Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...

ЕК и кабинетът правят форум на "заинтересовани инвеститори"
Обновена: 4 авг 2016 17:10 | 4 авг 2016 17:07,
221
Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде надежда на България, че ще може да получава руски газ за газовия хъб "Балкан" край Варна и да построи втора АЕЦ. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Това обаче ще трябва да стане според правилата на ЕС и след уведомление от наша страна до Брюксел, става ясно от кореспонденцията.

Писмото на Юнкер е отговор на питане на българския министър-председател за бъдещето на енергийните проекти на страната.

Още по темата

"Уважаеми господин министър-председателю Борисов, драги Бойко, скъпи приятелю, благодаря за писмото ти от 7 юли 2016 г. относно положението в енергийния отрасъл в България, на което посветих най-голямо внимание", обръща се Юнкер.

Той пише, че Еврокомисията продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб "Балкан", "която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

От писмото на Юнкер става ясно, че Еврокомисията и българското правителство организират кръгла маса във Варна в началото на септември на заинтересовани инвеститори към газовата връзка.

"Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси", обяснява шефът на ЕК.

"Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом", е друга част от писмото на Юнкер.

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
22
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 110Аз нямам вашите познания по ценообразуването в енергетиката, знам само, че натиска да се спре изграждането на АЕЦ Белене, дойде отвън! Както и за Южен поток! Останалото е опорни точки от съответните посолства!
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имаме износ в Турция или останалите съседни страни (разбира се Турция е огромен пазар) ще бъде жалко ако не развиваме енергетиката.
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 109По принцип продължаваме да изнасяме, но Турция по изключение купува от нас, не че ние нямаме, просто заради проблемите, които сътвориха другарето около Горна Арда
74
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 108Имах предвид, изграждането на АЕЦ и ТЕЦ!
73
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде чисто теоретично си представете че АЕЦ Белене беше пуснат през 2014 година както мечтаеше Гоце, какво щяхте да правите тоя ток, по договорките на Гоце изкупната цена му беше гарантирана на 72 евро мегават :))) нали се сещате кой щеше да дава тия пари, при положение че на свободния пазар цената е 35 евро за мегават
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди изнасяхме ток за Турция. Днес дали изнасяме няма никаква информация. Вярно, че ел.мрежите са свързани и в пикови моменти всеки може да ползва ел.енергията на другия но дали изнасяме това ме интересува.
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7Ми в моемта при два действащи блока в Козлодуй работят 1900 човека, и това заедно със заетите по консервация на старите блокове, имай пред вид че там все пак блоковете са една по-стара технология, в Белене едва ли ще работят повече от 1000-1200 човека
70
2
 
14
 
! Отговори
До 102 преди 7 години
Ами тай кюмура за Мариците след двайсетина години най-зного ще свърши.Така ,че тия мощности ги отписваме.АЕЦ Козлодуй след 10-15 г също ще приключи,защото колкото и да са добри руските реактори да работят повече от 60 г ще си е риск.Отписвай и тия мощности.ТЕЦ Русе ,ТЕЦ Варна също ги отписвай-няма кой да дава стотици милиони за сяроочистки.Значи след двайсетина години ще остана само ВЕЦ-овете и соларите.ЗНачи да се стягаме за свещи и дърва според теб,за какво са ни някакви си централи на нас
69
2
 
15
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 102Е, то за дюнери много мегавати не трябват...
68
1
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 95Тоест, да съживим Кремиковци, че да ти излезе бройката! Да не говорим за Нефтофим, само там бяха 15 000 човека. Не знам как ги броиш 1 500 човека строители на АЕЦ! Едно време само по пети и шести блок на Марица Изток 2 работеха 1 000 само от Заводски строежи, без да броим Монтажи и специализираните фирми!
67
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАми да почнем да орем пак с волове, ще има работа за всички.
66
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има инсталирани мощности от близо 12 хил мегавата, а потреблението ни в много редки случай достига едва 6 хил мегавата, за какво въобще ви е тая АЕЦ, какво ще правите тока, на кого ще го прдавате бе? то RWE що още 2009 година се отказаха
65
0
 
14
 
! Отговори
Ewto преди 7 години
Нещо официално почна предизборна кампания ли, кво ли, че пропуснах.
64
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 7 години
Gluposti,ne prochetox v originala za koi ruski novi varianti stava duma,predpolagam stava duma za NP-2i TP.Sled Bg izdanki za Olimpiada ,ochakvam :rusnaci sprat da idvat i na more.A za dogovori za gaz i duma ne stava.
63
10
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Защо не се случи АЕЦ Белене ?Проверете пак при партийния си секретар,той знае защо близо четиридесет години там нещо се копае и заравя.Овчаров и той знае ,ама никой не се сеща да го попита.Между другото няма по информирани хора от комунистите у нас защо не ни се получават нещата
62
2
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 93Той илюзии няма, продава илюзии... Самото писмо е илюзии, или алюзия... и аз не съм сигурен!
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 88Точно така, ако АЕЦ Белене до момента ни струва 2 млрд евро, а ако искаме да тръгне ще трябват поне още 6 млрд евро и всичко това за има няма 1500 работни места( толкова работят в една АЕЦ) за сравнение заводите на Шкода струват около 2 млрд евро , са се електроцентралите и жп терминалите и дават работа на 50 хиляди човека
60
1
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До БългаринаПътници, друг път!Схемата за управление на България е изградена перфектно! Патриотите български, пардон СКАТ-аджийски, нали по схемата ги вкараха във властта...
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко не е разбрал че го пързалят .... това са европейци ...вяра да им нямаш !!1
58
3
 
15
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха-ха брюкселския лентяй разрешил нещо си все си мисля ,че цялата работа зависи от един друг дето тия едни анадолския фюрер ще му ходи на крака тъй че не е лошо нашата магнолия поне да погледне в правилната посока ,а не да чака целувки по китарата.