Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...

ЕК и кабинетът правят форум на "заинтересовани инвеститори"
Обновена: 4 авг 2016 17:10 | 4 авг 2016 17:07,
221
Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде надежда на България, че ще може да получава руски газ за газовия хъб "Балкан" край Варна и да построи втора АЕЦ. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Това обаче ще трябва да стане според правилата на ЕС и след уведомление от наша страна до Брюксел, става ясно от кореспонденцията.

Писмото на Юнкер е отговор на питане на българския министър-председател за бъдещето на енергийните проекти на страната.

Още по темата

"Уважаеми господин министър-председателю Борисов, драги Бойко, скъпи приятелю, благодаря за писмото ти от 7 юли 2016 г. относно положението в енергийния отрасъл в България, на което посветих най-голямо внимание", обръща се Юнкер.

Той пише, че Еврокомисията продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб "Балкан", "която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

От писмото на Юнкер става ясно, че Еврокомисията и българското правителство организират кръгла маса във Варна в началото на септември на заинтересовани инвеститори към газовата връзка.

"Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси", обяснява шефът на ЕК.

"Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом", е друга част от писмото на Юнкер.

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
26
 
! Отговори
факт преди 7 години
Крайната дума е на САЩ.Турция временно се дистанцира от тях и решава нещата в своя полза.Приказките на Юнкер Мюнкер са ала бала...
96
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе и аз съм по-скоро проруски настроен,ама не ви ли е срам някой руский,като ви заговори с нахален и назидателен тон,вие да му се лигавите,и да му щракате плюсовете. Русия има,колкото плюсове,толкова и минуси спрямо България !
95
7
 
22
 
! Отговори
RUS преди 7 години
До Избиратель Да забудьте про ( Южный поток ) Болгарские руководители уже показали что они марионетки запада и не способны принимать решения самостоятельно в пользу Болгарии . Им остатся только получать такие письма благодарности как в этой статье и фантастические обещания ))))))
94
0
 
14
 
! Отговори
изнасяме ??? преди 7 години
до133изнася кой ...държавата или посредници ??? я кажи колко печели държавата от износа?? значи народа построи козлодуй а частните фирмички изнасят евтиният ток на голям марж а народа плаща тока на мариците !!! викаш белене щеше да е изгоден...може но не за този който плаща сметката...т.е народа
93
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За чий ми е ..........ка,като ми умря................ра!!!Какво разрешавате след като и двата проекта не са актуални вече за руската страна??Замениха единия проект с "Турски поток",другият проект чака изплащането на 620 милиона евро неустойка по договор за спрян такъв!!Много европейски бюрократски мозък се иска да разрешиш вече разрешени от историята и времето казуси!!Битият-бит,.................!!
92
0
 
14
 
! Отговори
До 108 преди 7 години
Изнасяме на поразия по 1000МВ всеки час - погледнте сайта на ЕСО. Друг въпрос е дали това което изнасяме го плащат защото иначе трябва да спрат марица изток мините.
91
0
 
0
 
! Отговори
Завещавам Ви Здраве преди 7 години
... най-добрият бестселър за здраве - книгата *** - търси в Гугъл - *** . *** . com
90
3
 
6
 
! Отговори
Nord PatOk 2 преди 7 години
samo da ne stane...Руски газ за вас...,no pri ceni OT NAS...:))
89
3
 
23
 
! Отговори
Дървена логика преди 7 години
Защо да правим влак-стрела,като си имаме прекрасни локомотиви на въглища ?
88
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 119Виждам, че и мотивите на RWE познавате изтънко! Аз пък съм склонен да мисля, че им подсказаха правилното поведение... Както сега им го набиват на E.ON, BASF и други разни извънекипни играчи!
87
2
 
17
 
! Отговори
а не искаха преди 7 години
До Къса паметли държавни гаранции за изкупуване на ел енергията ??? защото те и хамериканците взеха мариците и България не даде лев за реконструкцията им НОООО сега трябва да плащаме висока фиксирана цена
86
0
 
22
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Театро гранде!
85
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Насколько я знаю , Россия намерена разморозить проект (Турецкий поток) . По сути , страны ЕС будут закупать у Турции Российский газ . Получается что Турция будет продавать газ ЕС . Болгария будет только потребителем , и ЕС не чего тут не решает )))) Турция будет получать на свои нужды газ по сниженной цене , плюс 5$ за каждые тысячу кубометров газа проданных в ЕС
84
6
 
15
 
! Отговори
Къса памет преди 7 години
До Анонимен 119Руснаците бяха готови да вземат целия проект, ама простия матриял не помни!
83
12
 
5
 
! Отговори
е защо преди 7 години
до 115при ЮП ние трябваше да платим 50 % от тръбата но не можехме да пуснем в този обем газ и от други източници??? определено не е коректно руснака да ни налага каква газ да тече в НАШАТА тръба !!!
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да се инвестира в производството на електроенергия трабва да се прецени поне с 20 години напред колко ще е нужна за страната ни. Да се прецени и какво е положението в съседите. Какви са им намеренията и чак тогава да се инвестират милиарди. Ако нямаш осигурен пазар е доста глупаво да градиш АЕЦ. Трябва да има доста интелигентни държавници горе които да предвидят какво ще стане в следващите 20 години у нас и у съседите.
81
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7Това за натиск отвън по отношение на Белене са пълни глупости, нещата там започнаха да зациклят още в началото, затова и RWE се отеглиха, което напрактика погреба проекта.Виж просто пректа е икономически неефективен, ако беше ефективен руснаците щяха да вземат дела на RWE. но и те знаят че е неефективен, за тях, както и за нашите политици, този проект беше чисто и просто едно голямо крадене, затова и ББ продължава да говори за него, щото и той иска да гепи нещо
80
4
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До брейЩото Юнкер му е писал "приятелю" (може и да не му е писал де, а той да лъже, какъвто е комплексар) и сега Рапона ще се н'асе'ре. И ще има - трима председатели на европейска комисия са ме галили по кубето.
79
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко човека щели да работят в Белене? Ми много важно,важното е,че ядрената енергия е най-чистото и най-евтиното производство,и ще можем да затворим другите неефективни,съсипващи природата,и джоба на българина производства. Ето това е реформа и преструктуриране. Иначе по логиката дори на,,десни"правителства,трябва да разширяваме администрацията,щото видите ли,много хора щели да останат без работа. Същото е и в енергетиката,наливане на вода(пари) в пясък.
78
1
 
13
 
! Отговори
само питам преди 7 години
защо държавата да строи аец а тока да се изнася от частни фирми които да обират печалбата??? печалбата на козлодуй която е вече изплатена е само 200 млн на година !!!стига вече с това ,че тока щял да е евтин...домакинствата харчат 10-15% от доходите си за ток...дори цената да падне на половина това са не повече от 50-60 лв на месец...не вярвам ,че това е кой знае каква помощ за едно семейство с двама работещи родители.просто някои хора ще спечелят