! Отговори
Относно Юруш преди 9 години
В коя азбука първата буква е Алфа и как се казва телевизията на Юруш?
142
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Какво ще напишат сега поклонниците на хидроинженера от ЮРУШ?Крепиха ДПС в управлението на страната, а сега защитават повече интересите на Русия. За жалост не така пламенно на НАШАТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ!Да живее България!
141
0
 
2
 
! Отговори
най-накрая преди 9 години
Crude Oil (WTI) -1.53 -3.32% цена 44.54 Crude Oil (Brent) -1.97 -4.15% цена 45.46 НЕКА ПА ДА НИ Е ЗЛЕ САМО ДА НАМАЛЯТ ОЩЕ ГОРИВАТА И МИСЛЯ ЧЕ ЩЕ ДА СПОРИМ ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕЛИ ДО СПАД НА ЦЕНИТЕ КАТО ЦЯЛО НА ВСИЧКО
140
1
 
2
 
! Отговори
Не виждате ли преди 9 години
Ако на хората с повече от 3 деца им се забрани да съшествуват, светът ще гледа по малко гладни, по малко ядосани, по малко агитатори(политика, религия и движения), по малко демографски кризи, по малко тъга(защото няма да има гладни които да съжаляваме). Според мен просто светът е пълен с много *** която се е народила именно заради разграничаването, държавността, националността, културата и тн. Ако премахнем всички гладни хора, няма да се харчат ресурси за кампании, няма и да има гладни.
139
0
 
4
 
! Отговори
???? преди 9 години
или иначе казано ако един хляб в русия наистина е 40 рубли, това е горе долу един лев :)
138
0
 
3
 
! Отговори
???? преди 9 години
за всички по долу със сметките :1 лев - 38 рубли23000 / 38 = 605 лева1 долар е 63 рубли.
137
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
> Петролът удари рейтинга на Русияоооо това няма да остана безнаказно, следвашата новина ще е :Рейтинга си го върна на петрола на Русия като го никаутира
136
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
171 кв км от русия вече са част от Китай давай *** разпродавай
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нес един барел американски лек суров петрол (WTI) за февруарски доставки се търгуваше за 46,05 долара, което е спад с 2,31 долара или 4,8%. Достигна до 45,90 долара, най-ниската цена от 21 април 2009 година.Един барел сорт Брент" за февруарски доставки се продаваше за 47,28 долара или спад с 2,83 долара, или 5,7%, което е най-ниската цена от март 2009 година.АХАХАХАХА
134
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рейтинг сега - АААрейтинг след това - АХАХАХАХАХА
133
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горбачов ги предаде, сега Путин се опитва нещо да пооправи и да вдигне страната.
132
8
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Руснаците са си винозни, изграждаха икономика основана в-у износа на суровини. Много тъпо!
131
10
 
19
 
! Отговори
хх преди 9 години
"Комерсант" отбелязва, че още в края на миналата година източници от Кремъл са давали знак, че може да бъде възстановен контролът върху движението на капитали.Това няма как да се случи, докато русия напада една след друга съседните страни, заграбва им териториите и избива или протгонва населението.А санкциите действат, ох как болезнено действат.Много скоро руснаците ще разберат колко вреден за интересите на страната е режима на диктатора путин.
130
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българи и руснаци са съвършено различни като физическа типонимия.това от един поглед си личи. нищо общо нямаме като етноси
129
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
православието е закостенялост,изостаналост и ретроградност. най напредничави са протестантите. там всеки свещенник в енорията си познава всички семейства,проблемите и интересите им.лично ги посещава и се интересува от хората. тук у нас ,православните ни духовници се интересуват единствено от парите и търбусите си. ще ги видите с джипове и лимозини като мутрите. майната му на православието
128
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
институ2та по микробиология проведе най голямото генетично изследване на българие. 1200 проби,без да се взимат турци и др етноси. резултатът е 14% славяни,49%траки, 11%гърци.най близо до нас са населението на влашко и северна гърция и северна италия. генетиката е точна наука,няма бля бля и политически измислици
127
3
 
15
 
! Отговори
ГОРД БЪЛГАРИН преди 9 години
Тук не говорим за произход! Ако говорим в духовно-културен аспект, несъмнено и безспорно България принадлежи към Православната славянска общност! Нещо повече: българите имат цивилизаторска роля за тази общност, защото знаем какъв е приносът на средновековната ни култура по времето на Цар Борис-Михаил, Кирил и Методий, Цар Симеон Велики и т.н. България създава славянската православна култура и я обогатявя, а Русия после я възприема и на свой ред също я обогатява, тя е пазител на цивилизацията ни!
126
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
иранци сме не южни славяни БЪЛГАРИ СМЕ И ТОВА Е
125
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северните и западните славяни, руси, беларуси, поляци също са си славяни, нищо че са по-близо до немците и шведите по гени. Славяните на 100% като народ и гени са изчезнали и са се претопили в техните потомци, но пък част от славяните българите сме оставили по-важното от гените - езика.