ГЕРБ предлага: Енергийният микс на НЕК да отпадне от 2016-а

Партията готви нови промени в енергийния закон
Обновена: 5 фев 2015 17:29 | 5 фев 2015 17:29, Деляна Петкова
13
ГЕРБ предлага: Енергийният микс на НЕК да отпадне от 2016-а
Делян Добрев Снимка: архив, Булфото

С нова промяна в Закона за енергетиката от средата на годината ще бъде въведена пълната либерализация на енергийния пазар от 2016 година. Това съобщи пред журналисти председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

По негови думи от началото на следващата година няма да има енергиен микс, продаван от Националната енергийна компания (НЕК), но ще има преференциални цени и фонд, който да покрива разходите за зелена енергия.

"Ще има енергийна борса, на която няма да се продават излишъци, а ще минава цялото количество електроенергия", каза още той, допълвайки, че такъв е моделът на енергийната борса в Румъния.

В отговор на въпрос на Investor.bg Добрев коментира, че на този етап няма да има мерки, които да стимулират въвеждането на умни измервателни уреди. Подобни текстове са вписани в Закона за енергийната ефективност, разгледан по-рано днес на заседание на енергийната комисия, но няма да бъдат част от пакета за промени в Закона за енергетиката.

До края на деня, когато изтича и крайният срок, ГЕРБ ще внесе предложенията си за промени в енергийния закон, съобщи още Добрев. Те предвиждат разделянето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на два състава, които да приемат специфичните решения за енергийния и водния сектор. Комисията не трябва да се разделя на две комисии, каквито предложения има внесени от други групи, а е достатъчно да бъде увеличен съставът й - от седем на девет членове, с един председател.

Допълнително са изготвени предложения, които да свият максимално текущия дефицит в Националната електрическа компания (НЕК), който е между 600 и 800 млн. лева. "Дефицитът расте, защото регулираният пазар се свива, защото все повече малки фирми излизат на свободния пазар", уточни Добрев.

Част от конкретните мерки в тази насока е използването на цялата сума от продажбата на квотите за въглеродни емисии, които са в размер на около 250 млн. лева годишно. Според европейските правила тези средства могат да бъдат ползвани или за енергийната ефективност, или за зелена енергия. Правителството се възползва от този текст и ще използва парите за покриване на средствата за изкупуване на тока от ВЕИ.

Допълнително ГЕРБ предлага измерване на топлинния товар на когенерациите, защото има сигнали, че те имат по-голям енергиен товар, отколкото топлинен. Токът от когенерациите се изкупува също на преференциални цени. Когенерациите и заводските централи трябва да докажат и че производството им е високоефективно, допълни още бившият енергиен министър.

Той припомни, че ДКЕВР е одобрил определен брой часове работа на тези дружества, а се оказва, че те работят повече. По решение на регулатора сумата от изкупуването на електричеството от когенарации и заводски централи е 500 млн. лева за целия регулаторен период. Разчетите досега пък показват, че ако не бъдат извадени неефективните централи, НЕК ще трябва да плати над 600 млн. лева.

Един от начините тази сума да бъде намалена е да бъдат платени точно определените суми, а количеството електричество, което ги надхвърля, да бъде продавано на свободния или балансиращия пазар, допълни още Добрев.

Предложение на ГЕРБ е и да бъдат дадени правомощия за Агенцията за финансова инспекция (АДФИ) да проверява дейността на всички дружества, които имат регулирани или преференциални цени за изкупуване на електроенергия, с изключение на генерациите под 200 киловата.

Проверявани ще бъдат разходите и процедурите на дружествата и докладите ще бъдат представяни пред ДКЕВР, за да се види има ли разминавани между реалните и представените пред енергийния регулатор разходи.

С новите промени в Закона за енергетиката отпадат и преференциалните цени за производство на електричеството от биомаса. Единственото изключение ще бъде за централи, чиято суровина са животински отпадъци, стана ясно още от думите на Делян Добрев.

Четете още икономически новини в Investor.bg


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
И Енергетиката е ... преди 6 години
... в тотален хаос след 3.5 годишното еднолично "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов. Трансферът на държавни пари, на пари на Данъкоплатеца, в частни джобове чрез зелена енергия го оставиха.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да им вярваш, като техния кадър Красимир Първанов като шеф на НЕК подписа ВЕИ на сина си, техния кадър Иван Йотов шеф на ЕСО, а жена му с ВЕИ, те сложиха продавачката на цигари в интернет Юлияна Иванова за шеф на ДКЕВР без образовани, пълна трагедия. Те ще унищожат енергетиката, а с нея и Бг.
7
11
 
12
 
! Отговори
енергетик преди 6 години
Другаря Овчаров и неговата банда изтърваха енергетиката и сега са като бесни кучета . Така е другари вашата свърши и сега е ред малко за затвора .
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само държавата ще купува ток от частни ВЕИ с фонд пълнен от ДДС върху храните от джоба на бедните.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това няма да спре източването и трупания огромен дълг от НЕК за 5 милиарда лева.
4
1
 
24
 
! Отговори
ТУРБОМИКС преди 6 години
Най-добре отпада микса със кирка по електромера!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZASHTO DAVAT TAKAVA GOLIAMA ZENA NA TOKA PROIZVEDEN OT VEI.VUSA ZENATA NA PETROLA PADNA I MNOGO SHISTOVI DOBIVNIZI ZATVORIHA I SHTE CAKAT PO-DOBRA ZENA,ZA DA OTVORIAT TAKA I TEZI VEI DA ZATVORIAT I DA CAKAT PO-DOBRI VREMENA.
2
17
 
26
 
! Отговори
Киро Енергото преди 6 години
Да се надяваме ,че до 2016 година Правителството на четворната коалиция ще бъде прогонено от граждани и производители!Даже много по-рано , защото адски вредно е една държава да се управлява от мутри /виж банановите републики/ , а още по- опасно е да се управлява от режим поддържащ фашизма /виж Украйна/!Да викнем едно "УУУУУУУУУУУУУУ" подир мафията ГЕРБ!
1
2
 
20
 
! Отговори
Дъбър преди 6 години
"...от началото на следващата година няма да има енергиен микс, продаван от Националната енергийна компания (НЕК), но ще има преференциални цени и фонд, който да покрива разходите за зелена енергия. " Е тука е заровен ключа от палатката! Кой и как определя преференциалните цени? Защо да са с преференции, а не според разходите си + марж, нали конкуренция? Защо трябва фонд, който да покрива РАЗХОДИТЕ от зелена енергия? Свободна борса за ел. енергия, ама са гаранции за "наши" хора! Айде нема нижда!