Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...

ЕК и кабинетът правят форум на "заинтересовани инвеститори"
Обновена: 4 авг 2016 17:10 | 4 авг 2016 17:07,
221
Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде надежда на България, че ще може да получава руски газ за газовия хъб "Балкан" край Варна и да построи втора АЕЦ. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Това обаче ще трябва да стане според правилата на ЕС и след уведомление от наша страна до Брюксел, става ясно от кореспонденцията.

Писмото на Юнкер е отговор на питане на българския министър-председател за бъдещето на енергийните проекти на страната.

Още по темата

"Уважаеми господин министър-председателю Борисов, драги Бойко, скъпи приятелю, благодаря за писмото ти от 7 юли 2016 г. относно положението в енергийния отрасъл в България, на което посветих най-голямо внимание", обръща се Юнкер.

Той пише, че Еврокомисията продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб "Балкан", "която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

От писмото на Юнкер става ясно, че Еврокомисията и българското правителство организират кръгла маса във Варна в началото на септември на заинтересовани инвеститори към газовата връзка.

"Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси", обяснява шефът на ЕК.

"Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом", е друга част от писмото на Юнкер.

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
17
 
! Отговори
Майорски преди 7 години
одавна ..одавна трябваше да сме го построили ...и АЕЦ-а и газовия хъб .....и Южен поток ! Ама да това не е поредния еврог.ей.ски кьорфишек ...Щото те Европейците така обещаха и на Турците да им маханат визите ...ама таратанци
56
4
 
20
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Тези двамата няма значение какво говорят. Пътници са. Патриотизма се завръща в Европа неизбежно. А такива предатели соросогади ще бъдат в учебниците по история развивали живота на много млн хора
55
1
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Нали щяхме да изнасяме газ.... Какво ли писмо ще дойде от Тотал, ОMV...
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейците са големи лицемери. 20 по десетобалната система. Бойко е Тиква. Нищо друго.
53
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стига с тая руска газ бе и стоя АЕЦ Белене, в Дания ни АЕЦ има ни руска газ, пък са сред най-богатите държави на света
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До русофил 63Печалбата на мариците за 2014 г е 140 000 000 лв Гарантирано .Ако разделим сумата на 8000 работници,получаваме 17500 лв годишна заплата на всеки или към 1458 лв месечно.
51
3
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Предизборна канонада! Матряла дори не подозира какво ошашавене му готвят! Ало измамниците ще му се видят, като херувимчета!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".ХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАААААААААААА...............
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе едно не мога да разбера. Как Бойко все има уж прекрасни идеи, и все опира на камък?Не, сериозно питам?Построи китайски завод за коли в Ловеч, а нещо май искат да го закриват.От сума ти китайски фирми за коли избра май най-скапаната?Английската кралица посрещна на крака китайския премиер и сключиха успешна сделка за китайски АЕЦ. А нашата тиква?
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз незнам какво още трябва да се случи, та да увре мозъка на пожарникаря, колко пари още трябва да опука та да проумее че с руснаци бизнес не се прави, от всичките им "мега супер дупер" проекти по света досега е реализиран само един "севрен поток" а и той не е реализиран изцяло щото сухоземните части МЕЛ и ОПАЛ още висят само на чертожната дъска, престани се занимава с тия руснаци, плащай им там 550 млн и повече никакъв бизнес с тях
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kakvo e tova farjanie kato darti pedarasi ja po seriosno drugarja demokrat
46
2
 
7
 
! Отговори
* преди 7 години
До Shopp За да превземе България, Путин ще трябва да закопае поне 50 000 мужика.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Ало, дървения, ти на училище ходил ли си? Да не си пропуснал урока за Отечествената война 1944-45г., как от съюзници на Германия за 24 часа обърнахме пушките на Запад? Посоката е същата и сега.
45
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драги Бойко и скъпи бивши и настоящи комунисти, АЕЦ и ЮП са една история, и то не защото ЕК не дава. а защото са неефективни и ненужни проекти и българския данъкоплатец не Ви разрешава повече да пилеете пари съвместно с разни руски олигарси, защото ние българските данъкоплатци не искаме с нашите пари разни възпитаници на кремълските разбойници да се развяват по Монако, Аруба и Барбадос ПОНЯЛИ ДРУГАРЕ !
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ни било да строим? Имали сме мощности,повече от необходимото.Кои мощности?Американските ТЕЦове ли ? Всички знаем...ВЕЦовете ли ? Колко реки унищожиха,повярвайте,заклет рибар съм!ТЕЦ София ли? Постоянно субсидиран от бюджета. За зелена енергия да не говорим. Няма по-евтина и по-чиста от ядрената енергия. За нормална държава 7-8млрд са нищо,но тук сме Тикволанд !
43
2
 
9
 
! Отговори
аз преди 7 години
ЕС клекна този път пред България и сега еврокомисарите се измъкват че уж ни дават разрешение да строим Белене.Бойко видя че няма какво да прави реакторите и да плаща големи неустойки е неизгодно.
42
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на балканския полуостров има излишък на електроенергия. в бг енегомощностите работят с 60% от капацитета си, каква втора аец какви 5 лева какви далавери и рушвети отново на наш гръб
41
1
 
15
 
! Отговори
Голем смех преди 7 години
Дотук нищо добро за България, Бойко я докара само до галене на ***. То поне да беше другата.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евробюрократите повече не могат да използват България в мръсната си война срещу Православна Русия ,защото сега няма послуните продажници правителството на мутрата ББ да решават за Южен поток и руския газ,а ще решават Путин и Ердоган ,на които им е на оная работа за евроатлантическите (правила) и глупости. Напротов евробюрократите вече ще се съопбразяват с Путин за енергийните доставки и с Ердоган ,да не би втория да пусне към Европа ония 3 -4 милиона талибани и с ЕС е свършено.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предизборен кьор фишек нали ?
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
eh hilari pak shte trqbva da idva!!