Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...

ЕК и кабинетът правят форум на "заинтересовани инвеститори"
Обновена: 4 авг 2016 17:10 | 4 авг 2016 17:07,
221
Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде надежда на България, че ще може да получава руски газ за газовия хъб "Балкан" край Варна и да построи втора АЕЦ. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Това обаче ще трябва да стане според правилата на ЕС и след уведомление от наша страна до Брюксел, става ясно от кореспонденцията.

Писмото на Юнкер е отговор на питане на българския министър-председател за бъдещето на енергийните проекти на страната.

Още по темата

"Уважаеми господин министър-председателю Борисов, драги Бойко, скъпи приятелю, благодаря за писмото ти от 7 юли 2016 г. относно положението в енергийния отрасъл в България, на което посветих най-голямо внимание", обръща се Юнкер.

Той пише, че Еврокомисията продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб "Балкан", "която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

От писмото на Юнкер става ясно, че Еврокомисията и българското правителство организират кръгла маса във Варна в началото на септември на заинтересовани инвеститори към газовата връзка.

"Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси", обяснява шефът на ЕК.

"Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом", е друга част от писмото на Юнкер.

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
7
 
4
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
до 135 rusДа успокойтесь Вы, Болгарам до лампочки ваш южный поток. А про правительство это Вы зря так уважаемый. Оно между прочим народом выбрано и не Вам тут рассуждать какое оно. У вас что проблемы в России закончились? учите Болгар и Евросоюз.)) Поднимите там у себя экономику что ли)) рублем можно заняться . Зарплатой учителей. Да куда ни ткани везде проблемы))извинете за моят руски език на сайта))
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Газпром" планира да спре напълно транзита на газ през Украйна. Експертите смятат, че - плановете се реализират, въпреки съпротивата на европейските си колеги.
115
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Транзита на газ през Украйна ще бъде затворен!
114
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TaralejicАми заминавай за "свободна и просперираща" Украйна! Никой не те спира, отиди и виж отблизо как живеят там!
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Taralejicоткуда ты дешевка?
112
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много от платените са щастливи защото получават пари само ако в постингите им са включени негативни коментари срещу Русия
111
6
 
5
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
до 123 анонимен.Нет уважаемый плохо Вы знаете. В Турцию уже приходит газ из Азербайджана и Туркменистана. И ЕС (в том числе и Болгария) будут решать у кого покупать )) Уж точно у пуйла спрашивать не будут)). Болгары вам не соотечественники Ваши, с лопаты точно есть не будут. И что то если не по нраву им будет - выйдут на улицу и все выскажут)) это Вам не зомбированные россияне)). Извинете за моят руски на сайта))
110
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните предизборни пол-итикопож-арникарски номера на управляващата ни след 1989г политическа па-плач!Нищо ново!И досега условията за строителството на газопровода и АЕЦ Белене са били да се заплати достатъчно на "правилното лоби" в Брюксел,за да "може" проектите да се съгласуват с ЕС и да отговарят на условията на ЕС!И досега недоразуменията са около проблема "Кой и колко да плати на лобито"!За подробности- крив-оустатата Мунева и обстоятелствата около затварянето на четирите блока в Козлодуй
109
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха!Балъци!Играят си с вас,докато минат изборите и изберете "русофила" Буда,а след това,пак ще измислят нещо дето "ще попречи".То е,като вечното стоене в готовност пред еврозоната и Шенген и вечното трипръстие,което нанизват на аборигените.Станахте за смях,балъци!
108
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната игра с маймунката - сега е ред на бананчето,а след това пак ще заиграе тоягата.След като направихте икономиката на пустиня,след като изгонихте 2,5 милиона от на-активното население,след като вече се раждат само siгойнери,за какъв хуйб ви е и хъба и централата?!За да светите на siгойнерите,при производството на ч***авета ли?!!!Ще ви кажа защо!За да ви го дозачукат посмъртно,когато теглите следващите заеми за да построите вече никому ненужни неща.Но пък,какви комисиони се задават?!
107
2
 
4
 
! Отговори
само бизнес преди 7 години
До Анонимен 154Купи в Америка
106
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопНикой не го интересува ти какво мислиш
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
".....доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с ПРАВИЛАТА на Евросъюза"в този случай всички ще приключи!
104
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво ще кажат висшите господари !?
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гейстън, знам чъ си тука и драскаш ама сакам само дъ знааш чъ тъ убичам
102
1
 
25
 
! Отговори
Гласоподавател преди 7 години
До Анонимен 144Не можем, бойов, защото не ни го продават (тока от АЕЦ), а ни продават зелената енергия от ВЕЦ-овте и ФЕЦ-овте на шепа олигарси, мутри и политици, които трупат милиони на гърба на поробения потребител на ел. енергия... А, да не забравя и мариците - САЩ. Т.е. под робството на БГ мафията и под робството на САЩ - така живее българина!!!
101
4
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
КОЙТО ГО МОЖЕ ГО МОЖЕ, А КОЙТО ГО НЕ МОЖЕ СЪЧИНЯВА ВТЕЧНЕНИ ИНВЕСТИЦИИ
100
4
 
27
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
КОЙ СА ТИЯ ЧЕ ЩЕ РЕШАВАТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРИТЕ.Я ГИ ИСПРАТЕТЕ НА ТРИ БУКВИ КАКТО КАЗВА РУСНАКА.ЛИЧНО МОЕ МНЕНИЕ НЯКОЙ СИ ЩЕ РЕШАВА МОИТЕ ВЪТРЕШНИ СЕМЕЙНИ ПРОБЛЕМИ АБЕ Я СЕ КРИИТЕ И СЕ ТЪРСЕТЕ ЧЕ НЕМОЖЕТЕ ДА СИ СЕ НАМЕРИТЕ
99
3
 
30
 
! Отговори
Йо преди 7 години
Има ли по нагъл и гнусен човек от Боко Тиквата??!!Има по апатичен народ от българския??!!
98
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОСПОДАРЯТ ЮТКЕР БЛАГОВОЛИЛ ДА ОТГОВОРИ НА ПИСМОТО НА БОЙКО. КАКВА РАДОСТ!!!