Договорите с "американските" ТЕЦ-ове са недопустима помощ

Временната анкетна комисия поръча и оценка на ефективността на БЕХ
10 юни 2016 12:17,
20
Договорите с "американските" ТЕЦ-ове са недопустима помощ
снимка: Ройтерс

Договорите с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово Марица Изток 1 и КонтурГлобал Марица Изток 3 представляват държавна помощ в разрез с европейските правила, смятат депутатите от временната анкетна комисия към Народното събрание, натоварена да анализира състоянието на енергетиката у нас.

Според анализите, които правят, дългосрочните преференциални договори за изкупуване на електроенергия поставят двете централи в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите участници на пазара - съществуващи и бъдещи. Те гарантират висока възвращаемост на инвестициите и прехвърляне на всички рискове към Националната електрическа компания (НЕК).

Тъй като в договора за присъединяване на България към ЕС липсват предвидени изключения за отпускане на държавна помощ за сектора, тези договори трябва да бъдат разгледани като неправомерна държавна помощ и да бъдат предприети съответните действия, препоръчват депутатите.

Временната анкетна комисия беше създадена с решение на парламента в началото на 2015 година. Заседанията й бяха закрити за обществото. Докладът й беше одобрен от Народното събрание в четвъртък (9 юни). Документът беше внесен в деловодството на парламента още в края на април.

Hidden FieldВ него освен електроенергийния сектор се разглежда още и пазарът на природен газ у нас. Не са направени обаче оценки на въгледобивната индустрия, която например е в основата на развитието на електроенергийния сектор в Маришкия басейн.

Договорите с двата "американски" ТЕЦ-а не са нотифицирани от Европейската комисия при влизането на страната в общността. В момента тече процедура по оценка дали те представляват недопустима от европейското законодателство държавна помощ.

Анкетната комисия предлага и промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Проблемите в сектора са свързани с бурното развитие на фотоволтаичните централи в регулаторния период 2011 - 2012 година, смятат депутатите. Тогава имаше пик на присъединените централи, а определените от регулатора цени са средно 700 лева за мегаватчас.

Това е много висока цена, макар и за екологично чиста електроенергия, посочват в доклада си от комисията.
Предложението е да се приложат насоките на Брюксел за държавна помощ за опазване на околната среда за периода 2014 - 2020 година.

В тях е предвидено производителите на зелена енергия да получават премия към пазарната цена и така те да продават директно своята електроенергия на пазара. "Още повече, че в България вече действа енергийна борса, на която тази енергия би могла да бъде предложена", е записано още в доклада.

В него се посочват още и констатираните вече несъответствия - двойно субсидиране на централи, както и нарушения при присъединяването на ВЕИ-мощности към мрежата. По отношение на този сектор в енергетиката също тече процедура за проверка дали преференциалните условия не представляват недопустима държавна помощ.

Какво още свършиха аепутатите от анкетната комисия вижте в Investor.bg! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
RAF преди 7 години
СЪД ! И посока Белене, стана ясно напоследък / места има!мир вам..
9
0
 
15
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
До Анонимен 13"Свестните у нас считат за луди,. глупецът вредом всеки почита: ... на лъжи святи, а ум човешки. да скове навек в окови ..." Христо Ботев
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сидеров може и да е луд, но каза доста истини... може би за това в крайна сметка му набараха лабилното място...
7
1
 
14
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Истината е, че нрава на българина е следния - той трябва все да бъде управляван от някой.. 500 години не са малък период от време и са си казали думата... След 1878 Малко Русия после Малко Германия после пак малко СССР след това НАТО&ЕС&САЩ.. Имам една мечта - да вида Български политик, независим, който да поставя твърда дума кат Руски или Американски политик и да я държи на място!
6
2
 
38
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Нали уж все Русия ни крадяла?я вижте кой са истинските крадци/съюзници/.....
5
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иван Костов каквото е направил - направил ! Хайде сега питайте *** кой ги преподписа, защото договора на Костов отдавна изтече !!!
4
1
 
47
 
! Отговори
ВЪН ОКУПАТОРИТЕ преди 7 години
Да освободим БЪЛГАРИЯ от новото КОЛОНИАЛНО РОБСТВО
3
0
 
39
 
! Отговори
ИВАН КОСТОВ преди 7 години
на съд да върне парите на хората, които хариза на американците като сключи СУПЕР НЕИЗГОДНИ за страната договори
2
0
 
60
 
! Отговори
нек преди 7 години
КОГАТО КАЖАТ КОЙ Е ПОДПИСАЛ ДОГОВОРИТЕ И ГИ ПРОМЕНЯТ ЗНАЧИ ДЪРЖАВАТА СИ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА. ДОТОГАВА САМО ПРИКАЗКИ.
1
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия тецове са толкова хамерикански колкото болен е нег***р! Щом ги коткат толкова значи некои от енергийната мафия намазва!