Какво ще ни струва реализацията на газов хъб

Тасев: Поемаме рискове, но ако не правим нищо, ще стоим с празни тръби
Обновена: 10 фев 2015 11:55 | 10 фев 2015 11:53,
29
Какво ще ни струва реализацията на газов хъб
Снимка: ЕК

Газ за реализацията на идеята България да се превърне в разпределителен център за Югоизточна Европа има, но първо страната ни трябва да убеди руския президент Владимир Путин да се върне към най-икономически обоснования път на „Южен поток“. Това коментира пред Investor.bg енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него с подобен план България поема голям риск, но, от друга страна, ако не предприеме нищо, газопреносната система на страната ще остане празна.

Според заявките на руската страна с прокарването на първата тръба на „Турски поток“ ще бъде спрян транзитът на 18 млрд. куб. метра природен газ годишно, които сега минават през България. Страната ни печели по 120 млн. долара от транзит на година, посочи още Тасев и допълни, че няма големи експлоатационни разходи, а чрез приходите от транзитната система София поддържа националната система и дотира отчасти цената на природния газ.

Рисковете, които крие идеята за газов хъб на територията на страната ни, са свързани основно с изграждането на необходимата допълнителна инфраструктура, което ще е задължение на България, припомни още експертът. Друг проблем той вижда и с клаузата ship-or-pay, по която Русия ще доставя договорените 63 млрд. куб. метра газ, а България ще трябва да плаща, ако не може да ги реализира на пазара.

За Русия пък новият вариант е дори по-привлекателен, защото така отпадат задълженията от Третия либерализационен пакет, а, от друга страна, ще намалеят и разходите, които „Газпром“ трябва да поеме за изграждането на газопровода до Северна Италия или до хранилището в Баумгартен, Австрия.

Но освен връщането на стария маршрут на „Южен поток“ към България, необходимо условие за реализацията на идеята за газов хъб са и инвестициите, каза още Тасев.

Припомняме, че в своето изложение пред Газовата група в понеделник премиерът Бойко Борисов посочи, че нужните средства са 2,2 млрд. евро. В тях се включва модернизацията на съществуващата газопреносна мрежа, нови газопроводи, две компресорни станции и приемен терминал, както и разширението на хранилището в Чирен и изграждането на ново газово хранилище.

Според плановете на правителството за част от тези проекти ще се кандидатства по Плана „Юнкер“.

Основно място в плановете за диверсификацията на газовите доставки заема икономическата обосновка, припомни още Атанас Тасев. Той посочи, че Европа може изцяло да задоволи потреблението чрез втечнен газ, но използва само 20% от потенциала на терминалите. Причината е, че в случай на криза цената на втечнения газ се повишава два или три пъти.

По тази причина експертът смята за икономически необоснована идеята страните от региона да имат поне три източника на природен газ, защото ако един от тях „занули“ вноса, другите се преоразмеряват и тогава възниква въпросът за по-високата цена.

През връзката "Комотини - Стара Загора", която в случай на криза може да е спасителна, засега има само две заявки за общо 1,2 млрд. куб. метра газ годишно при капацитет от 5 млрд. куб. метра. Това е една от причините за забавянето на проекта. "Тръба се строи при дългосрочен договор", посочи още Тасев.

Той коментира и заявките на Словакия да доставя газ за България и Румъния в кризисни ситуации. Според него източникът на газ отново ще е Русия, защото техническият добив на газ в Северно море намалява. При реализацията на този план също трябва да се има предвид на каква цена ще страната би получила газа от Словакия.

„Това няма да е благотворителност. Всеки взема инициативата, за да получи своето парче“, категоричен беше още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От малък великият анализатор Тасев имаше една мечта - хъб. Или май бе х.й четвъртит?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...енергийният експерт проф. Атанас Тасев.Колко е хубаво, че иимаме армия от висококфалифицирани енергийни експерти! Де да имахме и енергетика!
20
1
 
3
 
! Отговори
681 преди 9 години
Аз не знам на какъв език трябва да се говори на нашите "умни държавници", за да вдянат нещо казано ясно и просто пред целия свят! ЮП НЯМА ДА ИМА и то за България!
19
2
 
