Китайската централна банка смъкна курса на юана

Това е най-сериозната обезценка на валутата за 20 г.
11 авг 2015 12:07, Бойчо Попов
20
Китайската централна банка смъкна курса на юана
Снимка: архив, Ройтерс

С рекордна по мащаба си интервенция Китайската централна банка изпрати валутата на страната стремглаво надолу.

Във вторник централната банка осредни дневния референтен валутен курс с 1,9% по-ниско ниво, като осъществи най-сериозната обезценка на валутата за последните две десетилетия.

Досега институцията не е предприемала толкова сериозна намеса в това отношение в един-единствен търговски ден. Китайският юан не се търгува толкова свободно, колкото други валути, ето защо всекидневно определяната средна стойност е от голямо значение. Централната банка на Китай контролира строго валутата и всеки ден определя средна стойност, от която курсът може да се отклонява до плюс или минус 2 процента дневно. Тази система позволява повишаване или понижаване на валутния курс според търсенето и предлагането, но предотвратява силни колебания, които биха могли да навредят на инвеститорите, уточнява Ройтерс.

След хода си от вторник банката заяви в съобщение, че става дума за „еднократна корекция". В бъдеще средната стойност следва да бъде ориентирана към развитието на пазара и към цените на затваряне на търговията от предишния ден. Банката също така обяви, че ще запази юана стабилен на "разумно" ниво. Това би могло да допринесе за по-добро отчитане на пазарните сили на страната.

Китайските власти подкрепяха юана в опит да спрат изходящите капиталови потоци и да защитят кредиторите в чужда валута на фона на прогнозите за най-слабия годишен икономически растеж от 1990 г. насам. Валутната стабилност също така помогна на Китай да се застъпи по-силно за получаване на официален статут на резервна валута от Международния валутен фонд (МВФ). Решението от вторник подсказва, че политиците сега поставят по-голям акцент върху усилията в подкрепа на растежа и преминаване към по-пазарно ориентирана финансова система, коментира Bloomberg.

"Изглежда, че това е краят на фиксирането на валутите такова, каквото го познаваме", казва Кон Гох, базиран в Сингапур стратег от  Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Еднократното обезценяване на референтния курс и по-пазарно ориентираните действия ни отвеждат в нов режим на валутата", допълва анализаторът.

Китайската валута се срина с 1,8% до 6,32 юана за долар към 8,34 часа в Шанхай. Той поевтиня с 2,3% в търговията на Хонконг. 

Обезценяването на юана се случва в момент, в който китайският износ изпитва сериозни затруднения. През юли експортът се срина с 8,3 на сто на годишна база. Ако външната търговия се развива толкова зле и през следващите месеци, в опасност може да се окаже и заложената от властите цел за годишен икономически ръст от 7 на сто.

Според Лу Донлиян, старши анализатор в China Merchants Bank, централната банка може да предприеме и по-агресивни мерки за стимулиране на растежа, като понижение на основните лихвени проценти.

През юни централната банка понижи за четвърти път за седем месеца лихвите в поредното си усилие да съживи вялата икономика.

"Има няколко необичайни обстоятелства около действията на Китайската централна банка. Първо, те включват комбинация от понижение на лихвите и на задължителните банкови резерви. И това илюстрира степента на загриженост от страна на финансовия регулатор“, коментира тогава Том Орлик от Bloomberg в предаването “Trending Business”.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: китайюанвалута
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До rumen72 юан преди 10 години на тази дата бе 6.89 ЗА 1 ЗЕЛЕН ГУЩЕР
14
3
 
0
 
! Отговори
rumen72 преди 8 години
алооооооооооо ДНЕС.БГколко беше курса на ЮАНА преди 10г. и колко краварите мрънкаха 4е бил нисък този курс, щот не им излиза търговския баланс с Китай. Ако не знаете беше ФИКСИРАН НА 6.30 юана за един долар. ей тва е положението и около това ниво може да варира плюс, минус 2 процента, вси4ко друго са измислици на днес.бг
13
2
 
3
 
! Отговори
русофил преди 8 години
за руската ко4ина ясно рублата ще страда АМА ЗАЩО И Китай бог Путине ЗАЩОООООО .....
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен що не вземеш една метла и да си я навреш във велико руския си вместо да ни обясняваш колко сме . И наблягай на Китайския ще ти трябва рашко
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не вярва 4е юана е фалшива валута (нещо като преводните рубли по соц времето) да отиде в банка или в обменно бюро и да пробва да си купи да види какво ще му продадат .
10
6
 
4
 
! Отговори
Силата на Сибир преди 8 години
На Путин пак му излязоха криви сметчиците, тук поток, там поток, накрая Русия пада в трап дълбок!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Китай за да правят евтини стоки (главен изто4ник на доходи) ползват най евтината енергия а тя е *** и неизбежно ще има и екологи4ни проблеми друг признак за прегряла икономика ......
8
2
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Още 2010 се предвуждаше че ще се стигне до тук от една страна прегрява инвестиционната им политика където в голямата си част е централизирано и силно субективно а от друга страна повишението на жизнения ич стандарт ги вкарва в капана на средните доходи .Просто вече няма да може да е както до сега
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
комунягата знае 3 на4ина да постигне растеж първия да открадне от тези който имат ( направено е) втория е да домъкне селяните в града да бъхтят за без пари( направиха го) третия е да намерят петрол ако не в Китай в Сибир ха ха ха
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До aaaaa ще гледаме как Китайците ви взимат сибир москалска ***
5
5
 
2
 
! Отговори
aaaaa преди 8 години
sledvashtata kriza idva ot iztok i she e po-zle ot 2008 nz nashta ko4ina bg kvo she pravi
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно Китай достигна макса на ниво лукс което може да си позволи за средния китаец .От тук на сетне за да подържат ниските цени на стокитеси ще правят подобни номера или ще трябва да режат заплати или да работят пове4е . Като се има в предвид 4е в китай по4ивните и празни4ните дни са страшно малко а социално осигуряване и пенсионен фонд липсва на фона и на застарявашто население НЕ ГИ 4АКА НИЩО ДОБРО....
3
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
юана е фалшива валута и ако се търгува свободно на борсата ще се срине за това е на нещо като мека форма на борд към долара . След като китайците го обезценяват явни има проблем с износа им но дали е само това хм
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ ги изиграха с новите печатници на менте долари.
1
4
 
19
 
! Отговори
Momo преди 8 години
Опитват се да се направят конкурентноспособни на фона на другите подобни пазари с евтина работна ръка.