Енерго-Про не е подобрило отчитането на електромерите

Членовете на ДКЕВР запознаха депутатите със свършеното за последните 6 м от 2014 г.
5 мар 2015 18:10,
2
Енерго-Про не е подобрило отчитането на електромерите
Снимка: flickr

Цената на изкупуване на електричество от "американските централи" от Маришкия басейн е вписана в дългосрочните договори и не се регулира от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), припомни председателят на Комисията Светла Тодорова пред депутатите от парламентарната комисия, натоварена да следи дейността на регулатора.

Членовете на ДКЕВР са в парламента за отчет на дейността си през второто полугодие на 2014 година.

Изказването на Тодорова за ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" беше в отговор на въпрос на председателя на парламентарната комисия Искрен Веселинов защо се допуска двете дружества да формират едни от най-големите печалби в България - в рамките на по 200-300 млн. лева. Неговите данни се базират на медийни публикации.

Димитър Димитров от ДКЕВР припомни още, че на двете централи не е дадена възможност да работят на пълна мощност и ако това стане факт, сумите, които Националната електрическа компания (НЕК) плаща на централите, биха били по-малки, защото цената за разполагаемост на мощностите е по-висока.

Стефан Гамизов, представител на неправителствена организация, посочи, че ДКЕВР трябва да одобрява финансовите модели на двете централи и при това действие може да регулира цената за разполагаемост. Гамизов препоръча на ДКЕВР да заведе дело за промяна на договорите на двете централи, защото нормата за възвръщаемост, предвидена във финансовия модел, е надхвърлена.

Светла Тодорова обаче беше категорична, че финансовите модели на централите са били одобрени при влизането на договорите в сила и регулаторът не може да заведе дело, защото не е страна в договора.

Тодорова припомни още, че НЕК има законово задължение да изкупува преференциално електричеството от различни производители, сред които от ВЕИ, двете американски централи и високоефективното производство. Така при формирането на енергийния микс на компанията не може да бъде включено приоритетно по-евтино електричеството, произведено например от АЕЦ "Козлодуй".

В своя отчет от ДКЕВР отбелязват повишен интерес на енергийните търговци да станат координатори на балансиращи групи, което е важна стъпка за развитието на либерализирания енергиен пазар. Вече са издадени 16-17 лиценза за координатори на балансиращ пазар, посочи членът на Комисията Евгения Харитонова.

Електроразпределителните дружества, с изключение на Енерго Про, са подобрили работата си по отчитане на електромерите, съобщи още председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова.

Този извод Комисията прави след последните проверки на дружествата. При EVN България и ЧЕЗ България неотчетените в срок до 31 дни електромери са под 0,3%. Те са били отчетени в рамките на 3 дни след изтичане на законовия срок и причината за закъснението са лошите метеорологични условия.

Още икономически новини четете в Investor.bg


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
гггъъъъззз преди 8 години
Светлата взе торбата с парите и сега имитира дейност. Да прочете какви са пълномощията на органа дето представлява и да се напъне за стратегия на сектора! Ако не може, да пита Европата -дават я готова, ако пък и идва нагорно с Енглиша, направо да се разкара от там!Енерго-Про нито си е мръднало присъствието, нито отчитането, нито има наложена глоба за нашибозукските си действия, нито смята да промяне нещо за в бъдеще!Алоо Бойко! Да си смениш състава на ДКЕвр, щото те направиха за резил!