15
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Проф.Тасев, ти си умен човек. Защо падаш до нивото на говорителя на Костов И. Иванов?Този научен работник /Иванов/ днес казва, че Хъб-а трябва да се построи в центъра на България/може би до връх Шипка/. Господа учени и политици, защо толкова унижавате българския народ? ЮЖЕН ПОТОК- "късно е либе за китка" !
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Газовия ***/хъб/ще ни струва 5 милиарда лева.Докато ГЕРБ властват в тази страна,мегаломанските им проекти ще водят до още по-голяма мизерия за населението,защото ТО ще плаща цената на безумните им идеи.
17
1
 
13
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Колко жалко,че Путин и Милър не знаят за Великия Анализи Тасев. И колко жалко е, че Тасев живее в Паралелна Реалност. Той все още се строи Южен Поток. А в Настоящата Реалност е изградена Турски Поток. Путин никога, на никого нищо, просто така, не обещава. А ако е казал думата - държи го. Путин не бъбрив - Путин е Мъж, който е отговорен за собствените си думи.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Празни приказки защо се пише за нещо което вече е официално приключило. Нашите всички управляващи са национални предатели и са за въжето.Няма смисъл да имитират дейност пред нас!
15
1
 
22
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Абе ,,,цял свят дору и Уките рабраха че Южен поток няма да има нашите политици още говорят за него ... много *** хора бре ..... "..ти му викаш куме иване оно тича за х.я да те хване"ЗАБРАВЕТЕ НЯМА ВЕЧЕ ТАКОВА НЕЩО КАТО ЮЖЕН ПОТОК....! Когато ядохте кюфтетата в Брюксел не ревахте ...а сега бегайте да се молите за евро субсидйи
14
2
 
22
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ГЛУПАЦИТЕ СИ ПРАВЯТ СМЕТКА БЕЗ КРЪЧМАРА,А КРЪЧМАРА Е ПУТИН И ТОИ МНОГО ЯСНО КАЗА ЧЕ НЯМА ДА ИМА ЮЖЕН ПОТОК ,А ТУРСКИ ПОТОК.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rusia ni dava6e hljaba v ustata,nie go izpluhme.Sega ste 4akame ot "bratjata negri" da ni pomagat po amerikanski,dano samo da ne e pomo6ta im kakto v Sirya i Irak
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е това хъб????
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....но първо страната ни трябва да убеди руския президент Владимир Путин да се върне към най-икономическиБе ние за война се стягаме, ама ще го убеждавамеТова да не е селския ***. обоснования път на Южен поток.
10
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига плюхте Бойко накрая пак той ще оправи нещата, а политиката е върти опашка, ако има интерес Русия ще се върне
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какъв Южен поток бълнувате? Путин каза, че този проект е приключил. Сега ще се прави през Турция, когато трябваше да да се прави нещо се крихте като мишки, сега вече е късно. Руснаците не си говорят празни приказки.
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой ли им вярва....Ореваха света колко е скъп Южен Поток, сега искали да правят хъб ...да бяха ползвали българската дума кранче..ама няма да звучат ентелегентно за простите...А още-по смешното е как те и целия ЕС измекярски съюз вече подготвяли хъба и финансирането...Само дето Руснаците не го знаят и им е през онаа работа.....Алооооо отивате си бааавно и славнооо :)
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демокрацията започна с пъб и борци и стигна до хъб и каратист! Прогреса е видим!
6
16
 
5
 
! Отговори
! преди 9 години
Големи газопроводи, голямо чудо, и засега има само две заявки за общо 1,2 млрд кубика. Останалото невероятно търсене си съществува само в празните социалистически кратуни.
5
7
 
6
 
! Отговори
Все така по така преди 9 години
По тоталитарно време имаше случаи да се открива институт, за да се постави нашето момче за директор! Защото приятеля му и конкурент в живота от неговото село бил станал директор и нашият да не остане пренебрегнат..... Сега пък ще правим хъб!
4
4
 
31
 
! Отговори
:) преди 9 години
"....но първо страната ни трябва да убеди руския президент Владимир Путин да се върне към най-икономически обоснования път на Южен поток.Бас хващам, че Путин никога няма да позволи на Тиквун да стъпи в Москва. Всичко свърши. Пак сме прецакани. След 5 години, когато останете без електричество и енергия, си спомнете как гласувахте за Спасителя Тиквун.
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още ли не разбрахте, че ЮП е минало. Край. Финита. Лопна мандалото. Влака замина. Сега няма нужда да се пунктира дейност.